bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om spänningsomvandlare DC/DC

DC/DC-spänningsomvandlare är likspänningsomvandlare som omvandlar en likspänning till högre, lägre eller inverterade spänningsnivåer. Utgångsspänningen bakom likspänningsomvandlaren kan vara en reglerad eller oreglerad likspänning. Vid mer komplexa DC-DC-Converters finns möjlighet att isolera ingångsspänningen från utgångsspänningen av säkerhetsskäl.

  • Hur fungerar likspänningsomvandlare?

  • Vad används spänningsomvandlare DC/DC?

  • Was du beakta när du väljer spänningsomvandlare?

  • Frågor och svar

På engelska betyder dessa spänningsomvandlare DC-DC-omvandlare, med DC direct current, alltså likspänning. DC-DC-omvandlare för generering av höga utgångsspänningar kallas även omvandlare. Inom energi- och drivteknik används begreppet likströmsregulator för spänningsomvandlaren.

Hur fungerar likspänningsomvandlare?

Likspänningsomvandlare med kyllameller för spänningsreducering från 24 V till 12 V

DC-DC-omvandlare räknas till strömriktare. De omvandlar likspänning till ingång i likspänning på utgången. Omvandling av likspänning sker i spänningsomvandlaren DC/DC med elektronisk strömbrytare och energigivare.
Denna process realiseras via induktans hos en spole i komponenten.

Tre alternativ står till förfogande för omvandling:

  • Ökning av spänning: Högre spänning från strömkällan kan omvandlas till en lägre spänning för tillförsel av en elektronisk enhet.
  • Minskning av spänning: Alternativt kan en lägre spänning omvandlas till en högre utgångsspänning för de elektriska förbrukarna bakom DC-DC-omvandlaren.
  • Inversion av spänning: Även omformning av strömspänningen är möjlig. Det innebär att strömflödet ändrar sin polaritet.


Vissa likspänningsomvandlare är lämpade som switchad nätenhet, kan alltså generera flera värden som konstanta utgångsspänningar eller drivas med olika ingångsspänningar. För DC-DC-omvandlare med mindre komplex konstruktion finns endast ett omvandlingsalternativ mellan ingångs- och utgångsspänning.

Man skiljer mellan icke-isolerade och isolerade likspänningsomvandlare.

  • Icke-isolerade likspänningsomvandlare gör ingen separering mellan ingångar och utgångar, strömmen flyter enkelt in. Fördelen är att produktionen är billig. De används för mindre spänningsomvandlingar.
  • Isolerad likspänningsomvandlare har en hög isolationsspänning och kan potentialfritt koppla in- och utgångsspänning, alltså galvaniskt koppla bort. De används av säkerhetsskäl vid stark ström, stora spänningsnivåeringar eller för känsliga komponenter.  


Obs! Vid användning av likspänningsomvandlare kan energiomvandlingen ge upphov till värme. Se till att luftcirkulationen blir tillräcklig och placera switchade nätenheter och andra spänningsregulatorer inte i närheten av värmekänsliga komponenter.

Var används spänningsomvandlare DC/DC?

Likspänningsomvandlare - Input flexibel 18-36 V, output konstant med 12 V.


Likspänningsomvandlare används där en likspänning vid ingången inte passar för försörjning av efterföljande elektriska förbrukare. DC-DC-omvandlare finns ofta i färdiga nätdelar för enheter som datorer, bärbara datorer, smartphones, radioapparater och andra små elektroniska enheter. De är oftast konstruerade för inomhusbruk, eftersom de inte är tillräckligt isolerade i kontakt med regnvatten och annan väderpåverkan.

I industriella tillämpningar används likspänningsomvandlare för försörjning av elektroniska komponenter som visningssystem, boards och processstyrningar. Dessutom används likspänningsomvandlare vid strömförsörjning med batterier, till exempel i motorfordon. Här har de jämfört med linjära nätenheter en högre verkningsgrad och lägre värmeutveckling, was/s upp med batteriets livslängd.

I vår butik hittar du DC-DC-omvandlare för stationär eller mobil användning. Dessutom skiljer man mellan specifika likspänningsomvandlare för likspänningsomvandlare

  • Inomhus
  • bil;
  • LKW

Säkerhetsinformation: Använd likspänningsomvandlare endast enligt tillverkarens specifikationer. Dessa hittar du i respektive produktdatablad. Där hittar du också information om lämplighet för vissa ändamål. Felaktig användning eller felaktigt installation kan leda till skador och betydande risk för skador.

Was du beakta när du väljer spänningsomvandlare?

För att välja en passande DC-omvandlare är ingångs- och utgångsspänning och befintliga anslutningar relevanta.

Anslutning/utgång

I filterutgången kan du välja mellan olika anslutningsalternativ för elektroniska enheter. Den angivna utgången är den vid vilken efterföljande apparater ansluts med utgångsspänningen från likspänningsomvandlaren. Vanliga anslutningar för likspänningsomvandlare är till exempel flatstift, kontakt med kontakt, teleplugg för cigarettändaruttag för bilar, skruvklämmor, anslutningsbultar, kabel, USB & mini-USB.

Ingångsspänning

Ingångsspänningen är den matningsspänning som ansluts vid ingången till likspänningsomvandlaren. Det finns hos olika modeller för spänningsomvandling ofta typiska spänningsvärden för batterier som 12 V (bil) och 24 V (lastbil). Men även för högre spänningar upp till 80 V hittar du i vår butik.

Som påminnelse: Det är viktigt att det rör sig om en ingångsspänning med likspänning!

Utgångsspänning

Utgångsspänningen är den spänning som likspänningsomvandlaren genererar från ingångsspänningen och vidarebefordrar till efterföljande enheter. I praktiken är den ofta lägre än inspänningen. DC-omvandlare med kopplingsfunktion kan skapa olika nivåer på utgångssidan. I vår butik finns likspänningsomvandlare för utgångsspänningar mellan 1,5 V och 12 V.

 

Utgångsström (max.)

Förutom spänningsnivån är även en begränsning av strömflödet relevant för att anslutna enheter ska kunna fungera bakom likspänningsomvandlaren, eftersom känsliga komponenter skadas vid för högt Hohem. Likspänningsomvandlare med strömflöden vid utgången från maximalt 0,7 till maximalt 45 ampere är tillgängliga.

Obs! Kontrollera av säkerhetsskäl att alla elektroniska komponenter i din strömkrets ser till maximalt tillåtna ampere-värden för strömflödet.

Frågor och svar

Varför får inte spänningsomvandlare DC/DC anslutas direkt till ett vanligt eluttag?

Likspänningsomvandlare behöver likspänning. Från vägguttaget däremot flyter växelspänning, som kan leda till kortslutning och skador på alla komponenter i kopplingskretsen, när likspänningsomvandlaren felaktigt matas med växelspänning. Före likspänningsomvandlaren ska likriktningen av växelström vara i likspänning. Detta sker med hjälp av AC/DC-omvandlare, där AC ambivalent current, alltså växelspänning, och DC direct current, likspänningslikspänning. Olika AC-DC-omvandlare som likriktare finns här i vår butik!