bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Mer säkerhet genom alkoholmätare

Hitta en passande alkoholmätare för semester eller användning hemma. Mycket information om mätsätt eller professionella alkoholmätare väntar redan i lexikon.

  • was är en alkoholmätare?

  • Vilka alkoholtestare finns?

  • Hur ser ICH på kvaliteten på en alkoholmätare?

  • Vad måste man tänka på när man köper alkoholprovare?

  • Hygienfaktorer

  • Alkoholmätare med växelsensorer

  • FAQs: De vanligaste frågorna om alkoholprovare

  • Sammanfattning: Så köper du rätt alkoholmätare

was är en alkoholmätare?

Alkoholtestare används för bestämning av alkoholhalten i utandningsluften. Inuti instrumenten används olika sensortekniker från halvledarsensor, infraröd sensor till elektrokemisk sensor.
 

Vilka alkoholtestare finns?

I handeln finns modeller för skojs snabba Party Med motsvarande blåsrör eller munstycken pustas andningsluften in i apparaten. Det finns alkoholtestare för engångsbruk (provrör för alkoholtest) och för flerfaldig användning - oftast digital alkoholmätare som visar det aktuella mätresultatet på en display. Man skiljer också på mobila och stationära apparater. Alkoholtestare från den senaste generationen kan användas tillsammans med en smartphone och en app som laddas ned från den. Mätresultaten visas i denna app efter testet, och kan även sparas där, samt delas i sociala medier.

Partyggg-alkoholmätare
Partyggalalkoholmätare är prisvärda alkoholmätare som ger en mätnoggrannhet som inte räcker till för professionella alkoholtest. För ett snabbt självtest eller fikon kan de dock snabbt ge en bild av alkoholens effekter och visa hur lång tid det tar att minska vissa mängder alkohol i kroppen.

Professionella alkoholmätare
för alla användare som vill ha ett kraftfullt resultat rekommenderas alkoholmätare enligt professionella standarder. De uppfyller polisens krav och erbjuder hög mätnoggrannhet. Ytterligare tekniska funktioner för lättare drift och dokumentation av mätresultaten finns tillgängliga.

Alkoholtestare med NFX-godkännande
i Frankrike har varit en plikt i flera år med alkoholprovare i alla fordon. Som förbandslådor eller varningsväst behöver dessa alkoholtestare uppfylla vissa direktiv och behöver ett så kallat NFX-godkännande. Det rör sig om engångstest som i de flesta fall visar förekomsten av alkohol i blodcirkulationen i form av färgämnet Indikatorgranulat.

Mobila enheter
är idag mycket små, lätta och behändiga, och är ofta enkla att använda tack vare en 1-knappshantering eller en pekskärm. Den drivs med batterier, inklusive laddare eller biladapter. Det finns även mobila enheter med inbyggd skrivare, så att man omedelbart kan skriva ut de registrerade värdena efter att mätresultaten har fastställts på plats.

Stationär utrustning
för provning används främst inom catering- och logitjänster, och vissa av dem har till och med en videoram som kan ge olika information. En annan variant är den provningsutrustning som kan monteras direkt i en bil och som automatiskt utlöser en immobilizer om den nuvarande promillegränsen överskrids. Detta system kallas interlock. Sådana andatalkoholstyrda immobilizer, även kallade interlock-system, diskuteras alltid av staten, nämligen när det handlar om förebyggande åtgärder för att främja ökad säkerhet i trafiken.

I USA, Kanada och Sverige är interlock-systemet redan i bruk och i Tyskland och Österrike finns det också redan diskussioner om antagandet av en så kallad interlock-lag. Det innebär en skyldighet för lastbilsförare och personbilsförare, som redan har fått sitt körkort indraget på grund av alkoholmissbruk, att installera ett interlock-system i sina fordon.

Hur ser ICH på kvaliteten på en alkoholmätare?

