bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om nätkontakt & Nätkopplingar

Kontakten är avsedd för strömförsörjning av elektriska apparater genom anslutning i vanliga eluttag. Nätkopplingar är kontaktdonens ”kvinnliga” motsvarighet. Med båda anslutningarna kan du snabbt lossa kontaktdon för flexibel användning av elektroniska apparater.

Nätkontakt och Nätkopplingar installeras som reservkontaktdon på anslutningskabeln av färdiga apparater eller som strömförsörjning av egenmonterade enheter. För detta ändamål måste de enskilda ledarna i anslutningskabeln anslutas till kontakten, was/s måste bli tekniskt kunniga.

  • Vilken nätkontakt och Nätkopplingar finns?

  • was du måste tänka på när du väljer nätkontakter och nätkopplingar?

Vilken nätkontakt och Nätkopplingar finns?

Nätkontakt är kontaktdon för elektriska apparater. Med dessa ”manliga” kontakter kan kraftförsörjningen ske via ett vanligt ”honligt” uttag, även kallat ”nätkoppling”.
I Tyskland används främst C-kontakt och F-kontakt.

C-kontakt / europakontakt

C-kontakt, alternativt kontakttyp C, är tvåpolig kontakt utan jordad kontakt. Stiften på denna kontakt är runda. De är konstruerade för den här extra vanliga nätspänningen på 220 V till 240 V.

Den så kallade europakontakten är även en C-kontakt. För att apparater med låg effekt ska kunna användas i lågspänningsnät i hela Europa har harmoniseringen eftersträvats med en tvåpolig kontakt utan jordad kontakt. Men det tillhörande uttaget typ-C är inte längre inbyggt i dag, just på grund av dess brist på jordad kontakt.

Nätkontakt

Vårt praktiska tips:

Även i jordade uttag passar C-kontakten. F-kontakter bör dock användas när så är möjligt.

F-kontakt / jordad kontakt

F-kontakten har förutom två stift för ytterledaren och neutralledaren en tredje kontakt för jordning. Denna jordade kontakt skall avleda eventuella felströmmar omedelbart. Vägguttag för kontakttyp F är vanligt i Europa.

F-kontakt passar oftast i uttag typ-C, men den uppfyller inte skyddsfunktionen, eftersom C-uttag inte ger någon kontakt för skyddsledaren. Det kan dessutom hända att F-kontakten, genom sin upphöjda form som profilkontakt eller konturplugg, inte passar i mycket gamla uttag.

Nätkontakt
Nätkontakt

USB-kopplingar som mellanstickkontakt

USB-uttag används för laddning av mobila enheter. I praktisk implementering sker USB-anslutningen ofta med en adapter från grenpropp till ett vanligt vägguttag. Grenproppen passar till mobil användning och erbjuder stor flexibilitet, eftersom du kan ladda din smartphone och andra småapparater överallt via datakablar, där ett vanligt eluttag finns. Den ständiga medföljande laddningskabeln med nätenhet är inte nödvändig.

Söktips: Alternativet till USB-koppling är fast montering av ett USB-uttag. Här hittar du USB-laddare för stationär installation.

ILU-kontakt

ILU-kontakt, även skriven i illumineringskontakt, är specialkontakter för belysningselement. Namnet härleds från det latinska ”Illumination”, som innebär tysk belysning, belysning eller belysning. För belysning används oftast flatkabel. De tillhörande kontakterna och uttagen har ingen skyddsledare.

 

Nätkontakt

PRCD-mellanbrytare

Portable Residual Current Device (PRCD) är mobila felströmsskydd som är installerade i anslutningskabeln av elektriska apparater. De identifierar eller övervakar funktionen av skyddsledare och är därför avsedda att skydda lågspänningsområdet mot personolyckor. PRCD-mellankontakten används både inom kommersiell användning inom elinstallation och i riskområden som till exempel fuktiga utrymmen.

Nätkontakt

was du måste tänka på när du väljer nätkontakter och nätkopplingar?

Nominell spänning för strömförsörjning

De flesta nätkontakter och kopplingar är konstruerade för den vanliga spänningen i lågspänningsområdet, från 220 till 240 volt. Vissa kontaktdon har med en nominell spänning på 250 V lite tolerans uppåt och lämpar sig därför för användning till kraftfulla elektriska förbrukare.

I undantagsfall ska den tillåtna nominella spänningen vara 400 volt. Detta är kontaktdon för nätspännings- och styranslutningar utan offentlig åtkomst, bakom väggen eller i teknikvolymer. Dessa kontaktdon har extra säkerhetsmekanismer.

Säkerhetsinformation: Även om de flesta kontakter är utformade för runt 230 volt, behöver du inte nödvändigtvis ansluta de enheter som du vill ansluta med dem. Elektroniska komponenter med lägre nominell spänning behöver extra nätdelar eller förmotstånd för att föra över utgångsspänningen av strömförsörjningen till en lägre spänningsnivå. En överträdelse av spänningsldankraven på enheterna innebär en betydande säkerhetsrisk!

 

Nätkontakt

Förebyggande av olyckor: IP-skyddstyper och skyddsledare

Nätkontakt och -kopplingar integreras i IP-skyddstyper. Dessa består av två siffror. Den första delen anger skydd mot främmande föremål och beröring. Den andra punkten handlar om skydd mot vatten. Generellt gäller att ju högre siffror, desto högre är skyddet mot oönskad strömöverföring.

Dessutom är kontaktens konstruktion relevant för säkerheten. Medan C-kontakter och C-uttag inte har någon skyddsledare, erbjuder F-kontaktsystemet med profilkontakter och jordad kontakt ett bättre skydd mot elolyckor. Naturligtvis fungerar den jordade kontakten endast om jordledningen bakom uttaget finns och är tillräckligt kontrollerad.

 

Kontaktutförande

Nätkontakt

Nätkontakt finns i rakt utförande och som vinklad kontakt. Vinklade kontakter används där kontakten med en rak kabelanslutning inte skulle ha tillräckligt med plats eller om den vinklade kabeldragningen är önskad.

En specialtyp av vinklad kontakt är flatstift. De lämpar sig för användning i trånga utrymmen, till exempel bakom möbler.

Egentligen ingen nätkontakt, men ändå är det här värt att nämna. De installeras inte i anslutningskabeln för strömförsörjning. En grenpropp sätts in direkt i vägguttaget, på vilken andra kontakter sätts i. Ofta har mellankontakten adapter- eller kopplingsfunktioner, som till exempel till- och frånkoppling av strömförsörjningen eller omvandling av ett vanligt uttag till en USB-laddningsanslutning.

Nätkontakt

Nätkopplingar finns också i olika utföranden. I grunden skiljer man mellan nätkopplingar med skyddsledare för kontakttyp F och nätkopplingar utan jordade kontakter av kontakttyp C och F. Idag används alltid nätkopplingar med skyddsledare, eftersom det är obligatoriskt att använda dem för kraftfulla elektriska apparater.

För dammutsatta eller fuktiga områden bör kopplingar med höga IP-skyddstyper användas. Dessutom finns det skydd för nätkopplingar så att damm och andra störningsfaktorer inte leder till kortslutning vid oanvända uttag.

En specialkonstruktion är multipelt-nätkopplingar för strömförsörjning av olika enheter från ett vägguttag.