bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om elcykel-batterier och laddare

För att säkerställa att en elcyklar drivs krävs ett batteri som tillhandahåller den energi som krävs för detta. För detta ändamål används särskilda elcykel-batterier som finns i olika typer och effektklasser. Vad som utmärker eldrivna elcykel-batterier och vad som måste beaktas vid köpet får du reda på i vår guide. Was/was.

  • Allmänt för elcykel och elcykelbatterier

  • Kapacitet och räckvidd för elcykel-batterier 

  • Elcykel-batteri baserat på litium 

  • Kriterier för köp av e-Bike-batterier – vad är det som är viktigt? 

  • Vårt praxistipp: Vårda och behandla batterier korrekt 

  • FAQ - vanliga frågor om e-Bike-batterier 

Allmänt för elcykel och elcykelbatterier

E-cyklar är numera inte längre något sällsynt fenomen på tyska vägar. Antalet sålda exemplar i Förbundsrepubliken mer än fördubblades mellan 2012 och 2016. Att efterfrågan på e-cyklar ökar beror på att de ger en avgörande fördel jämfört med en cykel med enbart pedaldrift: Elmotorn. Den fungerar som stöd när till exempel stigningar måste övervinnas eller om du under längre turer helt enkelt tar slut på pusten. 

För att elmotorn ska kunna drivas med energi är E-bikes utrustade med ett så kallat drivbatteri. Den tillhandahåller den elektriska effekt som krävs. Det rör sig om en ackumulator som kan baseras på t.ex. nickel-kadmium, nickel-metallhydrid eller litiumjon. Livslängden för ett batteri är begränsad, speciellt när det gäller en kopia av den äldre generationen. Om effekten hos ett e-Bike-batteri minskar, märker man oftast detta på en svagare motor, en upphävd motor eller på att batteriet oftare måste laddas. I så fall ska ett reservbatteri för att återställa funktionen hos en e-cykel her skapas. I vår e-butik hittar du cykelbatterier och laddare från olika tillverkare, där du med säkerhet hittar en lämplig ersättning för ditt originalbatteri.

Kapacitet och räckvidd för elcykel-batterier

Räckvidden för ett batteri är en viktig faktor för användare av en E-cykel, när det elektriska stödet bara garanteras så länge motorn är försedd med energi. Särskilt vid längre turer är det förargligt om drivningen faller efter halva antalet körda kilometer, särskilt när den ansträngande sträckdelen fortfarande väntar.

E-bikes-batterier och laddare

Batteri-kapacitet och räckvidd är i förhållande till varandra, eftersom hur länge ett fulladdat batteri håller beror på hur mycket energi den kan (och måste) ställa till förfogande. Kapacitet, dvs. ett batteris kapacitet att spara energi, anges i regel i wattimmar (Wh). Det är den energimängd som avger ett batteri per timme. Ett batteris kapacitet är produkten av elektrisk spänning (angiven i volt/V) och nominell laddning (angiven i amperetimmar/Ah). I princip kan man säga: Ju högre kapacitet i wattimmar, desto större är räckvidden.

Ett batteris räckvidd är dock inte bara beroende på dess kapacitet, utan påverkas av många faktorer. Det kan till exempel vara förarens vikt, körbanans topografi (ofta relevant för e-mountainbikes), vindriktning, däcktryck, egna körförhållanden (täta stopp, flytande körning) och mycket mer. Det stödläge som väljs under resan påverkar också räckvidden. Företaget Bosch tillhandahåller en s.k. räckviddsassistent online, som beräknar räckvidden för en E-bikes med olika parametrar. Detta omfattar genomsnittshastighet, körläge, stegfrekvens och vikt för användare, förare och bagage. Sådana beräkningar kan ge en första orientering, men de kan ändå uppfattas som uppskattningar.

Elcykel-batteri baserat på litium 

Batteritekniken har under de senaste åren fört ett stort utvecklingsspår och frambringat kraftfulla utföranden. Därtill hör i första hand litiumjonbatterier (kort: Litiumbatterier), som nästan bara finns att tillgå. De är lätta, har en hög energitäthet och en lång livslängd. Till skillnad från äldre generationens nickelkadmiumbatterier får litiumjonbatterier inte minneseffekt. Med detta avses en kapacitetsförlust som orsakas av frekventa delar av lasten. 

Det bör dock noteras att litiumjonbatterier inte får utsättas för djupurladdning, eftersom cellerna annars skulle kunna orsaka irreversibla skador. Samma sak gäller för litiumpolymerbatterier, en variant av litiumjonbatterier. I detta sammanhang bör det noteras att alla typer av elcykel-batterier förlorar en viss mängd energi även under lagring. Laddningsstatusen bör därför regelbundet ses över.