Alkoholtestare skiljer sig i regel genom den inbyggda sensorn, och i dagens apparater finns oftast antingen en halvledarsensor eller en elektrokemisk sensor integrerad. Elektrokemiska sensorer utmärker sig genom att de ger en mycket högre noggrannhet i mätresultaten. Den elektrokemiska sensorn har en mättolerans på +/- 0,05 promille, medan halvledarsensorer har mättolerans mellan 0,10 och 0,25 promille. Alkoholtestare, där en elektrokemisk sensor mäter den pustade andeluften, kommer de som polisen använder redan mycket nära i kvaliteten. Apparater med halvledare och en mättolerans på +/- 0,20 eller högre bör endast användas som partyskämt och är inte lämpliga för professionella tillämpningar!

Vad måste man tänka på när man köper alkoholprovare?

Lämplig för användning

  • Noggrannhetsklass (definierad av AlcoControlEurope): 1+ professionell, polisliknande, 1 professionell, 2 semiprofessionell, 3 självtest, 4 partyspel
  • Mobil alkoholmätare eller väggmontering (stationära alkoholtestare, t.ex. i restaurangsammanhang)
  • NFX-godkännande för resor till Frankrike
  • Vilken sensor: Halvledarsensor, infraröd sensor, elektrokemisk sensor, granulat
  • Kalibrerbar apparat: Viktigt för att bevara mätnoggrannheten (alkoholmätare bör kalibreras 1x per år för att bevara mätnoggrannheten)
  • Olika enheter: Promille eller % BAC (alkoholhalt i blodet) eller mg/l.
  • Mättolerans: Viktigt för att öka styrkan i alkoholtestet

 

Passande utrustning

  • Utbytbar sensor 
  • Skrivare för oavbruten dokumentation av mätresultaten
  • Belyst display
  • Kan laddas i bilen för långvarig mobil användning
  • Klocka, nedräkning

Hygienfaktorer

Varför ska ICH använda ett nytt munstycke för alla alkoholtest?
Vad gäller mätnoggrannheten har det, oberoende av den integrerade sensor-arten, visat sig att mätresultaten är exakta när ett munstycke har använts för andningstestet. Det finns även alkoholtestare, som levererar mätresultat med pusterna över ett sugrör eller helt utan instust-tillbehör (munstycke, blåsrör) - men de är inte så precis som ett resultat som erhållits genom användning av ett munstycke.

Användning av varje nytt munstycke per test och person rekommenderas inte bara av hygieniska skäl (minnets eller andra vätskor kan tränga in i munstycket vid andningstestet). Om en person med till exempel 0,5 promille utför ett test med ett munstycke och om munstycket används igen (oavsett om den används av samma person eller av en annan), kan restalkohol fortfarande finnas i det tidigare utförda testet i det redan använda munstycket, Som påverkar resultatet av det nya testet – det vill säga mätresultatet kan vara högre med restalkohol i munstycket och därmed ge en alkoholhalt som inte motsvarar testpersonens verkliga alkoholhalt.

Kan ICH tvätta munstyckena och sedan använda dem igen?
Det rekommenderas inte att använda vilka medel eller på vilken väg som helst för att rengöra eller tvätta munstycken. Om rengöring sker på egen hand, kan man inte garantera noggrannheten i de tester som utförs med dessa munstycken. Dessutom har original munstycken en backventil (som förhindrar att saliv eller andra vätskor rinner tillbaka). Funktionen för inandningsspärren kan aktiveras genom en rengörings- eller tvättprocess inte längre garanteras

Vårt praktiska tips:

De flesta alkoholmätare är inrättade för bekväm användning i hemmet eller på resan. För många mätinstrument säljs för både munstycken och utbytbara sensorer separat. Adapter för laddning i bilen erbjuds också (beroende på alkoholmätare-modellen).

  

Alkoholmätare med växelsensorer

På marknaden finns bland annat även alkoholtestare med utbytbar sensor. Det innebär att den inbyggda sensorn i enheten kan tas ut och bytas ut mot en ny sensor vid en kommande kalibrering. Sensorbyte gör att man slipper skicka in enheten till ett 1-årsrekommenderat kalibreringsservice. Den demonterade sensorn behöver inte slängas, utan kan kalibreras i ett certifierat serviceklaboratorier. Efter kalibreringen är den ”gamla” sensorn helt funktionsduglig och mätbart precis som den (nya) ersättningssensor som tidigare installerats i apparaten.

