bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

 

Allt med tanke på kabelbundna övervakningskameror

Kabelbundna övervakningskameror kan visserligen inte användas så flexibelt som trådlösa utföranden, men erbjuder mer säkerhet mot digitala angrepp. De leder signalerna tillförlitligt och snabbt vidare och arbetar i stor utsträckning störningsfritt. Vilka typer av kabelanslutna kameror det finns och vad det gäller att se på när du köper, får du reda på i vår guide.

  • Vad är kabelbundna övervakningskameror?

  • Konstruktion av kabelbundna övervakningskameror

  • Övervakningskameror med kabel för utomhusbruk

  • För anslutning till nätverket: Trådbundna IP-kameror

  • Kriterier för kabelbundna övervakningskameror - vad är det som gäller?

  • Vårt praxistipp: Placera utomhuskameror diskret

  • FAQ - vanliga frågor om övervakningskameror med sladd

 

Vad är kabelbundna övervakningskameror?

Övervakningskameror är hjärtat i varje videoövervakningssystem. Det rör sig om kameror eller videokameror som används för permanent eller tidsbegränsad övervakning av vissa verkliga eller objekt. Syftet med övervakningskameror är att öka säkerheten i det offentliga rummet, registrera otillåtna handlingar och senare kunna användas som bevis eller avskräcka potentiella inbrottstjuvar.

För kabelbundna övervakningskameror skickas inte signalerna trådlöst, utan via kabel till den centrala stationen i videoövervakningssystemet. De inspelade videos och bilder kan spelas upp eller sparas i Live Stream på en bildskärm för att senare kunna visas på den. Vid dragning av en kabel blir det visserligen mer arbete, men det lönar sig att mäta att kabelanslutna kameror inte i sig utsätts för radiostörningar. De utmärker sig permanent och är särskilt lämpliga för långsiktig övervakning. Det hävdas ofta att WLAN-kameror har större räckvidd, men det är inte alltid fallet. Räckvidden hos WLAN-kameror är begränsad. Ofta kan signalerna inte överföras genom mer än två massiva väggar. Dessutom påverkas WLAN-anslutningens hastighet ibland avsevärt. Det är relevant om man även vill använda WLAN bredvid för att streama och liknande.

Vid överföring av signaler är kabelbundna övervakningskameror ofta utrustade med koaxialkablar. Du kan överföra data över 100 meter. Tvåtrådöverföringar med pariga kablar möjliggör en räckvidd på över en kilometer. Fiberoptik kan till och med överföra information om flera kilometer långa sträckor.

Utvakningskameror
 

Konstruktion av kabelbundna övervakningskameror

Övervakningskameror finns i olika former. De kännetecknas av individuella för- och nackdelar och kan användas för olika användningsområden.

Utvakningskameror

Dome-kameror är visserligen ofta konstruerade som trådlösa WLAN-kameror, men finns även med data- och strömkablar. Det handlar om övervakningskameror som sitter i ett halvklotformat hölje med en kupol av plast. Kupolen är i regel tonad, vilket gör att det är svårt att se inriktningen på kameran. På grund av sin konstruktion är domekamerorna idealt placerade i taket. De är beroende på utförande lämpliga för videoövervakning inomhus eller utomhus. Eftersom dome-kameror är ganska kompakta kan de placeras platssparande och därför ganska diskret. De används ofta på offentliga platser, i transportmedel och i princip i riskområden. Anledningen är att domekameror oftast är bättre skyddade mot vandalism än andra kameror och dessutom kan täcka ett mycket stort synfält, särskilt om kameran kan svängas och lutas bakom kupolen. Så är fallet när det handlar om så kallade PTZ-kameror. PTZ-kameror (PTZ = Pan Tilt Zoom) är utrustade med ett rörligt objektiv som är svängbart i alla riktningar och som därmed kan täcka ett 360 °-område. Eftersom kamerorna alltid kan riktas om och om igen, kan de användas mer flexibelt än fasta utföranden. PTZ-kameror är oftast tillverkade i Dome-konstruktion, men även som bullet-kameror (med motoriserat svängarm).

