bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

 

Värt att veta om lysrör

  • Was lysrör?

  • Vilka lysrör finns det?

  • Vad måste man tänka på när man köper lysrör?

  • Lågenergilampor: Lysrör i kompakt form

  • FAQs: De vanligaste frågorna om lysrör

  • Kort och gott: Så här hittar du passande lysrör

Was lysrör?

Lysrör

Lysrör finns i stav- och ringform och hör till gruppen av ljuskällor. Traditionella lysrör används sedan årtionden tillbaka i stora kommersiella och offentliga byggnader. Du behöver en särskild sockel, fungerar via gasutsläpp och drivs med ett förkopplingsdon. Lågenergilampor kallas så kallade kompakta lysrör. Dessa finns i mindre utförande och med en adapter för sockeln och används allt oftare i privata hushåll. Lysrör används även som neonrör, men finns idag, till skillnad från tidigare orangefärgade ljus i färgerna kallvit, varmvit, neutralvit och dagsljusvit.

Vilka lysrör finns det? 

Stavform
-lysrör finns i stavform. Längden på ljusbalkar varierar, samt ljusfärg och färgavkänning, effekt, energieffektivitet och livslängd för respektive modell.

Ringformade
lysrör i ringform finns sällan som ljusbalkar och med olika diameter. Även ringstorlek kan variera i effekt, ljusfärg, färgavkänning, energieffektivitet och livslängd.

Kompakta lysrör
används bättre under beteckningen ”energisparlampa” och kompakta lysrör används i hushållen och i mindre rum. Det fungerar dock på samma sätt som med vanliga lysrör.

Vad måste man tänka på när man köper lysrör?

Passande form och storlek

  • Stavform
  • Ringform
  • Kompakta lysrör (lågenergilampa)

Sockeltyper

  • 2xGX13
  • G10q
  • G13
  • G5

Prestanda och livslängd

  • 4-80 W.
  • Minst 8.000 timmar
  • Hållfasthet bör motsvara livslängden
  • Energieffektivitet

Ljusfärg och färgkod

  • Kallvit
  • Varmvit
  • Neutralvitt
  • Dagsljusvit

Funktioner

  • Dimbar

Vårt praktiska tips

Lysrörsrör har i princip en lång livslängd. För att garantera och öka dessa bör dock lysrörsrörslutplatsen användas, där det krävs permanent belysning. Grundrör för geografisk täckning lämpar sig lysrörsrör speciellt bra i stora kontorslokaler, hallar eller andra kommersiella områden. Ofta till- och frånkoppling har negativ inverkan på livslängden hos denna ljuskälla: Genom en ofta återkommande tändning utlöser värmespiralen långsamt, was slutligen leder till defekt.

    

Lågenergilampor: Lysrör i kompakt form

Was prigplespråk som energisparlampa kallas, är egentligen vidareutvecklingen av vanliga lysrör i kompakt form. Dessa är böjda och försedda med en sockel och dessutom är förkopplingsdonet redan inbyggt vid kompakta lysrör. Till skillnad från traditionella lysrör passar dessa på grund av sin riktade belysning bättre för bostäder och mindre användningsområden. Fluorescerande lysrör utvecklades för över 150 år sedan och lysrör började massproducera redan 1938, men energisparlampor finns först sedan 80-talet. Sedan produktionsstopp hos vanliga glödlampor 2012 har energisparlampor, förutom halogenlampor och moderna LED-lampor, blivit en vanlig ljuskälla i hemmet.

FAQs: De vanligaste frågorna om lysrör

Hur fungerar lysrör?
Lysrör är fyllda med kvicksilver och argon och fungerar genom gasurladdning. När tändningen slås på sker genom att gas sätts under spänning med två elektroder. Elektroderna° värms på så sätt upp till 2.000 C. På grund av höga temperaturer förångar kvicksilvret i röret och elektroderna några elektroner. Genom att kvicksilvret sammanförs med friflytande elektroner blir röret glödgat. 

Vilka för- och nackdelar har lysrör?
Lysrör har de största fördelarna när det gäller energieffektivitet och livslängd. Den största nackdelen är det kvicksilver som ingår, ett nervgift som redan är dödligt vid 150 mg. När lysrör går sönder frigörs ca 10 mg kvicksilver, en mängd som redan är hälsovådlig. För att förhindra detta, bearbetas många modeller i en slagtålig plastram. En annan nackdel med lampor med gasurladdning är deras sämre ljuskvalitet och deras starkare elektriska fält, som hos vissa människor kan ge sig ut i form av huvudvärk. En annan nackdel är att fluorescerande lysrör är känsliga för frekvent tändning och släckning. 

Hur ser jag ICH ut, vilken storlek behöver ICH?
För att få ut rätt storlek på sockeln, kan du enkelt mäta stiftavståndet. De vanligaste sockelstorlekarna för lysrör är G5 (5 mm) och G13 (13 mm). Vanliga lamptyper som T4 och T5 behöver G5-sockel, lamptyper som T8 och T12 däremot G13-sockel. I Conrad Online-Shop finns framför allt följande sockelstorlekar: 2xGX13, G10q, G13 och G5.

För vilka användningsområden är lysrör och vilka lysrör fungerar framför allt där de används för långvarig och långvarig belysning. Vid kontinuerlig drift arbetar lysrör energisnålt och övertygar med lång livslängd. Regelbunden till- och frånkoppling skadar däremot lysrör och minskar livslängden avsevärt.

Kort och gott: Så här hittar du passande lysrör 

För att greppa modellen vid köp av lysrör kan en detaljerad jämförelse vara användbar. I Conrad Online-Shop hittar du under varje produkt möjligheten att jämföra ett lysrör med en annan. Var noga med att inte bara välja lysrör i rätt form och storlek, utan även andra viktiga parametrar som lämplig typ av sockel, effekt, energieffektivitetsklasser, ljusfärg och livslängd, för att målinriktat välja rätt modell för dina belysningsbehov. Med lysrör i energieffektivitetsklass A sparar du mycket ström vid kontinuerlig drift. Ljusfärgen bör anpassas till omständigheterna, dagsljusvit främjar till exempel koncentration, medan varmvit verkar lugnande. Se också till att brytfasthet motsvarar den angivna livslängden. Om lysrör ofta ska klara av till- och frånkoppling, måste värdet av växling vara betydligt högre än livslängden. Om du vill byta ut en vanlig glödlampa mot en energisparlampa, se till att effekten motsvarar det du har. 40 W motsvarar 9 W för en energisparlampa, för 60 W behöver du en energisparlampa med 11 W. omräkningstabeller för detta finns på Internet. I Conrad Online Shop finns ett stort urval av lysrör från tillverkaren Osram, Heitronic, TOOLCRAFT eller Paulmann, Philips och SLV.