Köpt oftast

    Meest gekocht

    Högst betygsatta produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgivare

    Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

         

    Fascinerande modellbygge

    Modellbyggare älskar utmaningen att bygga efter saker i små som redan finns i stora. Om modellerna sedan även drivs med fjärrkontroll (RC = radio controlled eller Remote Controlled), handlar det om att verklighetstroget förflytta och sätta den skalenliga modellen till scenen. und in Szene zu setzen. Det spelar ingen roll om den färdiga modellen kör, flyter eller flyger.
    Men innan vi har kommit så långt finns det många små och stora hinder att övervinna. Och det är precis was modellbyggare älskar sin hobby. Förutom förståelsen för materialbearbetning, elektronik och teknik kräver modellbygge också kreativitet, uppfinningsrikedom, fingertoppskänsla och gott tålamod.

    Men när den första utfarten eller den första rundflygningen har fungerat perfekt, är det ett speciellt ögonblick för stolta modellägare. Denna lyckokänsla kan man bara uppleva när man själv börjar med hobby.

    De olika modellbyggeområdena

    Lika mångsidiga och mångfasetterade som de stora förebilderna, är även möjligheterna för radiostyrda modeller i förminskad skala. Dessutom har modellbyggare inom en modellkategori möjlighet att använda en mängd intressanta variationsmöjligheter.

     

    Våra modellbygge-kategorier i korthet

    • Modellbilar

    • Modellflygplan

    • Modellhelikopter;

    • Drönare, Quadrocopter och multicopter

    • Modellfartyg

    • Funktionsmodellbygge

    • Modellbyggelektronik

    • Modellbygge, tillbehör

     Modellbilar

    Byggsats, nästan färdig att användas och körklar

    Modellbilbygge är roligt och ger dessutom grundläggande tekniska kunskaper inom fordonsteknik. För när den framtida modellbilföraren har valt en byggsatsmodell, måste många olika smådelar sammanfogas och skruvas ihop. Men byggsatserna har bra bygganvisningar, som leder steg för steg genom monteringen. Och den som en gång i en fjärrstyrd bil har monterat en differential, förstår också hur det fungerar och varför det är absolut nödvändigt både i modellbilar och i stora förebilder.

    Men även Ready to Run-bilmodeller (RTR), som är körklara, erbjuder rikligt med inlärningspotentialer. Senast när delar måste bytas ut på fjärrstyrda bilar vid fel eller reparationer. När en bilmodell finns tillgänglig som Almost Ready to Run (ARR), är den till största delen förmonterad. Till skillnad från RTR-modellerna saknas dock fjärrstyrningen, motorn, batteriet och laddaren.

     

    För många bilförare frågar sig i förväg om den nya modellen endast är avsedd för landsvägsanvändning (onroad) eller terränganvändning (offroad). I tveksamma fall kan även en buggy-modell göra båda.

    Och sedan måste också frågan om driften klargöras. För- och nackdelarna med en eldrivning med borstad eller borstlös motor, vilken ger mer fart åt motorn eller om en nitro- eller bensinmotor är den bästa lösningen, detta klargör vi på vår sida med modellbilarna.

     
     
     

    Modellflygplan

    Verklighetstroget modellflygplan

    En modell-flygningsdröm: Ställa en verklighetstrogen modell på startbanan.

    Om molnen ...

    Att friheten bara är gränslös över molnen kan inte nödvändigtvis bekräfta modellflygare. Was Modellflygare vet mycket exakt, det är att flygning blir riktigt roligt även under moln. Men bara så länge som allt fungerar perfekt på flygmodellen.

    Till skillnad från radiostyrda bil- eller RC-båtmodeller som kan stoppas när som helst om det behövs, är det tyvärr inte så enkelt att köra till höger vid modellflyg. Men just det är den krävande utmaningen som modellflygare älskar vid sin hobby.

     

    Modellflygplan är inte samma modell

    Inte alla modellflygplan som bara ser ut som en klass kan lika enkelt flygas. En elegant linjeföring och den fantastiska färgsättning säger tyvärr ingenting om modellens verkliga flygegenskaper.

    Särskilt nybörjare kan ofta vilseledas av de första optiska intrycken. Det krävs ofta åratång övning för att realistiskt flyga en snygg jet eller en häftig konstflygmodell och för att landa mjukt och säkert igen.

