bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om värmekabel

Värmekabel skyddar rör och vattenledningar från frysning och kan dessutom användas som krut-, terrarier- eller takrännUppvärmning. De är enkla att hantera, snabbt installerade och kan hittas i både privata och industriella områden. I vår lexikon får du mer information om uppbyggnad och funktion av värmekablar.

  • Värmekabel som frostskydd för rör och ledningar

  • Uppbyggnad och funktion av värmekablar

  • Ytterligare användningsområden för elkablar

  • Kriterier för värmekabel - vad är det som är viktigt?

  • Vårt praxistipp: Förhindra värmeförlust genom extra isolering

  • FAQ - vanliga frågor om värmekablar

 

Värmekabel som frostskydd för rör och ledningar

Frost kan leda till att rör och vattenledningar som befinner sig i enorma miljöer som garage, verkstäder eller vinterträdgårdar fryser. En frusen vattenledning medför två problem: För det första är vattenförsörjningen inte längre säkerställd, för det andra kan ledningen skadas eftersom vattnet expanderar hos ristarna. Resultatet är ett övertryck som rörväggen inte alltid står emot. I så fall kan röret bilda sprickor eller sprängning.

Det är en klen att den verkliga skadans omfattning inte kommer fram förrän utdrarna har kommit till ytan eller från och med den tidpunkt då vattnet åter har övergått till sin fysiska form. Först då blir läckan i vattenledningen synlig. Om ett rörbrott ändå förblir obemärkt, kan det få allvarliga konsekvenser, som t.ex. uppvirvade trägolv, genomfuktad murverk eller mögelbildning. Byggnadsmaterial som gips kan vara skadliga eller sönderdelade, i värsta fall är hela byggnadens statik i fara. Torrläggning kräver inte bara en hög tid och arbete, utan är också kostsam.

Med hjälp av värmekablar kan en frysning av rör och vattenledningar förhindras. I sin funktion som rörvärme avger den värme till en ledning eller ett rör och håller vattnet i den ovanför fryspunkten. De fungerar nästan som frostskydd och kallas därför även frostskyddskabel eller frostskyddvärmekabel.

Hur värmekablar installeras beror på konstruktionen. Normalt sett är de antingen lindade runt röret eller placerade parallellt med röraxeln. För fastsättning används motsvarande tillbehör som kabelskarvdon, isoleringstejp och distanshållare. Enkla utföranden kan oftast monteras utan problem.

 

 

Uppbyggnad och funktion av värmekablar

En värmekabel är - enklare uttryckt - en elektrisk Uppvärmning i kabelform. Det består av ett elektriskt ledande material som värms upp när en spänning läggs upp. Värmekabel kan drivas med antingen en termostat eller fungera självreglerande. Om det är det första fallet, övertar termostaten nästan styrningen av frostskyddsledningen. Den mäter omgivningstemperaturen, jämnar ut det registrerade ärvärdet med ett fördefinierat börvärde (minimitemperatur) och her ett strömflöde när det inställda värdet underskrids. Därigenom kopplas värmekabeln och värms upp. Om temperaturen stiger och börvärdet nås igen, avbryts strömtillförseln och värmekabeln stängs av.

En självreglerande frostskyddskabel (även kallat värmeband) fungerar lite annorlunda. Det består av två elektriska ledare (oftast kopparkablar), mellan vilka det finns en plastmassa med kolpartiklar. Vid sjunkande omgivningstemperatur drar plasten ihop sig, vilket gör att koldelarna närmar sig varandra. De bildar så kallade strömbanor, genom vilka de två ledarna förses med ström och värm sig. När temperaturen stiger expanderar plasten, vilket ökar avstånden mellan koldelarna, skär av strömvägarna och kyler stegen.

 

Ytterligare användningsområden för elkablar

Värmekabel används inte bara som en rörvärme, utan används även för att värma upp rabatter eller växtrader i trädgårdar eller växthus och för att skydda mot frost. På så sätt kan man utan skador ta vintern på tropiska och medelhavande växter som olivträd eller palmer, som är mer känsliga för kyla.

