bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om sladdströmbrytare och sladdimmer

Sladdströmbrytare och sladdimmer är elektroniska brytare som installeras som mellanbrytare i en befintlig anslutningskabel av elektroniska enheter för att styra deras funktion. I allmänhet är det fråga om belysning som ska slås på och stängas av eller dimmas. Men det är också möjligt att fästa en sladdströmbrytare för till- och frånkoppling av andra elektroniska enheter. Manövreringen sker manuellt via en knapp eller genom att vrida eller med foten på en multiomkopplare.

  • Hur fungerar sladdströmbrytare och sladdimmer?

  • Vilken sladdströmbrytare och sladdimmer finns?

  • Vad finns det att ta hänsyn till vid val av sladdströmbrytare och trådlösa dimrar?

 

Hur fungerar sladdströmbrytare och sladdimmer?

Transparent dimmers med sladd

Sladdströmbrytare och sladdimmer installeras som mellanelement i anslutningskabel till färdiga enheter, oftast lampor. Det är en brytare som kan koppla ihop eller koppla bort strömkretsen, vilket gör att ljuset slås på eller av genom att aktivera den. Vid dimrar moduleras strömtillförseln i sladd-strömställare så att belysningen blir ljusare eller mörkare, vilket möjliggör olika belysningsscenarier och rumstryck.

Sladdströmbrytare och -dimmer finns i olika färger och med olika manöverfunktioner. Under ett stort urval av produkter kan du, beroende på användningsändamål, hitta en iögonfallande variant för att snabbare hitta knappen genom att hitta en lokal eller en optiskt diskret lösning. Som driftfunktioner kan du välja mellan enkla knappar, vippomkopplare, skjutreglage-tåg- och driftbrytare.

 

Var kan du använda strömbrytaren?

Inte bara belysningen kan slås på och av via sladdströmbrytare. Även andra enheter kan uppgraderas med en kabelbrytare. Till exempel kan du anpassa små enheter som är extra primitiva och som annars bara stängs av genom att dra i kontakten ur vägguttaget, med vippkontakt för att förenkla hanteringen.

Fotkontakt med anslutningskabel

Hur sker installation av brytare?

Installation av sladdströmbrytare eller sladdimmer mellan strömkälla och enhet som ska styra den. För detta ändamål separeras oftast den befintliga anslutningskabeln och därefter kan sladdimmern/ sladdimmern monteras som mellanstycke genom lödning eller fastklämning. Kabeländarna tar bort en liten del av manteln för att kunna ansluta ledande tråd med elektriska kontakter i sladdströmbrytare.

Sladd-ändströmställare som redan är integrerad i en färdig anslutningskabel med kontakt för strömförsörjning finns också. Dessa ansluts direkt till enheten istället för den egentliga anslutningskabeln.

OBS:

Vid installationen måste du förutom passande tekniska parametrar ovillkorligen se till en fullständig isolering för beröringssäkerhet. Ledningarna får inte vara öppna eftersom sladdströmbrytaren manövreras med handen eller foten.

Sladdströmbrytare för manuell manövrering
 

Vilken sladdströmbrytare och sladdimmer finns?

I princip finns olika modeller av sladdbrytare och trådlösa dimrar att välja mellan:

  • Snurrknapp: Sladdknapp har bara en knapp som kopplar samman eller kapar strömkretsen. På så sätt slås till exempel ljuset på eller av igen. Beroende på modell lämpar den sig för manuell drift eller som fotbrytare.
  • Sladdströmbrytare: Sladdströmbrytare har lägen ”på” och ”av” för styrning av lampor och andra apparater. Vissa modeller är dubbelt upptagna och har två vippreglage, de kan styra två enheter.
  • Sladdimmer: Dimmers med sladd reglerar lampfunktionen oftast med ett skjutreglage för steglös inställning av belysningen.
  • Fotbrytare/fotströmbrytare: Fotbrytare eller fotomkopplare styrs med fot. De placeras på golvet, är platssparande och praktisk när man inte har någon hand fri.
  • Dragströmbrytare: När dragbrytaren är aktiverad utlöses kopplingsfunktionen genom att dra i ett snöre. Principen för WC-kontroller i badrum är känd.
  • Mellanbrytare: Mellanbrytare är en strömbrytare med en knapp eller vippmekanik, som installeras som mellanstycke i en befintlig kabel.
Fotkontakt
Sladdströmbrytare 2-faldig

Led-belysning kräver speciella dimmer:

  • Led-sladdimmer: Led-sladdimmer har oftast ett skjutreglage med vilket man för hand kan justera ljuset ljusare eller mörkare. En annan variant är ett vridreglage för manuell inställning av olika belysningsscenarier.
  • Led-vriddimmer: Led-vriddimmer kan vridas manuellt, vilket gör att den anslutna belysningen kan ändras.
 

Vad finns det att ta hänsyn till vid val av sladdströmbrytare och trådlösa dimrar?

När det gäller belysningsstyrning är det första planeringssteget alltid övervägandet om det gäller vanliga lampor och LED-lampor.

Säkerhetsanvisning:

Led-ljuskälla behöver speciell dimmer! När det gäller dimrar har modeller för vanliga lampor en högre effekt, som vid en LED snabbt kan leda till överhettning och förstörelse. I samband med LED-ljuskällor är det även vid enkla till-/brytare som mellankontakt viktigt att det nödvändiga förkopplingsmotståndet bibehålls, trots eventuell kabelgenombrytning, så att LED-lamporna inte skadas vid högt strömflöde.

 

Elektroniska egenskaper av sladdbrytare & dimrar

Observera anvisningarna i bruksanvisningar för enheter som du vill styra via sladdströmbrytare eller sladdimmer. Viktiga kriterier är följande:

Kopplingseffekt: Effekten anges i watt, för hur mycket ström kontakten är avsedd för och vilka parametrar som bör ingå i efterföljande enheter. Välj ett passande effektområde för din användning med hjälp av filtren

  • Min./max. Kopplingseffekt: I vår butik hittar du sladdströmbrytare med 4 till 75 watt minimalt.
  • Max. Brytförmåga: Maximal effekt i vår butik från 60 till 500 Watt.

Kopplingsström: Förutom bryteffekt måste även strömflödet beaktas vid dimensioneringen av en koppling, eftersom en för hög kopplingsström kan orsaka skador på ej använda elektroniska komponenter och bli en riskkälla.

Av säkerhetsskäl är den övre gränsen relevant som du kan fördefiniera i filtret brytström (max.). Sladdimmern och sladdimmern kan vidarebefordras till efterföljande förbrukare med upp till 2 till 16 ampere.


Säkerhetsanvisning: Låt elektroniken installeras av en fackman, eftersom felaktigt dimensionerade eller felaktigt anslutna kablar utgör en betydande säkerhetsrisk. Om man genomför månader av lekmän leder det till att man i vissa försäkringar till och med till att man inte kan ta ansvar.