    Hur bra att det nu är betydligt lättare för nybörjare att flygande modeller, som dessutom är extremt robusta och ser bra ut. En annan fördel: Nybörjarmodeller finns ofta som RTF (Ready to Fly) i kompletta set inklusive fjärrstyrning.

     
     

    Spela med vinden

    En mycket populära modellflygspark är en segelflygning, där man på planet använder termik eller Cape Hangvinschen. Vid optimala väderförhållanden är det möjligt att flyga i timmar utan drivning.

    Men eftersom inte alla modellflygare har en lämplig sluttning utanför ytterdörren, används ofta modellsegelflygplanet i planten eller eldrivsystem för att stiga upp med segelflygmodeller i termikmisstänkta höjder. 

    Dessutom ger eldrivarna fördelen att man utan främmande hjälp kan stiga upp flera gånger per batteriladdning. Utmaningen är att även identifiera de svagaste vindfälten, att snurra på dem och på så sätt välsignera när andra har landat länge.

    För att propellern på skrovets spets inte ska generera något onödigt luftmotstånd vid segelflygning, fäller den tillbaka när motorn är avstängd.

     

    Modellflygplan för inomhusbruk

    Speciellt under vintermånaderna, när modellen är våt, kall, mörk och oomtvillad, vill ambitiösa modellflygare bara avsäga sig utövandet av sin hobby på ett mycket ojämnt sätt.

    Lösningen: Flyg inomhus eller Micro-flyg! De små, lätta och smidiga flygarna är perfekta för att flyga i stora rum som lager- eller sporthallar.

    Kompakta och vridmomentstarka elmotorer, som försörjs av högkapacitiva LiPo-batterier, ger rikligt med ström. I kombination med motsvarande stora roderutslag flyger dessa modeller i ordets rätta bemärkelse hörn istället för kurvor.

     
     

    Modellhelikopter;

    Helikopter-flygning på ett enkelt sätt

    Fram till för några år sedan betraktades fjärrstyrda helikoptrar i modellflygningskretsar som den obegränsade kungsklassen. Inte konstigt med tanke på att de komplicerade mekaniken med alla spakar och länkstänger avskräcker många modellflygare och har varit konstruerade för absoluta specialister. Dessutom behövde styrningen av helikoptrar mycket erfarenhet och ännu mer fingertoppskänsla.

    Med uppkomsten av dubbelrotor-helikoptern förändrades dock bladet. Dessa nybörjarvänliga modellhelikoptrar är enkla att konstruera och flyga mycket stabila.

    Vissa vingflygare upptäckte sin talang för att flyga hjälte med dessa helikoptrar.

     

    RC-helikopter

    Men inte heller för RC-helikoptrar eller helikoptrar stod utvecklingen rätt. Allt bättre stabiliserings-system möjliggör paddel-fria rotorhuvuden som är betydligt enklare att montera. Det gör modellflygandet visserligen inte till en barnlek, men det blir betydligt enklare.

    Nu är det inte längre någon överraskning att turbindrivna modelljetplan har trängt ut helikoptrar ur kungsklassen.

    Men ändå är den här kraftfullproppande modellhelikoptern eller en förebildstrogen skalenlig helikopter fortfarande ett absolut blickfång på våra modellflygplatser och lika populärt bland både piloter och åskådare.

     
     

    Drönare, Quadrocopter och multicopter

    Den snabba utvecklingen av sensorsystemet som t.ex. MEMS-sensorer (Micro-Electro-Mechanical-Systems), som används för att registrera accelerationsvärden, öppnar helt nya möjligheter inom modellbygge. Till skillnad från modellhelikoptrar, som behöver en avancerad mekanik för drift och styrning, används endast propellrar med starka borstlösa motorer med högt vridmoment på Quadrocoptern, Multicoptrar* eller drönare. Mer mekanik finns inte. Flyglägesstabilisering övertar en smart sensor-elektronik och flygning i en viss riktning sker då endast genom en varvtalsändring hos propellern. Egentligen väldigt enkelt.

    *i motsats till quadrocoptrar som drivs med 4 motorer har Multicopter 3, 6, 8 eller fler motorer med vardera en propeller.

    Flygande kamerastativ

    Nu finns det Quadrocopter och drönare i olika utföranden och storlekar. Ofta är många nybörjare-Quadrocopter och drönare redan utrustade med kameror. Med en knapptryckning på sändaren kan sedan bilder eller videor spelas in under flygning.

