bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

 Värt att veta om nattkikare & värmebildenheter

 

Nattkikare gör det möjligt att observera målobjekt och underlättar samtidigt egen orientering i mörker. bei Dunkelheit. Värmebildningsanordning använder infraröd strålning för att synliggöra temperaturskillnader.

Applikationskedjan för sådana enheter är extremt mångsidig: Inte bara säkerhetspersonal, räddningspersonal, jägare eller forskare litar på nattsikt och värmebilder, utan även ett växande antal utomhusidrotter är nöjda med de tekniska möjligheterna i detta utökade utseende.

  • Hur fungerar mörkersiktesutrustning och värmekameror?

  • Till vad används mörkersikts- och värmebildutrustning?

  • Vad finns det att ta hänsyn till vid valet av värmebild- och nattkikare?

  • Vilka nattkikare och värmebildutrustning finns det?

  • Tillbehör för dessa enheter

Värmebild- och nattkikare
 

Hur fungerar mörkersiktesutrustning och värmekameror?

Nattkikare är kikare eller kameror med inspelningsfunktion som möjliggör observationer även vid skymning, mörker och natt. Bristen på belysning kompenseras antingen genom förstärkning av det återstående ljuset eller genom användning av infraröd strålning.

Nattkikare skapar en välbekant bild av omgivningen. För enkla enheter visas detta i gråskala eller med lätt gröna sömmar. De nyare modellerna med IR-belysning och Full HD kan efterlikna hela färgskalan i High Definition-upplösning.

Värmebildraka
Värmebildraka

Praktiska kunskaper: I normala fall är infraröd strålning och temperaturskillnader osynliga för det mänskliga ögat. Vid värmebildenheter och även i vissa mörkersiktsenheter omvandlas den infraröda strålningen till synligt ljus.

Värmebildmaskiner arbetar med infraröd strålning. Funktionen är snabbt förklarad: Värmebildenheten tar emot infraröd strålning från objekten i omgivningen. På grund av temperaturskillnader på övervakningsmålen har den infraröda strålningen olika våglängder. En inbyggd kamera skapar av dessa skillnader en bild som optiskt framhäver värmekällorna.

Tips: Vissa modeller har en kamerafunktion för dokumentering som sparar inspelningarna. Dessa bilder och videor kan oftast läsas av på datorn med en USB-kabel.

 

Till vad används mörkersikts- och värmebildutrustning?

För att inte synas och ändå kunna observera är tekniskt högkvalitativa nattkikare en praktisk utrustning för olika användningsområden:

  • Militär, polis och säkerhetstjänster använder nattkikare för att övervaka terrängområden. Enheter med värmebildfunktion används för att söka efter saknade personer.
  • Naturforskare, jägare och fiskare reser också nattetid och kan genom svagt ljus och termisk bildteknik spåra nattaktiva djur och andra övervakningsmål. Även dag används IR-optik för att ge djur med varm kroppstemperatur i täta skogar.
  • Vid nattvandrare, geo-cators, campingvänner eller vid diverse terrängspel används både mörkersikts- och värmebildenheter. Antalet privatanvändare har ökat i åratal.
Värmebildraka

Vårt praktiska tips:

För övervakning av rörliga objekt rekommenderas nattkikare med automatisk skärpeinställning av bilden och automatisk zoom.

Ren värmebildningsanordning kan användas både i mörker och på dagen. De används till exempel för att kontrollera värmeisolering av hus eller för att spåra fukt i murverk. Brandkåren hjälper dessa enheter att spåra glutenestrar. Även inom medicinteknik, inom fordonsteknik och andra industriella områden är värmebildutrustning till exempel ett för kvalitetskontroller allt oftare i bruk.

 

Vad finns det att ta hänsyn till vid valet av värmebild- och nattkikare?

