Köpt oftast

    Meest gekocht

    Högst betygsatta produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgivare

    Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     
     

    Värt att veta om ljuskälla

    Ljuskälla skapar bokstavligt talat ljus i mörkret. De är en förutsättning för att lamporna ska ge ljus. I vår guide hittar du värdet av olika ljuskällor och alla viktiga detaljer som du bör vara uppmärksam på när du köper. 

    • Was ljuskälla?

    • Olika belysningsmedelstyper

    • Kriterier för köp av belysningsmedelstyper

    • Vårt praxistipp: Moderna ljuskällor som låter sig ses

    • FAQ - vanliga frågor om ljuskällor

    Was ljuskälla?

    Sedan den gamla glödlampan avskaffades blir nya typer av ljuskällor allt viktigare. Termen ”ljuskälla” omfattar föremål som används för att framställa ljus. Olika tekniker används som ger ljuskällorna deras namn. Hit hör till exempel LED-lampor, metallång-, special- eller halogenlampor.

    När det gäller belysning i allmänhet används ofta termer som ”lampa” och ”lampa”. Medan ”lampa” egentligen är det som vi i dag främst menar med ”ljuskälla”, avser ”lampan” hela was, bestående av lampskärm, lampfattning, sockel och andra element som ingår i den, beroende på modell. Till exempel ger golvlampa i vardagsrummet ett behagligt ljus och trivsam stämning, medan sänglampan används som ljuskälla i sovrummet.

    Olika belysningsmedelstyper

    I vår e-butik hittar du ett stort urval av ljuskällor:

    Led:er: Led-lampor dominerar marknaden idag. Jämfört med vanliga glödlampor ger LED-tekniken avgörande fördelar. En LED-ljuskälla - oavsett om den är i form av en LED-glödlampa, ett LED-ljus, en LED-spotlights eller ett LED-rör - lyser i full ljusstyrka utan någon nämnvärd fördröjning efter att lampan tänds. Led-tekniken har dessutom en lång livslängd och en mycket låg strömförbrukning. Lysdioder betraktas som stöttåliga och blir inte varma ens efter lång brinntid. Vissa LED:er är dessutom dimbara och strålar i många olika ljusfärger. Den som uppskattar varmvitt ljus finner man snabbt fem svar i LED-området. Även dagsljusvita LED-lampor, till exempel i form av rör med LED:er, är mycket populära, t.ex. i kontor, industrilokaler och verkstäder. Vanliga glödlampor kan bytas ut med LED:er i en handvändning. Så kallade Retrofitlampor har du klassiska socklar - bytet går snabbt. Även reflektorer är lätta att byta ut med LED-reflektorlampor.   

    Energisparlampor: I klassiskt sammanförs under lågenergilampor. Sådana lågenergilampor är spiralformade, böjda eller spiralnedtryckta kvicksilverånglampor som avger ljus genom gasurladdning. Även de finns i olika former och storlekar.

    Halogenlampor: Halogenlampor används huvudsakligen för riktad och intensiv belysning, som t.ex. behövs vid varupresentationer. Sedan den 1 september 2018 är det förbjudet att tillverka halogenlampor av klass D, och därför finns det bara gamla lager på marknaden eller halogenlampor som inte omfattas av detta förbud. Detta omfattar till exempel speciallampor eller varianter som är avsedda för skrivbordsbelysning eller som spotlights.

    Metallhalogenlampor: Även metallhalogenlampor ingår i gasurladdningslampor och finns i olika färger och former. I vår e-butik hittar du metallånglampor som reflektorer eller bland annat i kolv-, rör- och stavform.

     

    Lysrör och lysrör: I lysrör eller lysrör genereras även kallvitt till varmt ljus genom gasurladdning. Hos oss finns förutom den klassiska rörform även varianter med ringformad konstruktion. 

    Glödlampor: Den klassiska glödlampan får du inte längre utan vidare, men speciella glödlampor som är utformade som dekorationsljus, special- eller industrilampor.