    Betydligt bättre resultat ger den högkvalitativa Quadrocoptern, som delvis är utrustad med högupplösta HD-kameror och Gimbals (kamerastabiliserings-system). Rörelserna av quadrocoptern eller drönaren balanseras på så sätt och filmerna är helt utan skakningar. Övrigt: Videosignalerna överförs delvis direkt till pilotens smartphone eller surfplatta.

    I FPV-läget (First person View) förs kamerasignalerna över till pilotens skyddsglasögon, så att de känner att de sitter i cockpit på helikoptern. En flygerfarenhet av ett mycket speciellt slag.

     


    Vid användning av quadrocoptrar och drönare finns det vissa rättsliga bestämmelser som måste beaktas. Eftersom coptern inte kan starta och landa överallt, men inte heller filma allt was innan linsen. Was följas noga, har vi sammanställt för dig i våra rättsliga meddelanden.



      

    Racecopter, snabba och smidiga drönare

    Från 0 till 100 på mindre än 2 sekunder - det är accelerationsvärden som sportbilägare bara drömmer om.

     

    Professionella Racecopter klarar det lekande lätt när det handlar om seger och punkter när det blir varmt Ritt genom Racecopter med riktigt fort. Men då bör en erfaren pilot eller proffs styra sändaren.

     

     
     

    Modellfartyg – fantastiska fartyg i kompakt format

    Realistiska modellbåtar

    Modellfartyg eller RC-båtar är roliga att leka med och på vattnet. Oavsett om det gäller en pejl racerbåt , en verklighetstrogen lyx , sonor framför sig som en tuckernsmört eller elegant glidande segelbåt: Inom området för fjärrstyrda fartyg finns det nästan ingenting was inte.

    Båtmodellbyggare prioriterar inte bara utomhus-körglädje i den friska luften. Även hobby- och pysselnöje i hobbykällaren klarar sig inte. Modellbåtarna är mycket verklighetstrogna och tack vare omfattande tillbehör förses fartygen med många detaljer och dessutom med kopplingsbara specialfunktioner. Här finns praktiskt taget inga gränser för kreativiteten, tack vare antalet kanaler på fjärrstyrningen. Men även här finns det nu praktiska lösningar.

     

    Modellbåtar för nybörjare

     

    Man behöver ju inte gå simma direkt för att ha roligt vid badbete. Det räcker ofta att låta fötterna dingla i vattnet och modellbåtarna köra med barnen. Speciellt för nybörjare är typmångfalden så rik att alla med säkerhet hittar sin passande önskade modell. På så sätt blir modellbåtarna roliga för stora som små, eftersom badsäsongen förlängs en aning.

     

    Modellsegelbåtar

     

    Det finns väl knappast en modellbyggessektor där modellerna rörs så avslappnat som modellsegelbåtarna. Bort från start utan motor bara med kraften från vinschen är det också ett mycket miljövänligt sätt att använda modellsport. Men när flera modellsegelbåtar ska skickas till en Regatta för att segla runt vetten, är det viktigt att man har lång sikt vid manövrering och den smarta hanteringen av seglen.

     
     

    Funktionsmodellbygge

    Byggfordon och mycket mer

    Förutom modellbilar, modellflygare, modellfartyg, modellhelikoptrar, coptrar och liknande finns det många andra enheter och fordon som i förminskad skala har stor glädje av den skalenliga modellen.

    Speciellt för byggarbetsplatser med grävmaskiner, bandfordon, lastbilar och andra maskiner och fordon finns många intressanta förebilder, som i modellskala är mycket populära bland stora och små.

    Förutom den realistiska kopian står, som namnet antyder, den omfattande funktionen i förgrunden. Och då blir t.ex. lastbilen riktigt tung.

    Men även jordbruksfordon med alla de olika produktionsapparaterna står också högt på kurs hos modellentusiaster.

     

    Modelltruckar

    Det spelar ingen roll om man talar om lastbilar, lastbilar, traktorer eller lastbilar för de stora och kraftsprudlande kamrater som dagligen ser till att t.ex. hyllorna i våra stormarknader är välfyllda.

