bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Installation, trådlösa brytarsystem: Växla och styr på avstånd

  • Öppna, stäng, koppla och styr med handsändaren

  • Hur många kanaler behöver ICH?

  • Vilka sändarfrekvenser används?

  • Hur stor är den trådlösa räckvidden?

  • Hur säkra är trådlösa brytarsystem?

 

Öppna, stäng, koppla och styr med handsändaren

Installations trådlösa brytarsystem är tänkt för bekväm, avlyssningssäker och manipulationsfri fjärromkoppling av elektriska förbrukare. De består av minst en sändare och en mottagare och har en praktisk räckvidd.

Till mottagarens reläutgångar ansluts de enheter eller kretsar som ska styras. Med en knapptryckning på sändaren räcker det sedan - och sedan öppnar eller stänger du dörrar och lampor och pumpar. Beroende på modell kan upp till 32 sändare per mottagare programmeras.

Trådlösa strömställare

Användningsområdena från professionella trådlösa brytarsystem är många och sträcker sig från garage- och grindmotorer, ingångsport- och dörröppnare och tillträdessystem via lampor och belysning, markiser, jalusier och jalusier till luftnings- och ventilationsanläggningar, pumpstyrningar, klimat-­ och bevattningsanläggningar samt styrning av elektriska, hydrauliska och pneumatiska system. Trådlösa brytarsystem möjliggör även fjärrstyrd öppning och stängning av svårtillgängliga tak­ och trådlösa fönster.

Enkel att ta i drift

För att komma igång synkroniseras sändare och mottagare en gång med varandra. Det räcker med att aktivera inlärningsläget på enheterna i enlighet med den medföljande bruksanvisningen och trycka på önskad knapp på handsändaren - klart! Det är inte så bekvämt att ta i drift för system med DIP-brytare. För dessa apparater avstämmer du sändaren och mottagaren via miniåldern i höljet.

Till skillnad från mobil smart-plugs, alltså en trådlös mellankontakt som du fäster mellan vägguttag och enhet, till exempel en golvlampa, är en fast montering avsedd för mottagarna av installations-trådlösa styrsystem. Beroende på modell och uppgifter kan specialister för fjärraktivering installeras i anslutnings- och fördelarlådor eller din-skenor på kopplingsskåp och skåp. Vissa modeller stöder en valbar matningsspänning på DC 12 V till 24 V och AC 230 V. om du vill använda mottagare utomhus är en modell med vattentätt hölje nödvändig.  

 

Hur många kanaler behöver ICH?

Beroende på antalet kanaler beror på hur många olika kopplingskretsar och så kan enheter eller anläggningar styras oberoende av varandra. Tumregel: För varje cirkel - till exempel lampor eller lampgrupp, uttagsgrupp, brunnar, port eller markis - krävs en egen kanal. Via en kanal kan du koppla ett relä och därmed en enda enhet eller en enhetsgrupp.

Vanligtvis tillåter mottagaren individuell styrning av kanalerna, vissa modeller stöder även en synkron styrning av alla kanaler.

Ett exempel: Om ditt nya trådlösa system ska öppna och stänga garageporten, räcker det med ett installationstrådlöst system med en kanal. Om du vill koppla tre portar oberoende av varandra med en egen motor i ett större garage, behöver du en mottagare med minst tre radiokanaler. På så sätt kan var och en av de tre portarna öppnas och stängas oberoende av de andra två.

Vanligtvis finns det tre portar även tre fordon, var och en med en fjärrkontroll. Som handsändare kan därför två varianter användas för garageexemplet med tre dörrar:

Möjlighet 1: En 1-kanals handsändare för varje port. För tre fordon behöver du tre handsändare. På så sätt kan varje berättigad person styra den dörr som den har tilldelats.

Möjlighet 2: En handsändare med minst tre kanaler. För tre fordon behöver du tre handsändare. För att varje berättigad person endast ska kunna styra den angivna porten, är en kanal programmerad i sändaren. Men den här lösningen är mycket flexibel: Hyr t.ex. någon två av garageplatserna, så kan 3-kanals handsändare lätt programmeras så att båda portarna kan manövreras var för sig eller tillsammans från en sändare.  

Vårt praktiska tips

För städpersonal eller ägare av garaget rekommenderas en extra handsändare med minst 3 kanaler, där alla tre kanalerna är inställda på de enskilda portarna. På så sätt kan alla tre garageportar öppnas och stängas med en fjärrkontroll, t.ex. för rengörings- och kontrolländamål eller vid en nödsituation.  

