bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

PC-chassi: Så mångsidig för spel, kontor och mycket mer

BeQuiet

Tidigare var PC-lådor dolda lådor som behövde hitta sin plats någonstans under eller bredvid bordet. Dess centrala uppgift var att ge tillräckligt med plats för alla datorkomponenter. Denna image har inte höljet på stationära datorer längre. Datorchassin har sedan länge blivit viktiga komponenter som kombinerar pragmatism med design. Vad man bör tänka på, förklarar denna rådgivare.

  • was är PC-chassi?

  • Vilka datorchassin görs skillnad?

  • Den vanligaste chassistorleken: was är en miditower?

  • was erbjuder ett minitorn?

  • När ska det vara ett Big Tower-chassi?

  • Vilken roll spelar formfaktorn?

  • Vanliga frågor om PC-höljen

 
 

was är PC-chassi?

Thermaltake

Höljen är som en kaross

Oavsett om det handlar om speldatorer, företagsdatorer eller privata enheter, bör datorns hårdvara ligga i ett chassi. Den innehåller de delvis mycket känsliga komponenterna.

Det har plats för klassiska element som Mainbord, grafikkort, diskenheter och andra element. I själva höljet finns motsvarande uttag. Dessutom finns det oftast förinstallerade fläktar för att ge den nödvändiga kylningen i drift.

Den avgörande frågan innan du köper en låda är vilken storlek som är nödvändig. Den som till exempel köper ett miditower, men som skulle ha behövt ett big Tower, kan inte arbeta med att köpa det.

 
 

Vilka datorchassin görs skillnad?

För en första översikt räcker det att skilja mellan fyra chassityper.

Det mest kända är desktop-hölje samt Tower. Båda liknar varandra vid första anblicken, men använder olika plats på skrivbordet. Datorchassin som kan läggas direkt på bordet är lika platta. Teoretiskt sett kan de placeras vertikalt som Tower, men anslutningar och ventilationsöppningar är konstruerade för horisontell användning.

Datorchassin som tillverkats genom Tower ska stå upprätt. De måste därför hitta en plats under eller bredvid bordet. Tower-chassin finns i tre vanliga storlekar: Mini, Midi och Big/Full.

Inte intressant för privat bruk, men mycket viktigt inom IT-området är Benchtable-höljen. De är snarare en ram, eftersom de inte har några yttre väggar. Tanken bakom detta: Användaren har möjlighet att med några få handgrepp sätta i och bygga ut hårdvarukomponenter. Du behöver inte öppna och stänga däcksidorna kontinuerligt.

Förutom detta är HTPC ännu mer känd. Denna Home Theater-dator är framför allt avsedd för användare av många medier. De ställs därför ofta direkt bredvid TV:n och styrs med fjärrkontroll. Till skillnad från rena TV-apparater har de en extra desktop-funktion.

Vårt praxistipp: Arbete med aducered Glass

Många tillverkare erbjuder höljen där minst en sidovägg inte består av metall utan av aducerglas. På den internationella arenan talar man om Tempered Glass. Detta specialglas tål hög värme tack vare en värmebehandling.

 
 

Den vanligaste chassistorleken: was är en miditower?

Konstruktion av ett MIDI-tower

Kolink miditower

Midi Tower-chassit används företrädesvis som konstruktion. Både för privatpersoner och företag är miditower standard. Eftersom de är jämförelsevis kompakta, tar kapslingarna lite plats, men ger samtidigt tillräckligt med utrymme för kraftfull maskinvara.

Midi-Tower har dessutom bra mått för att kunna inkludera en större CPU-fläkt. Ju mer effektintensivt en dator är, desto mer kylning behövs.

De flesta Midi-Tower är konstruerade för moderkort upp till formatet E-ATX. Mindre boards har också plats, t.ex. Micro-ATX eller Mini-ITX-moderkort. Ofta kan hårddiskar monteras bakom moderkortsbrits, så att det i främre delen finns mycket mer plats för andra komponenter.

Vissa tillverkare tillverkar även Midi-Tower, vars hårddiskbur inte är fast monterad utan kan tas ut delvis. Det ger användaren ännu mer spelrum, till exempel för ett kraftfullt och därför större grafikkort.

Datorchassi i Midi-format samt LED och förinstallerade fläktar

 
 

Midi-Tower för speldatorer

Kolink Midi-Tower datorchassi

Gaming-hölje i MIDI-storlek samt fläktar och LED-belysning

De flesta spelare använder ett miditower. Kompromissen mellan ett kompakt hölje och utrymme för komponenter och kablar uppfattas som bra. Viktigt är tillräckligt gränssnitt för hörlurar och mikrofon när du spelar samt så många USB-portar som möjligt. Minst USB 2.0, bättre USB 3.0 bör vara det. Man föredrar också USB typ C, som framförhandlats som ny standard, för High End-dataöverföring.

Även en RGB-belysning som designelement är omtyckt på spelchassit. När nätenheten är ansluten lyser Midi-Tower i olika, även rytmiskt växlande färger. Ett sådant Showcase-hölje understryker bilden av ett modernt PC-hölje.

 
 
 

was erbjuder ett minitorn?

Om mindre maskinvaru-prestanda behövs, kan Mini-Tower vara ett bättre val. Jämfört med miditower är den ett utrymmesbesparande sätt och kan därmed framför allt i trånga utrymmen eller med många skrivbord matt kontorsutrymmen.

