bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Urverk fortfarande vid tidens tand 

  • Was werke?

  • Vilka urverk finns det?

  • Retro-Chic: Pendelur?

  • Är klockbyggning snö från igår?

  • Vad måste man tänka på när man köper urverk?

  • FAQs: De vanligaste frågorna om urverk

  • Slutsats: Så här hittar du ett passande urverk

Was werke? 

Urverket kallas mekanismen inne i en klocka. Denna organisation har, åtminstone när den uppfanns 1300 i Italien, satt sig ur ett komplicerat virkesverk. Urverk byggdes enligt principen om det solur som redan finns. Detta ledde till en egen yrkesgrupp och dessutom till massproduktion, vilket var ett sätt att göra urarbetet. I dag görs i princip åtskillnad mellan mekaniska, elektromekaniska och elektroniska urverk, där de senare knappt har några mekaniska komponenter och så kallade digitala klockor inte längre äger några av de rörliga delarna av konventionella urverk. Armbandsur blir alltmer sällsynta, precis som professionella urmakare - smarttelefonen övertar för många andra uppgifter, förutom så många andra uppgifter även ett urverk. Ändå: I dag omvandlas klockan från det tidigare bruksföremålet till prestigeobjekt och urverk till mer behövs det mer än så: Det är bra att Conrad Online Shop erbjuder ett urval av elektroniska urverk med olika vibrationssystem, som förutom olika utföranden även har olika funktioner. 

Urverk

Vilka urverk finns det? 

Kvartsurverk

Kvartsur

Helelektroniska urverk som hålls i rörelse baserat på kvartssvängningar och som följer samma takt som en kvartsoscillator. Kvartsur använder batterier som energikälla och måste ställas in för hand.  

Trådlösa urverk

Radiostyrda urverk får tidssignalen från tidssignal. Med hjälp av denna information kan trådlösa urverk automatiskt reglera det inbyggda kvartsur vid behov. Trådlösa urverk har en automatisk tidsinställning. 

Pendelurverk

Pendelurverk

Pendelurverk hör till de historiska urverken. De fungerar enligt principen med svängande pendel, som i varje förbindelse utlöser en åtgärd i urverket och därmed slår tidsvisningen vidare. I Conrad Online-Shop hittar du ett litet men fint urval av pendelurverk i olika visar-längder. 

Vårt praktiska tips

När du väljer urverket kan du se till att modellen är ljudlös, om klockan ska användas i sovrummet eller på kontoret. Även om visarnas rytmiska tickning känns lugnande för vissa, kan det för andra leda till insomnings- och stress. Om du tillhör den senare gruppen, hittar du några urverk i Conrad onlinebutik med behagligt smygande urverk. 

   

Retro-Chic: Pendelur? 

Visste ni att pendelklockan redan uppfanns runt omkring 1640 av Galileo Galilei? Efter hans snabbt följande död försökte hans son Vincenzo slutligen att förverkliga sina planer och bygga en – om än inte lyckas – till fadern. Den första fungerande pendelklockan byggdes slutligen 1657. Sedan länge har det bekanta pendeluret sedan legat i de europeiska bostadsrummen och har med tiden blivit allt tydligare och bättre. Även i dag, i vintage-booms, upplever Pendelklockor en ansenlig uppgång och hittar en utvald plädering på väggen i snygga restauranger, hotell eller hemma. 

Retro-Chic pendelklocka

Är klockbyggning snö från igår? 

Klockor

Urmakare har utbildats i olika typer av verksamhet. För det första ansvarar de inom industrin för tillverkning av klockor och urverk. Som hantverksyrke är urmakaren också underställd underhåll och reparation av all slags tidsmätare, medan han inom varuindustrin hanterar reservdelar och utrustning. En gång var urmakare ett välrespekterat och omtyckt yrke, men i dag finns det knappast fler inlärare och antalet urmakarföretag har sjunkit snabbt. Sedan smarttelefonen har tagit över de flesta vardagsfunktionerna, har tidigare användningsföremål som klockor blivit till paritet. Högst lyxartiklar, såsom bredbilds- eller Rolex-klockor, som används som statssymbol, är undantagna. Men nu får urhandelsverket en ny, om än mild, uppgång, eftersom vintage-klockor från Storföräldra kommer i viloläge igen och måste genomgå en eller annan reparation.