Dessutom kan värmekablar användas för Uppvärmning av terrarier eller akvarier och kan till exempel monteras under golvet eller tätt längs ytterväggarna. Det är också möjligt att dra värmekablar inne i terrariet eller akvariet, förutsatt att du kan se till att de är otillgängliga och vattentäta för djuren.

Ett annat användningsområde för värmekablar är att skydda vatten i vattenbassänger från frysning. På så sätt kan man även vid frostiga temperaturer säkerställa tillgången till dricksvatten för djur som huvudsakligen hålls utomhus eller i ouppvärmda stallar.

Frostskyddvärmekabel kan även användas i stuprören och takrännor för att förhindra istappar och materialskador som kan uppstå till följd av samlad snö och is. Med hjälp av värmekablar smälter snö och is in i takrännan eller regnröret och kan utan problem rinna av. I industrin används värmekabel för att värma ledningar och för att säkerställa att oljan förblir flytande under ledningen.

 

Kriterier för värmekabel - vad är det som är viktigt?

Innan du köper bör du överväga om självreglerande frostvärmekabel eller värmekabel med termostat är bättre lämpade för dina ändamål. En fördel med självreglerande kabel är att den reagerar på temperaturförändringar var som helst på ledningen, men de kan inte enkelt stängas av helt. Frostskyddskablar med termostat är däremot specifikt styrbara och kan stängas av, was blir mer ekonomiskt i faser av icke-användning. I princip måste man se till att värmeledningen är anpassad till respektive användningsområde.

Värmekabel för hushållsbruk ansluts i regel enkelt till elnätet via eluttaget och levereras färdigmonterad, så att anslutningen är enklast tänkbara. I detta sammanhang bör hänsyn tas till typen av anslutning (euro-uttag, jordad kontakt etc.) samt till den nödvändiga driftspänningen (uttryckt i volt). Vid kommersiella och industriella anläggningar är en fast anslutning till elnätet vanlig. I så fall rekommenderas att installationen görs av en expert.

Frostskyddskabel finns i olika längder och watt-tal, med en längd och prestanda i förhållande till varandra: En 120 meter lång värmekabel värmer ett större område och måste därför ha mer effekt för att kunna användas än en 15 meter lång kabel. Här gäller det att välja ett värmeband med ett watt-tal och en längd som är anpassad till den yta som ska värmas. Observera: Vissa värmekablar kan inte kortas i efterhand, eftersom det skulle leda till överhettning. Inte heller en förlängning är alltid meningsfull, eftersom den inte kan säkerställa den omfattande uppvärmningseffekten.

 

Vårt praxistipp: Förhindra värmeförlust genom extra isolering

För att effektivt kunna använda värmen som producerats av värmekabeln från värmekabeln, gäller det att förhindra att den blir buffrad. Detta kan uppnås med hjälp av värmeisolering. Genom att värmeledning och rör med en isolering (t.ex. Vinterskyddsmatta i filt eller lammull), förebygger man oönskad värmeförlust och därmed onödig strömförbrukning. Självreglerande värmeband är i regel lämpliga för isolering, men kablar med fast motstånd får oftast inte dras under isolering. Orientera dig efter tillverkarens instruktioner.

 

FAQ - vanliga frågor om värmekablar

Får värmekablar beröra varandra?

Det beror på typ av frostskyddskabel. Självreglerande värmekabel kan i regel röra sig vid varandra, eftersom en överhettning är utesluten. För kablar med fast resistans förhåller det sig annorlunda. Här får den uppvärmda delen inte korsa eller överlappa varandra. Kablar av den här typen bör inte heller för snävt, utan på ett visst avstånd lindas runt röret för att skydda mot för hög värmeutveckling. Närmare information om detta finns i tillverkarens rapporter. Här anges vanligtvis även vilken typ av tillbehör (t.ex. klämmor av plast eller metall) som en värmekabel kan fästas.

Kan en assistansvärmare ersätta en varmvattenberedare?

Nej. Även om assistansvärmare används för att hålla vattnet i ledningar varmt under en längre tid, är dess effekt eller effekt för låg för att helt ersätta en varmvattenberedare.