Kapslens mått är oftast gjorda för att skapa plats för kretskort upp till standard Mini-ITX. Därför är även synonymt med Mini-ITX-chassi inte ovanligt. Innan ett köp görs måste användarna vara medvetna om att det finns färre PCI-kortplatser.

Totalt är möjligheterna begränsade, eftersom moderkortet måste vara litet och det bara finns få anslutningar. Med nätenheten och några få kortplatser för USB 2.0 eller USB 3.0 är rummet fullt.

Nackdelen att endast Mini-ITX-hårdvara kan användas är fördelen med flexibiliteten. Chassit är inte bara platssparande på sin plats, utan mycket lätt och bärbar.

Ofta har Mini-Tower inte längre tillverkats i en turms-design, utan i kubform. fractal Design eller Inter-Tech har detta Cube-hölje.

cooler Master Mini-Tower

Mini-Tower med fläkt, sidofönster av härdat glas och USB 3.0

 
 
 

När ska det vara ett Big Tower-chassi?

Big-Tower, även kallat Full-Tower, har sitt uppträdande när det inte längre räcker med prestandan. Den som exempelvis arbetar som grafikdesigner/i eller IT-specialist kommer inte att klara sig med Mini-ITX-modeller eller det klassiska Midi-Tower.

Big Tower har omfattande plats, så att till exempel flera grafikkort kan monteras eller så kan en speciell vattenkylning installeras. Det stora Tower-chassit ger automatiskt mer utrymme mellan komponenter så att luften cirkulerar bättre.

Big Tower är dock inte bara stora datorchassin, utan ger även en högre egenvikt. Ett stabilt underlag, helst golvet, måste därför finnas. PC-höljet bör inte stå på ett skrivbord.

Utrymmet som finns för hårdvara och den totalt mycket robusta konstruktionen går därför hand i hand med mindre flexibilitet. När den väl är placerad på kontoret bör den även användas för permanent placering av höljet.

Thermaltake fullTower

Full-Tower med två LED-fläktar, 12 kilo tungt och mycket robust

 
 

Vilken roll spelar formfaktorn?

För att valet ska falla på ett datorchassi måste man i förväg fastställa vilken datormaskinvara som ska installeras inuti. Det finns formfaktorer för att underlätta bedömningen. Via denna anges vilken storlek höljet, nätdelen och Co. har.

Bakgrundsinformation om ATX-format

Förkortningen ATX står för Advanced Technology Extended och är en av de möjliga formfaktorerna. ATX-formatet gör alltså klara besked om hur stort chassit eller till exempel en PC-nätenhet eller ett kretskort är fel.

Det vanliga formatet M-ATX, även Mini-ATX, mäter till exempel 11,2″× 8,2″. Ännu mindre är Micro-ATX med 9,6″× 9,6″. På andra sidan av spektrumet är XL-ATX-motsvarigheten. Formatet på detta ATX-chassi mäter 13,5″× 10,3″.

Bakgrundskunskap om SSI EEB

En annan formfaktor som man bör känna till är SSI EEB. De första tre bokstäverna står för Infrastructure-server och de bakre tre för Compact Electronics Bay.

Standarden är jämförbar med storleken på ATX-formatet, men den gäller främst serverelement och har delvis andra krav på skruvförband. Exakt samma ATX-storlek kan därför inte nödvändigtvis monteras när skruvarna sitter på olika ställen.

 

Bakgrundsfakta till Mini-ITX

Mini-ITX beskriver en mycket speciell formfaktor i ett moderkort. Detta moderkort-formfaktor mäter alltid 170 x 170 millimeter.

Därmed är maskinvaran betydligt mindre än ATX-standarden och spelar den bärande rollen för Mini Tower och Cube-höljen. Detta moderkortformat är dock kompatibelt med ATX tack vare utformningen av skruvarna.

Bakgrundsinformation till DTX

En annan känd standard är DTX. Formatet för moderkort har funnits på marknaden sedan 2007 och är mindre än ATX. Men det finns en uppåtkompatibilitet.

För datorchassin är Mini-DTX viktigt som format som rör sig mellan Mini-ATX och Mini-ITX. Jämfört med dessa erbjuder det ytterligare ankomst- och avgångstider och därmed större handlingsutrymme.

 
 

Vanliga frågor om PC-höljen

Måste ett datorchassi rengöras?

Damm bör definitivt avlägsnas regelbundet. Dra hela nätaggregatet och arbeta antingen med ett smalt munstycke från dammsugaren eller med en dammtrasa. I trånga utrymmen kan renas med en pensel.

Hur hittar du tystgående datorchassi?

Det är svårt att besvara denna fråga, eftersom buller som produceras beror på alla inbyggda komponenter. I princip kan man dock säga att även bullernivån ökar med antalet fläktar. Tillverkaren be quiet! Med modeller från serien Pure Base vill man skapa ett mycket tystgående datorchassi.

Är alla modeller samt nätenhet?

Nej, så enkelt är det inte. Om du köper ett nytt hölje, hittar du både modeller med inbyggd nätenhet och modeller som bara har nätadaptern tillgänglig. Det är viktigt att ta hänsyn till detta före köpet.