Vad måste man tänka på när man köper urverk? 

Följande parametrar bör beaktas vid köpbeslutet: 

  • Skaft: Passande mått visaraxellängd 
  • Passande visare borrhål: Kvarts euroskaft, kvarts- eller trådlöst rundskaft
  • Svängsystem: Trådlös, kvartsur, atomur etc. 
  • Visning: Digital eller mekanisk  
  • Funktioner som automatisk tidsinställning, smygande sekund eller pendel 

Handla med urverk

FAQs: De vanligaste frågorna om urverk 

Was innebär visaxellängd?

Klockans visare eller skaft är den anordning på vilken klockvisarna är monterade. Visaraxeln sticks in genom urtavlan och bör därför vara så lång att det finns tillräckligt med plats för att stoppa visaren. Passande längd på visaraxeln beror på tjockleken på urtavlan, men även på skaftets egenskaper. Urverk i olika material behöver därför olika visaraxellängder. För att få reda på måtten hos en befintlig visaraxel, mät från utloppet från höljet till inklusive gängan i spetsen.

Was smygande urverk och was är dess fördelar?

Smygande urverk kallas klockor, vars visare rör sig ljudlöst på urtavlan. Detta har framför allt en stor fördel för ljudkänsliga människor! Särskilt i sovrummet eller i koncentrationsrummet kan en vägg- eller stående klocka lätt tickas på pekaren – i dessa fall rekommenderas köpet av ett smygande urverk.

Varför vrider sig visarna från en klocka till höger?

Detta är en följd av den analoga observationen av naturen. När det inte fanns några klockor, började människor mäta tiden med hjälp av solen. De första solurerna utvecklades redan i det gamla Babylon, knappt 2.000 år före Kristus. Man satte en stav i jorden och tittade på solens vandrande skugga. Åtminstone på den norra halvklotet, såväl som på solen, flyttade den åt väst och åt höger. Slutligen, i början av 14. 1900-talet utvecklades de första mekaniska klockorna, och utvecklades på grundval av solklockans princip från klockans första timme.

Var vet du egentligen klockan, hur sent den är?

Medan vanliga mekaniska klockor fortfarande måste ställas in för hand för att sedan hållas i rörelse av en pendel, är de moderna modellerna redan något fristående: Beroende på vibrationssystemet fungerar inställningen av tiden olika för urverk. Medan radioklockor får tidssignal från elektromagnetiska vågor från en tidssändare, använder atomur till exempel energiskillnader från elektronnivåer eller vibrationer från molekyler för att visa den exakta tiden. Många moderna urverk i Conrad onlinebutik har en praktisk automatisk tidsinställning.

Slutsats: Så här hittar du ett passande urverk

I Conrad-butiken kan du garanterat urverket till professionell urmakardrift eller hobbyanvändning. På jakt efter rätt modell bör du inte förlora tid - därför hittar Conrad Online-Shop all nödvändig information om ett utvalt urverk förtecknad och sammanfattas i en tabell. Dessutom kan du direkt föreslå valfria tillbehör eller liknande produkter så fort du klicka på ett urverk.  

Klockverken - finare mekanik för högsta noggrannhet

Urverket är hjärtat i varje klocka. Den fina mekanik som används här, som sedan sin uppfinning fascinerar och fascinerar människor, skapar rörelse inom höljet och är ansvarig för att varje klocka fungerar exakt.

Hobbybyggare får helt rätt pris

Hos oss i butiken finns ett stort urval av olika urverk. Med våra produkter kan du själv bygga klockor, eller reparera eller restaurera litade klockor. De olika urverken ger dig en hög övergångsnoggrannhet och är lämpliga för de mest varierande visarna, även för längre eller tyngre modeller. Dessutom kan du enkelt bygga in och ut och är därför ideal för hobbyentusiaster och vänner av klockmekaniken. Denna typ av krävande hobbyarbete har redan utvecklats för många människor till en populär fritid. Välj beroende på klockmaterialet ett passande urverk med motsvarande spindellängd. Hög kvalitet och noggrannhet oavsett om du behöver ett kvarts- eller radiourverk, erbjuder vi med vårt attraktiva urval den passande kvaliteten för ditt projekt.