Söktips: Enheterna i denna kategori av vår shop är för mobil användning.
Stationära kameror med mörkerseendefunktioner arbetar ofta med rörelsedetektorer för att endast fånga relevanta situationer i sina inspelningar.
Det viktigaste urvalskriteriet är observationsavståndet, dvs. det maximala avstånd som får ligga mellan utrustningen och övervakningsmålet. Den ligger hos aktuella modeller mellan 60 meter och över en kilometer.

 

Innan du väljer en nattkikare eller värmekamera bör du fundera över vad du ska använda enheten till.

  • Rena nattkikare arbetar med restljusförstärkning. Apparater med infraröd teknik kan även användas på dagen.
  • Värmekameror kan göra levande observationobjekt synliga med hjälp av kroppstemperaturen även vid dåliga ljusförhållanden, till exempel i dimma eller i skogar.

Monokulära och biokulära egenskaper bör särskiljas:

  • Genom monokulära kan du bara se med ett öga.
  • BI-okular, alltså kikare med två objektiv för båda ögonen är många människor behagligare. Men på grund av de dubbelt inbyggda optiska komponenterna är dessa också mycket dyrare.
Värmebildraka
Värmebildraka

I extrafunktionerna skiljer sig modellerna delvis avsevärt:

  • Genom enkla värmebilds- och mörkersiktesutrustning kan du bara se genom dig och få ett aktuellt intryck. Oftast är förstoringar möjliga.
  • Integrerad avståndsmätare är oumbärliga för många användningsområden. Även målhjälp och automatisk zoomning underlättar användningen.
  • Avancerade typer erbjuder kamerafunktioner som skapar foto- eller videounderlag för dokumentation och gränssnitt för utvärdering av inspelningar på datorn.

Praktiska kunskaper: För omvandling av bilder till skarpa bilder behöver alla mörkersikt- och värmebildenheter en separat strömförsörjning. Ofta består den av batterier eller uppladdningsbara batterier.

 

Vilka nattkikare och värmebildutrustning finns det?

Nattkikare

Nattkikare finns som binokulär variant eller i monokulär konstruktion. När det gäller binokulära apparater kan föremål uppfattas med båda ögonen genom separata strålningslinjer. Modeller med bara en strålgång är smalare och kompakta, modeller med två växlar är mer bekväma att använda beroende på användningsområde. En behändig bärkomfort har alla enheter, vissa är till och med utrustade med en huvudhållare för handsfree-användning. Observationsavståndet sträcker sig från 60 till 600 meter och förstoringsstegen sträcker sig till sju gånger förstoring. Olika detaljer som till exempel ett vattenfast hölje, inbyggda infraröda strålkastare, IR-belysning och diverse inställnings- och omröstningsfunktioner, vikt och prestanda skiljer enheterna från varandra.

 

Termisk avbildningsanordning

Termiska bildkameror lämpar sig delvis för både användning på dagen och på natten i monokulärt system. Många modeller kan inte bara visa omgivningen termiskt, utan även visa bilder via en separat skärm. Värmekamerorna är ofta redan från tillverkaren anpassade till ett visst användningsområde vilket ger olika funktioner. En hantverkare behöver andra funktioner för att kontrollera en byggnad än en jägare eller en naturforskare vid viltövervakning.

 

Nattkikare med digitalkamera

Nattkikare med integrerad inspelningsmöjlighet finns i mono- och binokulär form. Dessa kombinerade apparater kan oftast spela in och ta enstaka bilder. Data kan sparas på externa SD-kort, utvärderas tidsmässigt eller på annat sätt. Ibland kan enheterna spela in video och bilder i HD-kvalitet och representera hela färgskalan.

 
 

Tillbehör för dessa enheter

Som tillbehör till värmebildutrustning och nattkikare finns beroende på modell:

  • Stativ för fast användning
  • Huvudfästen för handsfree-användning
  • Ögla eller karbinhake
  • Bärväskor
  • Reservbatterier
  • Laddnings- och datakabel
  • Och många andra praktiska tillägg.