bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Lära sig mer om mjukstartare

Mjukstartare

Mjukstartare begränsar startströmmen för elektriska apparater, nätenheter och elektriska motorer. På så sätt skyddas mekaniska komponenter mot för stora vridmoment. Dessutom förhindrar mjukstart en stark spänningsavbrott och utlösning av eventuella ledningsskyddsbrytare. Elektriska enheter som hålls i handen, som till exempel vinkelslipar, kommer mjukstartare till användning så att de inte utvecklar smidiga rörelsekrafter när de sätts på.

  • Was mjukstartare?

  • Varför använder du mjukstartare?

  • Vilka mjukstartare finns det?

  • Det finns att ta hänsyn till när du väljer mjukstart

  • Tillbehör för mjukstartare

  • Obs! För installation av mjukstart

 

Was mjukstartare?

Mjukstartare är elektriska komponenter, drivningskomponenter förkopplade. Det handlar oftast om en kombination av olika kopplingstyper. I en komponent som förenar mjukstartare används omkopplingsfunktionerna för att skydda, koppla ifrån och starta olika program.

För övrigt: Mjukstartare kallas också "mjukstartare". På engelska har begreppet ”soft start” etablerat sig.

Generellt gäller användningen av mjukstartare att elektrisk drift inte startar omedelbart med full effekt när du startar den. Syftet med detta är att förhindra följande:

  • Att mekaniska komponenter skadas genom en abrupt start.
  • Att hela apparaten rör sig okontrollerat på grund av de höga krafterna vid start.
  • Att skyddsbrytare i elnätet utlöses genom en snabbt stigande strömförbrukning.

Vissa mjukstartare använder flera arbetsfaser:

Mjukstartare med endast en effektfas övertar minskningen av vridmomentet när den elektriska drivningen startas och stängs av så snart den fulla motoreffekten kan aktiveras utan något ingripande.

Mjukstartare med två effektfaser minskar både motorns vridmoment och startströmmen.

Vissa mjukstartare har även påverkan vid avstängning.

Tack vare att du försätter en mjukstart ökar livslängden för elektriska drivkomponenter. Mjukstartare jämnar ut fluktuerande belastningar i elnätet, skyddar mot mekaniska stötar och minskar därmed driftsavbrott. Komplexa modeller ger också analyser av tillståndet och funktionen hos drivkomponenter i industriella anläggningar.

Förresten: Motstycket till mjukstart är bromsenheter som följer med avstängningen. Dessa hittar du också hos våra butiker med mjukstart.

 

 

Varför använder du mjukstartare?

Många mjukstartare sitter fast installerade i apparater med elektriska motorer som fläktar, centrifuger, sågmaskiner, slipmaskiner och liknande apparater.

För fordon som drivs med en elmotor ska startfasen också åtföljas av en mjukstartare.

Vissa switchade nätenheter är mjukstartare som används som startströmsbegränsare.

Inom industrin används mjukstartare för t.ex. styrning av tillförselsystem och kranar. Oftast används programmerbara mjukstartare som tillsammans med annan styrningsteknik på en din-skena översiktligt kan ordnas.

 

Vilka mjukstartare finns det?

Mjukstartare finns i olika tekniska utföranden. Med hjälp av användningsändamål kan mjukstartare indelas i tre stora grupper:

  • Inkopplingsströmbegränsare;
  • Mjukstart för nätenheter
  • Mjukstart för elektriska asynkronmotorer

För respektive funktioner finns det i sin tur flera tekniska varianter för att uppnå målet med långsam start med begränsad effekt och skydd mot överbelastning.

 

Det finns att ta hänsyn till när du väljer mjukstart

Vid val av mjukstart är det först nominell spänning, nominell ström och motoreffekt som mjukstarten ska arbeta med.

Nominell spänning hos våra mjukstartare sträcker sig från 24 till 690 volt. Många elmotorer drivs med vanlig nätspänning på 230 till 250 V, även 400 V är inte ovanligt i elektroniska drivkomponenter. Den tillhörande märkströmmen ligger på 0,2 till 1214 ampere.

Det viktiga är om det handlar om växelström (AC) eller likström (DC). Vissa växel-mjukstartare övertar omvandlingen av växelström till likström självständigt, ren likström-mjukstartare eller -modulator med förkopplad frekvensomriktare.

Förutom spänning och strömstyrka är effekten hos den anslutna elmotorn relevant för att välja en passande mjukstart. Det finns motorer med en effekt under 1 kW och motorer med en effekt över 700 kW. Det bör också noteras att vissa elektriska drivanordningar kan matas både med en spänning på 230 V och 400 V, varvid motoreffekten beror på den spänning som finns.

Högsta och lägsta arbetstemperatur hos en mjukstartare får inte överskridas. De spelar en roll i tuffa miljöer. Ofta är mjukstartare inte för minusgrader, alltså inte för utomhusbruk. Även vid höga temperaturer kan skador på mjukstartens mekaniska delar komma att uppstå, was alternin med sin pålitliga funktion.

Om de grundläggande elektroniska parametrarna är anpassade bör du i andra steget ta itu med de konkreta funktionerna hos de mjukstartare som erbjuds. Här finns det ibland stora skillnader i fråga om växlingsbeteende, eftersom det som nämnts ovan alltid finns flera tekniska möjligheter att genomföra en mjukstart.

  • Enkla modeller är i sina funktioner begränsade till konkreta tillämpningsscenarier.
  • Dyrare varianter av mjukstartare kan ställas in, alltså programmerbar.

Tips: Om du vill integrera en mjukstartare i en större omslagsmiljö, se till att den är kompatibel med de redan befintliga komponenterna. Vissa tillverkare erbjuder produktserier som förutom mjukstart även innehåller andra intelligenta brytare.

Vid installation av mjukstartare tillverkas oftast anslutningar med hjälp av kontakter eller med klämmor för anslutning till de elektriska ledningarna. Vissa mjukstartare är för snabbmontering på en din-skena.

 

Tillbehör för mjukstartare

Vårt sortiment har inte bara mjukstartare, utan även många tillbehör, till exempel:

  • Indikatorer
  • Höljen
  • Fästen
  • Kapsling
  • Anslutningstillbehör för elektriska ledningar (klämmor, kontakter, kabel)
  • Kommunikationsgränssnitt
  • Licenser för programvara
  • Verktyg för installation och demontering

Tips: Passande tillbehör till en produkt visas i vissa fall direkt på produktsidan. En titt i dokumenten till respektive mjukstartare eller tillbehör ger information om kompatibilitet med andra komponenter. När det gäller frågor vänder du dig till vår fackavdelning.

 

Obs! För installation av mjukstart

Av säkerhetsskäl får installationen av mjukstartare endast utföras av specialister med avancerad elektroteknisk expertis.