    Kriterier för att köpa ljuskälla - det är viktigt

    Bland de viktigaste köpskriterierna för belysning finns belysningsteknik samt sockel och konstruktion. Slutligen måste alternativet till glödlampan passa i din lampa. Men det finns andra egenskaper som du inte bör bortse från vid köpet:

    Precis som för kylskåp, tvättmaskiner, tv-apparater och andra elektriska apparater är LED-lampor och andra lampor försedda med EU-energimärkning. Med hjälp av denna bedömningsskala, som sträcker sig från mörkgrönt (motsvarar ”mycket effektiv”) till mörkrött (motsvarar ”ineffektiv”), kan du vid första anblicken jämföra energieffektiviteten hos olika LED-lampor eller andra lampor. Innan du använder första bästa glödlampa eller LED-lampa bör du fundera på vilken teknik som är rätt för ljusgenerering för dina behov. För att spara så mycket ström som möjligt på lång sikt bör du jämföra energikabeln för dina favoriter. Dessutom finns information om strömförbrukningen i watt på förpackningen eller på produktsidan. Värdet i watt används för att läsa av hur mycket ström lampan förbrukar.

    Viktigt vid köp av belysning är dessutom värdet för lumen. Med hjälp av lumen kan du dra slutsatser om ljusstyrkan. Ju högre värdet för lumen, desto heller lyser Om du till exempel letar efter ett alternativ till glödlampa med 60 watt bör du välja en LED-ljuskälla eller liknande, som når ca 700 lumen.

    Lika viktigt är ljusfärgen som du identifierar utifrån Kelvin-värdet. Led-lampor och andra alternativ med lägre Kelvin-värde ger varmvitt ljus, högre värden står för kallare vitt ljus och sträcker sig till dagsljusvitt Hohem 5.300 Med rätt val av färgtemperatur kan du skapa en idealisk miljö för arbete eller avkoppling.

    Om du investerar pengar i en ny LED-ljuskälla eller en annan variant vill du säkert också dra nytta av det så länge som möjligt. Viktiga kriterier är därför uppgifter om livslängd och kopplingscykel. Ju fler kopplingscykler dina glödlampor klarar och ju fler drifttimmar du uppnår, desto längre glädje har du. Vissa LED-lampor kan hålla i flera decennier. I vardagen kan man inte heller glömma start av en energisparlampa, lysrör, glödlampa eller LED-lampa. Ju kortare starttid, desto snabbare når lampan sin maximala ljusstyrka. Led:er ligger framför allt i jämförelse med klassiska energisparlampor i detta avseende.

    För att du vid behov ska kunna dimma ljuset, bör du i förväg kontrollera om den valda modellen överhuvudtaget är dimbar. Om du har en dimningsbar modell i handen, ange detta på förpackningen eller på produktsidan, t.ex. ordet ”dimbar”. Om så inte är fallet, bör du utgå från att produkten inte är dimbar och söka efter ett alternativ. Rekommenderas också att innan du köper efterforskning undersöka vilka LED:er eller andra ljuskällor som passar din dimmer.

    Vårt praxistipp: Moderna ljuskällor som låter sig ses

    Den klassiska formen på glödlampan uppfinns på nytt: Många LED:er har en tilltalande design, till exempel i kronljusform, i ovanliga former eller i form av en glödlampa med brunfärgat klarglas och iögonfallande glödtråd. Med lysdioder i genomdesign kan du kasta ut det gamla lampskärmen och satsa på minimalism.  

    FAQ - vanliga frågor om ljuskällor

    Hur hanteras LED, glödlampor, halogenlampor och andra ljuskällor på rätt sätt?

    Både klassiska glödlampor och halogenlampor kan slängas i vanligt avfall. Detta gäller dock inte för LED:er eller energisparlampor! De senare innehåller kvicksilver och bör därför levereras till återvinningsenheten. Led:er måste också på grund av sina elektronikkomponenter sättas in i återvinningsgården. En e-teknisk marknad eller andra återförsäljare använder dock gamla ljuskällor. 

    Flimrar på LED-lampan vid dimning. Hur kan man lösa detta problem? 

    Kanske är din dimmer inte kompatibel med din LED-ljuskälla. Alla dimrar spelar utan problem ihop med LED-elektroniken. 

    Vad står watt-påståendet för?

    Watt-påståendet avser energiförbrukningen för den valda lampan. Hur mycket effekt som används omvandlas till ljus beror på effektiviteten. 

    Behöver ICH kasseras omedelbart förbjudna halogenlampor och glödlampor? 

    Nej, gamla ljuskällor kan du fortsätta att använda och kassera först när du vill byta ut dem eller är defekta.