bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om LED-byggsatser

  • Was är LED-byggsatser?

  • Användningsområden för LED-byggsatser

  • Praktiska exempel: Blinkers-signalmodul för ett larmsystem

  • FAQ - vanliga frågor om LED-byggsatser

  • Was du mer att tänka på när du hanterar LED:er?

 

Was är LED-byggsatser?

Led är en förkortning för ”Light Emitting Diode”, i tyska språkbruket även kallad ”ljusdiod”. Till skillnad från glöd-, halogen- och lysrörslampor är lysdioder extremt prisvärda, små, mycket energisnåla vid strömförbrukning och har en livslängd på flera tusen timmar. På grund av den i regel låga driftspänningen är den perfekt för hobbyverksamhet.

Färdiga LED-byggsatser innehåller allt was du behöver för att bygga ihop kopplingen. Från färdigt tryckta kretskort via kondensatorer och transistorer till motstånd och passande lysdioder. Därmed slipper du inte bara den tidsödande sökningen efter en kopplingsschema för det valda ändamålet, utan även köpet av de enskilda förbestämda komponenterna.

Det viktigaste är det medföljande kretskortet. Led-byggsatser är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att bygga upp kopplingar. Användning av koppling i en felkänslig ”flygande struktur” kan undvikas med byggsatser och med ”lossningsrättigheter”, där man först måste hitta optimal placering av komponenter och ledningar på ett kretskort. Kretskortet är redan färdigt att användas. Komponenterna sätts enkelt i motsvarande hål och sedan lödas de.

 

Användningsområden för LED-byggsatser

Spektrumet av moderna lysdioder sträcker sig från IR till ultraviolett. Däremellan finns de sedan årtionden kända LED:erna i rött, orange, gult och grönt och sedan några år tillbaka i blått, lila och vitt. Led-byggsatser för privat bruk omfattar allt från ett "lyckohjul" till ljus och värmeljus.

På det professionella området har LED-byggsatser framför allt två användningsområden:

Som signalgivare: Röd och grön är signalfärger och har de färgade LED:erna först segrat. Det är knappast någon konsumentelektronik som klarar sig utan sådana lysdioder som en statusdetektor. Med professionella LED-byggsatser är signalgivaren i form av blinkande ljus eller trafikljus. Tillsammans med andra elektroniska komponenter och sensorer, till exempel för temperatur, tryck eller rörelse, kan tydliga signaler överföras optiskt. Byggsatser med vita power-LED:er finns ofta i larmsystem: Det stora blixtljuset ska hjälpa till att skrämma bort objudna besökare.

Information: Färgade lysdioder kan kostnadseffektivt kombineras till löpljus, och visa animerade texter och symboler manuellt eller genom trigger, som rörelsesensor eller programvara. Även som element i digitalklockor hittar du ofta LED:er. I dag är byggsatser särskilt eftertraktade för ficklampor eller ”osynliga” strålkastare. Medan de förstnämnda avger mycket starkt vitt ljus tack vare Power-LED:er, använder de infraröda lysdioderna. Bilder kan dock endast visas med nattkikare för infraröd- eller övervakningskameror. 

 

Praktiska exempel: Blinkers-signalmodul för ett larmsystem

Uppgift: Om ett larm utlöses ska tydliga blinksignaler aktiveras.

Implementeringen: En byggsats med vita Power-LED:er och två kanaler

En sådan utvidgning av larmet kan byggas upp på bara några minuter, eftersom alla komponenter ingår. Det speciella med den här använda byggsatsen: De båda blinkmodulerna med vardera fyra Power-LED:er kan separeras från styrkort. Därmed är det möjligt att installera styrningen direkt på larmgivaren, medan blinkmodulerna installeras oberoende av varandra på platser som ligger bra i synfältet. För anslutning räcker en enkel ledning. Styrning sker med blinkhastigheten och sju blixteffekter, varvid den senast inställda effekten sparas.

 

FAQ - vanliga frågor om LED-byggsatser

Har LED:er en plus- och en minus-pol?

Lysdioder har, som alla dioder, en polaritet (+ och -) och strömmen går bara i en riktning. Dioder fungerar därför ofta som likriktare i elektroniska kretsar. Vid montering måste man alltså alltid se till rätt polning! På kretskortet är denna tryckt, lysdioden identifierar minopolen (katod) på den kortare anslutningstråden.

Vad bör man tänka på vid lödning?

Alla dioder bör lödas in med lite avstånd till kretskortet. Av en enkel anledning: Det måste fortfarande finnas plats för att hålla de båda anslutningstråden med en smal flacktång, eftersom alla halvledare - till detta hör även transistorer! – är relativt värmekänsliga. Värmen i lödkolven avleds säkert via flacktången. Det innebär att lödningen bara bör ta några sekunder.

 

Was du mer att tänka på när du hanterar LED:er?

Lysdioder reagerar mycket känsligt på för höga spänningar och strömmar och den därmed förbundna värmeutvecklingen. Framför allt för hög ström förkortar livslängden för LED:er avsevärt. Rekommenderade energikällor är därför batterier. Om den färdiga byggsatsen ska drivas via elnätet, bör en så kallad konstantströmkälla kopplas mellan nätenhet och byggsats. Det finns också till ett bra pris som byggsats. En sådan byggsats innehåller förutom färdiga kretskort en transistor, två dioder och två motstånd. Med hjälp av valet av motstånd kan en driftspänning på 3 till 25 volt likström ställas in. 

Vårt praxistipp: Användbart stöd

Förutom en lödkolv eller en lödstation som är speciellt avsedd för arbete på elektroniska komponenter är en "tredje hand" mycket användbar. Det handlar inte om mänskliga händer, utan om en liten metallhjälpreda med två justerbara fingrar, vars ändar har krokodilklämmor. Dessa klämmor håller kretskortet säkert fast under lödningsprocessen. Vanligtvis finns det också en lupp som gör att lödningsprocessen kan övervakas noggrant.

Was är LED:er?
Led:er möter oss idag överallt: Oavsett om det gäller trafikljus, TV eller belysning i privata och affärsmässiga rum. Genom sin långa livslängd, sin ringa storlek samt de variationsrika formerna och färgspekterna har LED:erna på kort tid slagit igenom gentemot glödlampor, halogenlampor och lågenergilampor. Bakom varje LED finns en hel del teknik, som vi i vår guide förklarar för dig kort.