Bullet-kameror bär inte sitt namn utan anledning. Det engelska ordet bullet heter på tyska gevärgeskulan och är betecknande för den karakteristiska formen hos kamerorna. De är utrustade med en hållare som gör att de kan monteras på väggen eller i taket. Bullet-kameror är väl synliga, vilket har fördelen att de kan ha en avskräckande effekt på potentiella inbrottstjuvar. Men det finns även minikameror som på grund av sina små mått inte ser lika snabbt i ögat.

Box-kameror är bullet-kameror liknande, men mer kastformade Dessutom är objektivet placerat utanför chassit, medan objektiven är skyddade av bullet-kameror genom höljet. Fördelen med boxkameror är att objektivet kan bytas ut när som helst. Hos bullet-kameror är detta inte möjligt utan vidare, eftersom objektivet är inbyggt i höljet och därför är svåråtkomligt.

Utvakningskameror
 

Övervakningskameror med kabel för utomhusbruk

Kabelbundna övervakningskameror finns som inomhus- och utomhusövervakningskameror. Vid användning utomhus utsätts kamera och kabel för yttre påverkan som snö, regn, kyla och värme, och därför måste man se till att båda komponenterna skyddas på ett tillräckligt sätt. Indoor-versioner är därför vanligtvis inte konstruerade. Här finns risk för att kameralinsen kommer in i insidan eller att fukt kommer in och att elektroniken skadas.

Övervakningskameror för utomhusbruk bör åtminstone vara utrustade med kapslingsklass IP65, bättre än IP66. IP65-märkningen anger att outdoor-kameran är dammtät och skyddad mot starkt regn. Utföranden av kapslingsklass IP66 är till och med skyddade mot tillfällig nedsänkning. Övervakningskameror som monteras utomhus har ofta ett hölje i rostfritt aluminium eller stål och är utrustade med specialtätningar. 

Få reda på mer om IP-skyddstyper

En svag punkt med kabelbundna utomhusövervakningskameror är in- eller utgångspunkter för kabeln, eftersom damm och vatten fortfarande kan tränga in. Av den anledningen bör kabeldragningen helst göras internt, till exempel inom en sockel, där den är ansluten till strömsladden. Kablar till utomhusvideoövervakningssystem bör dessutom vara skyddade mot UV-ljus och överspänning. I detta sammanhang rekommenderas en blixtskyddsanordning.

 

För anslutning till nätverket: Trådbundna IP-kameror

Utvakningskameror

Fördelen med IP-kameror (även kallade nätverkskameror) är att de kan integreras i ett befintligt datornätverk eller i Smart Home. De ger dig möjlighet att titta på inspelade bilder och videor på datorn, din smartphone eller surfplatta och kan ofta styras via app. Vissa IP-övervakningskameror har dessutom en larmfunktion och skickar ett push-meddelande när en rörelsedetektor sker inom- eller utomhus. IP-kameror är ofta en del av komplexa larmsystem och system. 

Även om IP-kameror (IP = Internet Protocol) ofta är utformade som WLAN-övervakningskameror, finns de även tillgängliga i anslutet utförande. Du ansluter dem till routern med hjälp av en Ethernet- eller LAN-kabel. För att säkerställa strömförsörjningen behövs inte ens en extra strömkabel för PoE-IP-kameror. Dra strömmen enkelt via nätverkskabeln (PoE = Power over Ethernet). 

För att ansluta en IP-kamera, ansluter man den (vid behov) till en strömkälla och sedan via LAN-kabel till nätverksroutern. När du matar in IP-adressen kommer IP-kameran in, och det medföljer oftast en passande programvara från tillverkaren. I anslutning kan du konfigurera IP-kameran bekvämt på datorn. Inspelade videor och bilder kan oftast sparas på ett microSD-kort, en FTP-server eller ett Cloud-minne.

 

Kriterier för kabelbundna övervakningskameror - vad är det som gäller?

När du köper en kabelansluten övervakningskamera måste du först fundera över vilken typ av videoövervakningssystem som är bäst lämpad för dina ändamål. Om du letar efter en digital övervakningskamera som kan integreras i nätverket bör du välja en IP-kamera. Om du föredrar ett övervakningssystem med anslutning till en digital videoinspelare (kort: DVR), väljer du en passande analog kamera.

