bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

Värt att veta om säkerhetshållare för bilar

Fordonssäkringshållare är anordningar för elektroniska säkringar i motorfordon. Som adapter är säkringshållare installerade så att själva säkringarna enkelt kan bytas ut. För detta ändamål ansluts de kretsar som ska säkras elektriskt till säkringshållaren. Själva säkringshållaren är oftast mekaniskt fixerad så att det finns en viss plats som anges i fordonets handbok för reparation.

  • Vad är bilsäkringshållaren?

  • Vilka fordonssäkringshållare finns?

  • Hur hittar jag en passande säkringshållare för bil?

  • Hur installeras bilsäkringshållaren?

  • Anvisningar för installation av säkerhetshållare för motorfordon

 

Vad är bilsäkringshållaren?

För det första: Varför finns det elektroniska säkringar av fordon?

Moderna fordon innehåller allt mer teknik. Bilsäkringar är nödvändiga för att skydda olika elektroniska kretsar i motorfordon mot överspänning, överström och andra elektriska fel. Diverse typer av fordonsssäkring används till exempel för strålkastare, vindrutetorkare, luftkonditionering, innerbelysning, automatiska sittlägen eller elektriska skivhävert. Även den centrala board-datorn i moderna bilar är naturligtvis elektriskt säkrad.

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Fordonssäkringshållaren är elektromekaniska komponenter:

  • På elektrisk väg ansluts kopplingskretsarna till säkringshållaren med elektriska kontakter för inmontering av motsvarande säkring. 

  • Mekaniskt läggs säkringen i säkringshållaren. Dessutom installeras säkringshållaren oftast på en fast plats så att den snabbt kan hitta informationen i fordonets handbok om en säkring ska kunna bytas ut.

Fordonssäkringshållaren har ändamålet som adapter att upprätta en snabbt löstagbar förbindelse mellan elektriska kretsar och motsvarande säkring.

I praktiken innebär detta följande:

Vid byte av defekt säkring behöver endast denna tas från säkringshållaren och ersättas med en ny säkring.
Den kompletta ansträngningen för att skapa en ny anslutning mellan reservsäkring och anslutningsledningarna från föregångaren genom lödanslutningar krävs inte genom användning av en säkerhetshållare som mellanstickkontakt på kopplingskretsen.
Säkringsadapter och strömkretsfördelare är utbyggande säkringshållare. Du har flera kontaktplatser för säkringar. Med hjälp av den kan nya elektriska kretsar läggas till de befintliga anslutningarna i elcentralen på en bil. Sådana fördelningsfunktioner används exempelvis när ytterligare strålkastare installeras eller eftermonteras på bilar med elektriska funktioner, t.ex. diverse tuningdelar eller släpvagnssäkringar.

 

Vilka fordonssäkringshållare finns?

Det finns olika versioner av säkerhetshållare för motorfordon. De skiljer sig åt när det gäller vilka typer av säkringar de är lämpliga för. Det finns dessa hållare för flatsäkringar, finsäkringar, reläsäkringar, högströmssäkringar och Torpedosäkringar.

Fordonssäkringshållare/ Flatsäkringshållare för bil

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Bild: Flatsäkringshållare med åtta ingångar, åtta utgångar och Clip-lock

Standardtypen för säkringar i fordon är flatsäkringar. De sätts fast på flatsäkringshållare. Dessa hållare finns i olika utföranden, till exempel med flera ingångar och utgångar, med inbyggda anslutningskablar eller med skyddskåpor.

Flatsäkringsadapter 

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Bild: Flatsäkringsadapter med två säkringsplatser

Flatsäkringsadapter kan användas som separat skydd mellan en befintlig strömkrets och en ny tillfogad strömkrets. För detta ändamål tas spänningen ut på en befintlig säkerhetsanslutning i bilens säkringsdosa och delas upp på två säkringar. Denna adapter används för komplettering av fordon med nya elektroniska funktioner. 

Säkrings- /relähållare 

 

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Bild: Säkerhetsrelähållare med olika kortplatser

Relähållare för bilsäkringar är säkringshållare med fördelarfunktion för inkoppling av flera reläsäkringar. I en relähållare passar samtidigt olika reläsäkringstyper som till exempel minival-säkringar, maximalsäkringar, Maxi- och mikro-reläer. 

Strömkretsfördelare 

 

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Bild: Strömkretsfördelare för bilar

Strömkretsfördelare gör det möjligt att lägga till nya elektriska kretsar genom underfördelning i bilbackens säkerhetslåda Strömkretsfördelaren med inbyggda säkerhetshållare ger ett skydd. Nya kretsar behövs till exempel när elektroniska komponenter ska kunna uppgraderas, till exempel automatiska fönsterhissar.

Kabelskarvdon

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Bild: Kabelskarvdon för Torpedo-säkring

Kabelskarvdon används som säkringshållare för torpedosäkringar. Torpedo-säkringar användes fram till 1980-talet ofta i europeiska fordon innan de ersattes av flatsäkringar.

 

Hur hittar jag en passande säkringshållare för bil?

När man väljer en säkerhetsansvarig, är det först och främst frågan om vilken typ av säkring som ska passa in. För det beror främst på de kretsar som ska skyddas, medan en passande säkringshållare behövs först i det andra steget.

Vårt praktiska tips: 

Flatsäkringshållaren är den mest eftersökta fordonssäkringshållaren, eftersom de flesta bilsäkringar är flatsäkringar. De skiljs efter konstruktion mellan standard-flatsäkring, miniflatsäkring och Maxi-flatsäkringar med i regel 12 V, 24 V eller 32 V strömspänning.

Skyddsangivelse: Vid val av en säkerhetshållare är det inte bara viktigt att skyddet passar in. Säkringshållaren ska även i övrigt uppfylla alla krav som ställs för att skydda kretsen, till exempel med avseende på märkspänning och märkström.  

Med hjälp av filtret i vår butik kan du visa säkringshållare, som passar din typ av säkring. Du kan välja mellan bilsäkringshållare passar till:

  • Finsäkringar
  • Flatsäkringar (standard, Maxi, Mini)
  • Högströmssäkringar
  • Torpedo-säkringar

Alternativt kan man filtrera genom säkringshållare för att söka efter tvärsnitt av elektriska kontakter

 

Hur installeras bilsäkringshållaren?

FORDONSSÄKRINGSHÅLLARE

Fordonssäkringshållaren fixeras ofta genom konstruktion eller montering mekaniskt. Dessutom ansluts kontakterna från de kretsar som ska säkras elektriskt till säkringshållaren. Färre monteringsvarianter är flygande montering av torpedssäkringshållare på kablar, installation av säkringshållaren som adapter-grenpropp eller montering som komplett modul. 

Bild: Säkringsrelähållare för modulmontering

 

Obs! För installation av säkerhetshållare för bilen

Följ alltid alla tekniska specifikationer i produktdatabladen från tillverkare av säkerhetshållare. Om du installerar en säkringshållare på fel sätt kan du förlora alla anspråk på produktansvar och andra försäkringsförmåner som rör fordonet i fråga.

Installation av säkerhetshållare får endast utföras av utbildad elektroteknisk personal.