E-Bike-batterier och laddare

Kriterier för köp av e-Bike-batterier – vad är det som är viktigt?

Om du vill lägga in ett nytt batteri för din elcykel måste du se till att den är kompatibel med cykeln. I detta sammanhang är det viktigt att beakta framdrivningssystemet. För att hitta ett kompatibelt reservbatteri måste tillverkarens namn och den spänning som krävs vara kända. Det är också viktigt att batteriet passar i motsvarande hållare på elcyklar. Det är relevant eftersom batterier inte sitter på samma plats för varje elcykel. Vissa sitter vid cykelns ram, andra på pakethållaren. Därför finns det batterier för elcykel (till exempel Powerpacks från Bosch) i båda varianterna.

Batterikapaciteten och den därmed förbundna räckvidden spelar också en stor roll vid köpet. Större batterier erbjuder mer minne och håller därmed en längre sträcka, men det betyder inte att större automatiskt är bättre. Man måste komma ihåg att ett batteri med ökande storlek är tyngre och i regel också dyrare. Det är lämpligt att välja den modell som bäst passar deras egna körvanor. För orientering: En batterikapacitet på 300 Wh räcker i regel för sporadiska förare som använder sin cykel för stadstrafik och mindre utflykter. E-Bike-batteri med 500 Wh kapacitet är däremot ett bättre val om du planerar långa turer med mycket körvikt och klarar sträckor med många stigningar. För e-cyklister som reser mycket lönar det sig kanske att köpa ett andra batteri som fungerar som utbytesbatteri.

Många cykelbatterier är utrustade med ett batterihanteringssystem (kort: BMS). Det är en elektronisk styrning som övervakar laddning och urladdning av batteriet. En BMS skyddar mot djupurladdning på ena sidan och överspänning på den andra och ger därmed en lång livslängd.

En passande laddare krävs för att ladda ett batteri. Den som inte har någon e-Bike-laddare i närheten och vill ha med sig sin laddare bör se till att den är så liten och lätt som möjligt. I situationer där det måste gå snabbt är också laddningstiden relevant. Så kallad fast Charger (t.ex. för Bosch Powerpacks) är snabbladdare, som laddar batteriet på kortast möjliga tid och därmed sparar långa väntetider.

Vårt praxistipp: Vårda och behandla batterier korrekt

Värme och kyla skadar alla typer av cykelbatterier. Därför bör e-motorcykeln stängas av vid rumstemperatur under varma dagar och kalla dagar. Den optimala temperaturen för drift av ett batteri är ca 15 till 25° C. Körsättet har också effekter på hållbarheten hos ett batteri: För starkt accelererar vid start och en långvarig körning på högsta stötaläge mycket energi. Här gäller det, med Powermodus till hushåll.

 

FAQ - vanliga frågor om e-Bike-batterier

Måste ett reservbatteri komma från samma tillverkare som originalet?

Inte nödvändigtvis, men det är bra. Om du köper ett batteri från samma tillverkare, som även originalet, kan du förvänta dig en jämn kvalitet och obegränsad funktionalitet. Så är inte fallet om du använder billigare repliker. Här kan man inte exakt säga om de bearbetade komponenterna är av god kvalitet. Om du väljer ett reservbatteri från en okänd tillverkare bör du se till att den åtminstone har genomgått en CE-kontroll. En CE-märkning visar att produkten överensstämmer med EU:s direktiv om säkerhet i enlighet med förordning (EG) nr 765/765/2008. Det bör dock påpekas att CE-märkningen inte är ett oberoende certifieringsmärke. 

Hur ska elcykel-batterier kunna kasseras?

Elcykel-batterier får inte slängas i hushållssoporna på samma sätt som vanliga batterier. Det finns kommunala uppsamlingsplatser där du kan lämna ditt batteri gratis, och även vissa värdestationer tar emot batterier och laddningsbara batterier. I princip är alla som säljer industribatterier skyldiga att dra tillbaka sina batterier. Om din cykelhandlare säljer elcykel-batterier, stämmer det också. 

Was definieras som en laddningscykel?

Med Ladezkylus menas uppladdningstiden för ett urladdat batteri tills det är fulladdat. En laddningscykel kan bestå av flera delladdningar. Illustrera med ett exempel: När man laddar ett cykelbatteri med dag 1 från 30 till 80 %, alltså med 50 %, och när det upprepas med dag 2, är hela laddningscykeln (50 % + 50 %) uppnådd.