Ett relevant kriterium vid valet av en övervakningskamera är dess upplösning. SD-versioner (SD = standard definition) t.ex. identifierar enkla objekt och rörelser, men inga detaljer. HD-kameror å andra sidan (HD = High Definition) identifierar även nyanser och skapar skarpa bilder även vid zoomning. Full-HD-kameror spelar in mycket skarpa och klara videor och är nu standard. Det rätta valet om övervakningsområdet ligger lite längre bort. Observera: Ju bättre upplösning, desto större blir videofiler. Inspelningar i Full HD har en hel del lagringskapacitet att ta med, det gäller att ta hänsyn till när data ska sparas via Cloud-lagring eller på hårddisken. Man bör också komma ihåg att produkter med hög upplösning oftast är dyrare. Det är viktigt att upplösningen motsvarar användningsändamålet.

Du måste också beakta det stora objektivets brännvidd. En kort brännvidd ger en bred synvinkel. Bildutsnittet blir större och registrerade objekt visas mindre. Kameror med kort brännvidd är det rätta valet för att övervaka stora områden. Om bildutsnittet är litet måste brännvidden vara stor. Eftersom det område som upptas är in1, är objekten större. Praktiska övervakningskameror med variabel brännvidd för att ställa in lämplig blickvinkel för varje användningsfall.
För videoinspelningar i natt är dagsljuskameror vanligtvis inte lämpliga. Här måste du använda enheter som är speciellt utformade för nattseende. För att göra bra bilder i mörkret måste mörkerseendekameror vara utrustade med infraröda LED:er som lyser upp övervakningsområdet nästan osynligt. I små kameror är oftast bara ett mörkerseende på några meters räckvidd möjligt, eftersom det helt enkelt saknas plats för att montera tillräckligt med lysdioder. Professionella mörkerseendekameror är oftast utrustade med högkvalitativa infraröda sensorer och ett extra infrarött filter som blockerar IR-strålar när ljusförhållandena blir bättre. På så sätt kan du även ta bilder och spela in videor i naturliga färger i dagsljus. 

Utvakningskameror

I vår onlinebutik hittar du från IP-kameran med Full HD-upplösning till analoga bullet-kameror som kan användas utomhus, en mängd olika övervakningskameror, så att man kan hitta ett lämpligt utförande för alla behov.

 

Vårt praxistipp: Placera utomhuskameror diskret

Den som vill fästa sin utomhuskamera så dolt som möjligt kan till exempel gömma den under en taklutning eller under ett utmärkt föremål. Detta får dock inte hindra siktfältet. Om det inte är möjligt kan du förse kameran med klistermärken eller lägga till ett par grenar eller gräs för att göra den mindre iögonfallande. Alternativt måla du höljet i kamouflagefärger, som man känner till från vildmarkskameror. Observera: Det finns stränga rättsliga krav och många restriktioner för användning av övervakningskameror för att se till att människors privatliv och personliga rättigheter respekteras. Informera dig om gällande lagstiftning innan du installerar en kamera.

 

FAQ - vanliga frågor om kabelbundna övervakningskameror

Vad står CCTV för?

CCTV (Closed Circuit Television) är ett slutet system med fast installerade övervakningskameror. Termen härleder sig från den slutna kabelanslutningen som består av kameran och bildskärmen. CCTV-system ersätts i allt högre grad av nätverksbaserade övervakningssystem.

Vad måste jag tänka på när jag installerar en övervakningskamera i närområdet?

Om kameran är avsedd för övervakning av ett närområde, bör den inte under några omständigheter monteras för högt. I annat fall skulle man bara kunna registrera ansikten om de riktar blicken uppåt. För att bestämma den perfekta höjden för installationen, bestämmer man först avståndet mellan kameran och det område som ska övervakas (t.ex. trädgårdsdammen) och lägger till 1,5 m. Resultatet motsvarar den maximala höjden. Högre bör kameran endast monteras om den kan förväntas utsättas för vandalism.