bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Ringklockeknapp: Anropsknapp för dörrklockor och gonggonger

Till en ringklocka kan du ansluta nästan alla vanliga dörrklockor och gonggonger. En representativ ringklockeknapp eller en ringklockeplatta vid entrén är ett snyggt skylt för gäster och kunder. Även anställda, familjemedlemmar och du är glad över en ringklocka som passar till dörrsituationen eller fasaden.

  • Vad är en ringklocka?

  • Vilken ringklocka finns?

  • Vilka fördelar har en belyst ringklockeknapp?

  • Hur monteras en ringklocka?

  • Tips för val av en ringklockeknapp

Enkel ringklockeknapp

Vad är en ringklocka?

En ringklocka signalerar att någon kommer in i ditt hem eller att du behöver din uppmärksamhet av andra skäl. Tryckknappen utlöser vid manövrering en hemdörrklocka, klocka eller gong. aus. Vid tryckt och därmed sluten brytare ljuder ringsignalen, andra tryckvarianter avbryter strömkretsen och utlöser signalen.

Ringklockeknapp avsedd för användning i entrén eller på framsidan av kommersiella eller privata hus, gårdorer, verkstäder eller lagerlokaler. Även inne i byggnader kan knappen styra en ringklocka.

Ett fält för ditt namn eller en annan påskrift informerar besökare i huset, vid den som ringer eller för vad knappen är avsedd. Vissa tillverkare tillför ett neutralt skydd bredvid namnfältet. Använd den här namnskylten om du inte behöver namnskylten.

En flexibel lösning för företag, kontor med flera parter, hyreshus och flerfamiljshus är dörrplattor. De består av flera knappar. Till varje knapp hör en egen namnskylt.


Vilken ringklocka finns?

Du kan använda en ringklocka som en fristående ringknapp eller ansluta till ett befintligt kabelt dörrklockesystem. Det finns varianter med anslutningsmöjligheter för helt olika behov: Det finns knappar för anslutning till elektroniska klinker, batteridrivna klinker, elektromekaniska butiker samt elektroniska klinker med flera kanaler.

Förutom ringklockeknappar och ringklockeplattor för montering eller infälld montering finns det utanpåliggande modeller för montering. Med sitt platta och robusta hölje är det ett bra val när du letar efter en knapp för ren fastsättning på ytan.

Om ingen fast kabeldragning är möjlig, får du tillgång till en trådlös dörrklocka.

Ringknapp av olika metaller som aluminium, pressgjuten aluminium, rostfritt stål och mässing samt av plast, inklusive akryl och polykarbonat. Vanliga färger är, förutom färgskiftningar av de använda metallerna, även vitt, guld, grått, svart, silver, blått och transparent i glänsande eller matt utförande.


Belyst ringklockeknapp

Vilka fördelar har en belyst ringklockeknapp?

Belyst ringklockeknapp och modeller med belyst namnskylt är lätt att se i mörker eller under dåliga siktförhållanden utan extra ljus på byggnaden. Vid ringklockeplattor är belysning viktig för att hitta rätt knapp när skymningen faller. Även i farliga situationer är en ljus och jämn, belyst ringklockeknapp en fördel.

Moderna LED-knappar arbetar med LED-ljuselement som utmärker sig genom en låg strömförbrukning och en lång livslängd. Med sensorstyrd LED-ringklocka slås LED:erna på automatiskt i mörker och stängs av igen i dagsljus.

Tryckknappen och belysningen behöver en spänningsförsörjning på 8-24V beroende på modell. I produktbeskrivningen vet du om du kan använda likspänningsnätenheter, växelspänningstransformatorer eller båda.


Hur monteras en ringklocka?

Montera din nya ringklocka på avsedd plats med skruvar, klämmor eller självhäftande kuddar. Förutom vanlig väggmontering är det vanligt med dörrmontering eller montering på möbler, till exempel en receptionsdisk. Mobil tryckknapp med trådlös och trådlös tryckknapp för Smart Home behöver ingen installation. Många trådlösa modeller kan även monteras fast på begäran, så att sändaren inte går förlorad.

Anslut spänningsförsörjningen via anslutningsklämmorna eller kabelklämmorna i datorlådan. Vid trådlösa ringklocksknappar kan du placera batterier eller ackumulatorer i sändaren.

Kabeldragning eller kabelgenomföring på en ringklocka är normalt ingen stor handling och beskrivs i den medföljande bruksanvisningen. En kopplingsschema finns för de flesta enheter. Tänk dig redan vid köpet på passande monteringstillbehör som klämmaterial och kabel.

Belyst ringklockeknapp

Se till att ledningarna är strömlösa. Borra ett monteringshål i den angivna diametern. Isolera om nödvändigt anslutningstrådar och för ledningar vid den avsedda platsen genom tätning eller gummiplugg. Anslut trådarna till knapparnas klämmor och tryck på tätningen. Anslut även ledningar för ljuset till LED-ringklockeknappar. Fäst sedan knappen som är avsedd för inbyggnad.

Utför om möjligt ett funktionstest före montering. Så kan du vara säker på att signalöverföringen till ringklockan eller kommunikationsanläggningen fungerar som önskas. Placera knappen efter dina önskemål och tryck igen flera gånger. Ringsignalen måste toner varje gång. Om inte, kontrollera anslutningarna. Med en trådlös modell kan du välja en annan monteringsplats.

För modeller med namnskylt märker du dessutom de därtill avsedda pappersremsorna innan höljet stängs.


Tips för val av en ringklockeknapp

Med efterföljande utrustningsöversikt kan du välja en lämplig knapp eller knappsats för dina ändamål:

Kontaktbelastning

Den maximala kontaktbelastningen beskriver enhetens elektriska egenskaper. Den anger de elektriska kraven, till exempel för vilka spänningar och strömmar som knappar på ringplattan är lämplig.

Storlek

Var noga med diametern eller monteringsdiametern, monteringsdjupet och höjden när du köper. Den senare anger hur långt knappen sticker ut efter installationen. För ringknappar för inbyggnad i manöverfält, ram, lister och hölje anges för vilken plattjocklek modellen är lämpad.

IP-kapslingsklass

Många knappar är vatten- och dammskyddade. IP-skyddsklass ger dig den konkreta kapslingsklassen. Vatten- och dammtäta modeller är klassade som IP65 eller högre och är konstruerade för extrema förhållanden och temperaturer från -30 °C till 60 °C. De passar även till oskyddade yttersidor på byggnader, för verkstäder och produktionshallar. IP44 är den minsta skyddstypen mot stänkvatten från alla håll.

 

 

Knappmekanik

En ringklocka med piezoelement är robust och har längre livslängd än en klassisk ringklocka, vars kontaktmekanism fungerar med rörliga komponenter.