bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värde över PTC-motstånd 

  • Was är ett PTC-motstånd?

  • Vilka typer av PTC-motstånd finns?

  • Kriterier för PTC-motstånd - vad är det som är viktigt?

  • Vårt praxistipp: Användning som överströmssäkring

  • FAQ - vanliga frågor om PTC-motstånd

Was är ett PTC-motstånd?

PTC-motstånd kallas även kalledare. De har en positiv temperaturkoefficient (PTC är förkortningen för positiv temperature coefficient). Därmed är motståndet funktionellt det raka motsatsen till NTC-motstånd (NTC för negativ temperature coefficient), som kallas NTC-termistor. PTC-motstånd leder den elektriska strömmen i kallt tillstånd bättre än i varmt, deras motstånd ökar med ökande temperatur. Det motstånd som även kallas PTC-termistor är tillverkat av keramiska material, till exempel bariumtitanat eller, i fråga om självåterställande säkringar, av polymerer.

PTC-kalledare består av mycket små kristalldelar som bildar låslager vid sina gränser. Om den definierade Curie-temperaturen överskrids ökar motståndet, och kallledaren blir i allt högre grad högohmig.

Vilka typer av PTC-motstånd finns?

PTC-motstånd finns i olika utföranden för olika användningsområden. Typer av keramik-tjockskiktsteknik med nästan linjära temperaturgradienter som huvudsakligen används för temperaturmätning och övervakning. PTCs på keramikbas och med icke-linjär motståndsförlopp används till exempel som överströmssäkring, inkopplingsströmstyrning, som överhettningsskydd och som självregleringselement.

Motstånd på polymerbas används som självåterställande säkringar. De har en mycket brant temperaturkoefficient och blir efter att mätningstemperaturen på grund av överströmmad egenuppvärmning nästan plötsligt hög. .
PTC-motstånd har i regel en droppformad eller platt konstruktion. Även typer med skruvögla för termisk koppling till komponenter eller höljen är vanliga.

Kriterier för PTC-motstånd - vad är det som är viktigt?

Kalledare ska ha lämplig konstruktion och lämpliga mekaniska mått. Dessutom är det viktigt att de elektriska egenskaperna passar för användning. Därför lämpar sig en kalledare som är optimerad för temperaturmätning inte som överbelastningsskydd eller möjligt att använda den som självåterställande säkring. Samma sak gäller omvänt.

Varje termistor har ett visst arbetsområde som har de önskade egenskaperna. Härifrån finns aktuellt datablad, i vilket den så kallade motstånds-temperatur-kurvan kan hittas. Den grafiska representationen gör det enkelt att välja passande elektriskt motstånd. Tilldelningen av temperatur och resistansvärde kan därmed ses omedelbart och kräver inga långa datorövningar från din sida.

Karakteristiskt för kalledare är att motståndet inte bara beror på temperaturen utan också på den spänning som kan ankomma och i relativt hög Hohem påverkas av arbetsfrekvensen. Information om detta finns också i produktens datablad.

Vårt praxistipp: Användning som överströmssäkring

PTC-motstånd, som fungerar som överströmssäkring, kan värmas upp relativt kraftigt. Det är därför viktigt att du placerar dem på kretskortet med tillräckligt avstånd till värmekänsliga komponenter.

    

FAQ - vanliga frågor om PTC-motstånd

För vilka driftspänningar lämpar sig PTC-motstånd?

Beroende på utförande är kalledare lämpade för spänningar på lägre tvåsiffriga område upp till några hundra volt för nätspänninganvändningsområden.
 

Was innebär begreppet nominell motståndskoefficient?

Den nominella motståndskoefficienten (RR) betecknar motståndsvärdet i ohm på den obelastade kallledaren vid en definierad temperatur. Ofta anges ett temperaturvärde på 25° C, och kan sedan känna igen på namnet R25.
 

Varför är resistansvärdet även spänningsberoende?

Vid högre driftspänningar stiger fältstyrkan på komponentens kristallina delar. Detta minskar motståndet.

Slutsats: Så köper du rätt motstånd

Se till att kallledaren får tillräcklig spännings- och strömbelastning. Observera också att varje PTC-motstånd värms upp med växande strömflöde. Detta måste man redan från början ta hänsyn till. Om kallledaren ska användas för registrering av temperaturer, alltså som mätgivare, finns versioner med monteringsmöjlighet. Detta möjliggör en bra termisk koppling när temperaturer på kylelement, motorhöljen etcetera ska registreras. För direkt temperaturövervakning av motor- eller transformatorlindning lämpar sig PTC-motstånd i kompakt droppform, eftersom de kan monteras platssparande i lindningen.

Om PTC-motståndet ska användas i enheter med nätspänningsdrift eller säkerhetstillämpningar, se till att nödvändiga kontrollmärken - till exempel VDE - finns tillgängliga.