    För modellbyggare är bara en sak mycket viktig: Modellen måste vara en exakt kopia av den stora förebilden. Den perfekta konstruktionen passar naturligtvis både som en helfunktionell ljusanläggning och passande fordonsljud. Och när den virtuella lufttrycksbromsen fräschas upp och dieselmotor startas akustiskt, måste naturligtvis förarhytten ha svänga kortvarigt i takt med kolven.

    Om en sådan absolut verklighetstrogen truckmodell inklusive påhängsvagn dessutom rangeras på millimetern blir modelltruckhjärtat ännu högre.
     

     
     
     

    Modellbyggelektronik

    Saltet i modellbyggesuckan är modellbyggelektronik. Was hjälper den finaste modellen när ingen användbar sändare eller effektiv drivning finns tillgänglig. Men den tekniska utvecklingen har under de senaste åren lett till verkliga genombrott.

     

    Modellbygge, fjärrkontroller

    Den tid då analoga fjärrstyrda modeller har arbetat på 27 MHZ, 35 MHz eller 40 MHz är som tur är förbi. Was blir det varje gång till en tragedi, när bilmodellerna okontrollerat faller ner från himlen på grund av dubbelbeläggning, och modellflygaren faller plötsligt från himlen.

    Moderna fjärrstyrningssystem arbetar nu på 2,4 GHz, är digitalt kodade och erbjuder tack vare LBT* -frekvensprungning maximum av driftsäkerhet. Även om flera sändare används samtidigt på en tävlingsbana eller en modellflygplats i trånga utrymmen. Dessutom använder många system returkanalen för telemetri-funktion, för att visa värden som t.ex. motortemperatur, motorström, varvtal, mottagarspänning eller flyghöjd direkt på sändaren. Användaren behöver bara bestämma sig för om han vill använda en vridknapp- eller pistolhandtagsfjärrstyrning eller hellre en hand-/pulpetsändare för sin modell.

    *listen Before Talk: Innan sändaren och mottagaren automatiskt växlar till en annan kanal, kontrolleras först om den nya frekvensen verkligen är upptagen. Frekvenssetekniken kommer ursprungligen från trådlösa telefoner, där man genom ett snabbt frekvensbyte mellan basstationen och handenheten har uppnått den störnings- och avlyssningssäkerhet som krävs.

     

    Servon

    För att sändaren ska kunna omvandla styrkommandon till mekaniska rörelser i modellen har modellbyggare sedan urminnes tider haft servos. Men även med dessa oumbärliga modellbyggekomponenter har digitaltekniken kommit i fatt.

    Om analoga servon under de senaste årtiondena har varit långsamma, trög och kraftlösa, blev de tack vare digital motorstyrning och högkvalitativ motor-/växellåda-kombination till riktiga kraftprov med explosiva egenskaper.

    Och detta trots kompakt storlek och låg vikt. Och med att öka driftspänningen från 4,8 V till 6V eller 7,2 V fick du ännu en gång extra kraft och hastighet.

     

    Batterier och laddningsteknik

    Modellbyggeladdare är riktiga universalverktyg. Du kan helt ladda olika batterityper med olika cellantal på kort tid.

    Den tekniska utvecklingen har också gjort enorma framsteg när det gäller batteri- och laddningsteknik. De för många år sedan vanliga men mycket giftiga nickel-/kadmiumbatterierna har nu helt försvunnit från modelldrivningen. Litiumpolymerbatterier med ca 4 gånger högre energitäthet har över hela ytan avlösas.

    I kombination med borstlösa motorer med högt vridmoment är vissa eldrivna modeller så kraftfulla att många modeller med högljudd förbränningsmotor inte längre kan konkurrera med.

    Men inte bara det, tack vare kraftfulla laddare med smart övervakning av enskilda battericeller, är LiPo-batterierna i en handvändning laddade igen och redo att användas för nästa resa eller nästa flygning.
     

     
     
     

    Modellbygge, tillbehör

    Ofta är det små saker, som t.ex. en fastsittande inställningsskruv, som gör det riktigt svårt för modellbygge. Då är det extremt viktigt att ha verktyg av hög kvalitet till hands. Men även för normala uppgifter som att klippa ut en modellbil-kaross eller att försöka hitta propeller eller rotorblad finns det praktiska hjälpmedel som inte får saknas i en modellbyggarverkstad. Lika lite som olika lim, färg, lack, smörjmedel och andra tillbehör som erfarenhetsmässigt inte bara kan användas för modellbygge utan även i hela huset.