Detaljer om olika sensortekniker för alkoholprovare

Halvledarsensor

En halvledarsensor mäter den elektriska ledningsförmågan på det sensorskikt som är belagt med metalloxider. Detta förändras exempelvis i kontakt med etanol. Även andra gaser som kolmonoxid eller ammoniak påverkar ledningsförmågan.

Infraröd sensor

Mätningen med en infraröd sensor styrs av olika ljusgenomsläpplighet för olika gaser. Det utsända ljuset kommer då inte i sin helhet från stråldetektorn. Skillnaden gör det möjligt att beräkna etanolhalten.

Elektrokemisk sensor

Med denna sensor sker alkoholmätningen baserat på principen om en bränslecell. Vid användning av en elektrokemisk sensor oxiderar en metall med en gas (t.ex. Etanol = alkohol) ger ett flöde av elektricitet mellan två dioder. Strömflödets intensitet gör det möjligt att dra slutsatser om gasens halt i utandningsluften.

Granulat

I klassiska ”pusterrör” används en färgad granulat som färgas vid kontakt med etanol. De brittiska myndigheterna hävdar att det inte finns några andra stenbrott som kan ha en betydande andel av de brittiska stenbrott som är föremål för skatten på ballast.

FAQs: De vanligaste frågorna om alkoholprovare

Måste du bära en alkoholmätare i fordonet?
I Tyskland görs en alkoholkontroll med mätinstrument från polisen. Om man flyttar utomlands är det dock ofta andra regler (som i fallet med varningsvästar) som gäller. För en resa till Frankrike måste till exempel två alkoholtestare med NFX-godkännande alltid medfölja i fordonet, som används vid en kontroll.

Hur exakt är alkoholtestare?
Utandningsprostutrustningen mäter alkoholhalten i utandningsluften hos testpersonen, och mätvärdet visas i allmänhet i promille ( ‰ eller g/l). De mätinstrument som finns tillgängliga i handeln idag ger, beroende på kvalitet och inbyggd sensor, de första resultaten redan från 0,01 promille.
För att fastställa den individuella alkoholgraden på ett betweningssäkert sätt används den mätning av alkoholhalten i blodet (BAC) som polisen kan använda vid misstanke. Alkoholmätare mäter relativt exakt alkoholhalten i utandningsluften, med undantag beroende på mätmetod. Den verkliga alkoholhalten i blodet kan dock variera beroende på metabolism.

was kostar en alkoholmätare?
Enkla engångsalkotestare finns redan till lågt pris. De ska vara tillräckliga för att påvisa förekomsten av alkohol eller etanol i luftvägarna. För mer exakta mätresultat är dock (beroende på modell) priser på den tresiffriga nivån normala. Ju proffsigare enheterna är, desto högre stiger priset, men övertygar de modeller i den högsta prissegmentet även med polisstandarder och kan användas mycket ofta.

Varför måste alkoholmätaren kalibreras regelbundet?
För att bibehålla noggrannheten hos alkoholmätare bör du regelbundet justera = kalibrera. Den avgörande faktorn är inte hur ofta man felaktigt antar att det är brukningsfrekvensen, utan tiden: För mycket använda och ofta använda apparater förskjuts nollpunkten. För utrustning som används i liten utsträckning och som ligger kvar länge minskar känsligheten. Oavsett användning måste man alltså kalibrera och kalibrera alkoholmätaren med vissa intervall.

Sammanfattning: Så köper du rätt alkoholmätare

Vid valet av alkoholtest bör man i första hand ta hänsyn till platsen och det önskade resultatet. Den som vill kontrollera hemma på morgonen om restalkoholen redan har brutits ned helt kan använda granulat för engångsalkotestare. Dessa alkoholmätare är tillräcklig för semesterresan, om du har ett NFX-godkännande.

För exakta mätvärden i promille-området eller visning av BAC rekommenderas däremot mer professionella enheter som har tekniska verktyg, t.ex. utskrift av mätvärden. För professionell användning lönar sig handtaget till motsvarande enheter som är uppbyggda på liknande sätt av polisen och som uppfyller dessa standarder. Dessutom bör man se till att de nödvändiga tillbehören (munstycken och utbytbara sensorer) finns tillgängliga.