 

Vilka sändarfrekvenser används?

Trådlösa system för installation använder licensfritt radiospektrum. Beroende på modell använder de radiokanaler på 433 MHz eller 868 MHz. 433 MHz-bandet är mer frekvent, eftersom en mängd enheter delvis sänder med stark sändareffekt. Frekvensområdet kring 868 MHz får endast användas under en kort tidsperiod i enlighet med riktlinjerna från den federala nätmyndigheten. Därför kan man förvänta sig mindre störningar från sändningsföretagen i grannskapet. På vissa modeller kan arbetsfrekvensen ställas in för individuella behov. Trådlösa system med dubbelriktad överföring ger på begäran en optisk feedback på sändaren.

Brytar- och knappfunktion

Många mottagare möjliggör aktivering av anslutna enheter eller system med antingen kopplings- eller knappfunktion. Detta gör att systemen kan användas på många olika sätt. I brytarläge fungerar mottagaren som en permanent brytare och därmed som en vanlig väggströmbrytare, där du genom omkoppling av vippbrytaren slår på eller av en lampa. I knappläge ("toggle-läge") vidareger mottagaren en kort kopplingsimpuls, som finns ungefär lika stor som ljusbrytare i större trapphus. Respektive relä dras alltså bara igång så länge sändningsknappen trycks. Vissa modeller har dessutom en timerfunktion, med vilken du kan ställa in hur länge reläet ska dras på sändaren.

 

Hur stor är den trådlösa räckvidden?

Trådlösa brytarsystem för fast installation finns med olika räckvidd. Beroende på modell ligger den mellan 30 och 1.000 meter långt och anges i respektive produktbeskrivning.

Räckvidden avser alltid optimala förhållanden med fri sikt utan störningar. Elektromagnetiska fält, motorer, andra sändare eller hinder som stålbetong, väggar, staket, glas och liknande material kan påverka räckvidden i det enskilda fallet. Den räckvidd som normalt uppnås inom byggnader ligger därför under den angivna maximala räckvidden.

Räckvidden kan även minskas vid montering av den trådlösa mottagaren i ett metallkopplingsskåp. I så fall kan du använda en flexibel extern antenn som är tillgänglig för vissa trådlösa brytarsystem.

Trådlösa brytarsystem med stor räckvidd är för övrigt inte bara användbart för att fjärraktivering på större avstånd, till exempel för att manövrera en portgrind som är längre. Modeller med stor räckvidd kan tack vare sin starka sändareffekt även vara praktiska vid tillförlitliga växlingar på kort avstånd. De kan användas om det på grund av konstruktionsmässig användning eller störningar med kortdistanssystem inte är möjligt att fjärrstyra.

Tips: Kontrollera räckvidden

Den maximala räckvidden för radiosystem på den avsedda installationsplatsen kan påverkas av hinder som betongväggar, tak eller annan elektrisk utrustning. I sådana fall hjälper det oftast att ändra placeringen av mottagaren lite för att minimera störningar eller helt undvika störningar. För att få reda på den optimala installationspositionen är det tillrådligt att testa räckvidden under mottagarens provdrift på flera ställen innan den monteras permanent. Ange bästa möjliga läge, sätt fast mottagaren.

 

Hur säkra är trådlösa brytarsystem?

Installationssystem, trådlösa brytarsystem, är i regel proffsenheter med säkerhetsfunktioner som skyddar mot manipulation. Detta säkerställer att obehöriga t.ex. inte kan öppna portdörren eller garageporten. Tillverkare av trådlösa brytarsystem använder olika säkerhetsmetoder, t.ex. kodade sändningssignaler som modulerar efter en viss nyckel. Apparater med högre säkerhetsnivå använder en krypterad signalöverföring tillsammans med Rolling Code-metoden. Det gör varje signalpaket som skickas från sändare till mottagare unikt och kan inte upprepas.

Eftersom varje leverantör använder ett individuellt skydd är i regel endast sändare och mottagare från en tillverkare kompatibla med varandra och från en serie modeller.

 
 

Tips: Hänsyn till utökad användning

Erfarenheten visar att du har vant dig vid användarvänligheten hos ditt nya trådlösa styrsystem snabbt kan du använda den. Därför är det lämpligt att redan när du köper en trådlös installationslösning ta hänsyn till senare utbyggnadsmöjligheter i form av extra kanaler. Planerar du bara in en till två reservkanaler som du enkelt kan använda för nya användningsområden.