bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Dammsugningsrobot: Praktisk rengöringsdjävul för lägenhet och kontor

Dammsugningsrobot
  • Hur fungerar en robotdammsugare?

  • Fördelar och nackdelar med robotdammsugaren

  • Kriterier: Vilken robotdammsugare passar mig?

  • Tillbehör för dammsugarrobot

  • Slutsats: was duga robotdammsugare?

 
 

Hur fungerar en robotdammsugare?


De räknas med bland de första servicebotrar som finns både privat och i många rum. Robotdammsugare, som även kallas dammsugare eller robotdammsugare, är ett perfekt komplement till golvdammsugaren. Du kör självständigt som små UFOs över marken och rengör rummen även i de anställdas frånvaro.

Hur bygger robotdammsugaren?

Robotdammsugare underifrån

Tillverkarna tillverkar robotdammsugare med rund konstruktion eller D-form. Oavsett form är enheterna utformade så att de utan problem kan köra mellan stolarna. Under soffor, skåp, hyllor och byråer kan roboten i regel också suga utan att sticka in. Du rengörs alltså även de områden som man gärna glömmer vid vanlig dammsugning, eller endast uppnår med extra hög arbetsinsats och sportig beredskap.

 

Hur rengör en robotdammsugare?

Majoriteten av dammsugarroboten har ett avancerat rengöringssystem av dammsugare och olika borstar eller gummiavtorkare. Sidoborstarna i enhetens kant sopar smuts och damm under enhetens riktning mitten. Där finns en till två valsborstar som tar upp smuts och transporterar sugöppning. Dammsugaren drar smutsen in och blåser sedan i en behållare utan påse. Lätt att tömma i sophinken. Med hjälp av speciella rengöringsverktyg kan filter och borstar också rengöras snabbt. Du slipper köpa dammsugarpåsar was/s och skyddar miljön.


För att effektivt avlägsna mycket fint damm, pollen eller kvalster, har många robotdammsugare ett HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter). Eftersom de små partiklarna ofta virvlar i rummet i stället för att landa i uppsamlingsbehållaren. Detta bör ändras genom det speciella filtret för suspenderade partiklar. Den europeiska standarden en 1822–1:2009 innehåller motsvarande krav.  

Sidoborstar och valsborstar sopar smutsen mot sugöppningen på dammsugarroboten.
 

Hur navigerar en robotdammsugare?

När det gäller navigation finns det stora skillnader beroende på teknisk nivå. Enkel utrustning har en kollisionssensor som automatiskt ändrar riktning vid kontakt med en möbel eller andra föremål. Man behöver dock inte vara rädd för skador, eftersom roboten bara stöter på möblerna försiktigt.
Dammsugningsrobot i teknisk mellanklass arbetar med infraröda sensorer, ultraljudssensorer (ultrasonic) eller lasersensorer. På så sätt får de reda på om något står i vägen och hur långt bort det är. På så sätt fungerar även fallskyddet, som känner av steg eller punkter. Risken för att robotens trappor faller av är så gott som utesluten. 
Dammsugningsroboten har ett antal olika sensorer. Därför är även hinderdetektering mer eller mindre heltäckande. Det kan alltså ändå hända att en modell med ett fåtal sensorer inte upptäcker eller upptäcker ett föremål för sent och stöter emot det. En bra och heltäckande sensorteknik är därmed också en av de aspekter som ökar priset för en enhet.  

Robotens sensorteknik fungerar med infraröda, ultraljud- eller lasersensorer.

Tekniskt högkvalitativa dammsugarrobotar skannar din omgivning och skapar ett kort så att du vet var det finns hinder. Detta görs vanligtvis via kameran och möjliggör en systematisk rengöring av rummet på relativt kort tid. Dammsugarrobotar kör på låga och medelhöga tekniska nivåer till synes kaotiskt och okoordinerat genom området. Även detta system sudrar nästan överallt och ger en ren botten. Det tar dock längre tid än en systematisk rengöring.

Dessutom finns det många funktioner:

  • Timerfunktion: Dammsugarroboten börjar rengöring vid en tid som du själv anger. Praktisk eftersom den kan göra jorden ren när ingen befinner sig i lokalerna. I bostäder till exempel dagtid, på kontor efter helgkväll.
  • Styrning via fjärrkontroll eller smartphone-app: Du kan ställa in timern och rengöringslägen. Dessutom kan roboten styras manuellt, så att du till exempel bara kan styra den med en särskilt stark smutsspår. Om du föredrar en app-styrning måste robotdammsugaren naturligtvis vara WLAN-kompatibel. 
  • Automatisk laddning: När litiumbatteriet är tomt, navigerar robotdammsugaren självständigt till laddningsstationen.
  • Rengöringslägen: Till exempel Eco-läge, Spot-läge, sicksack-läge, riktningsstur eller väggföljning. Även speciella program som max-läge med hög sugkraft för mattor eller djurhår finns på vissa dammsugarrobotar.
Spotläget rengör marken punktvis.
 

Dammsugningsrobot, golvtvättrobot, rengöringsrobot

Namnen säger det redan: En robotdammsugare suger, en tvättrobot som torkar golvet fuktigt. Den som behöver båda får tag i denna sug-wisch-robot, hittar ofta under rengöringsroboten. Observera att när det gäller avstryprobotar och sug- och torkrobotar måste vattenbehållaren fyllas manuellt med vatten och rengöringsmedel och torkdukarna måste bytas. I sina funktioner är de tre robottyperna mycket lika. 

 

Vårt praxistipp: Industri-robotdammsugare ger högsta prestanda

För rum och hallar som används industriellt finns det specialkonstruerade modeller med motsvarande prestanda. Här är allt något större: Smutsbehållare, batteridrifttid och borstar är konstruerade för att köra genom stora hallar. De smarta industri-robotarna varnar vid nästan full smutsbehållare och navigera säkert genom lokalerna.   

 

 
 

Fördelar och nackdelar med robotdammsugaren

Fördelar: 

  • Suger självständigt, även i frånvaro.
  • Suger under möbler och soffor. Det skonar rygg och knäna.
  • Behöver ingen dammsugarpåse, was sparar kostnader och skonar miljön.
  • Lätt att stuva undan på grund av den lilla storleken.
  • Lätt att rengöra, eftersom borstar och smutsbehållare kan avlägsnas.
  • Dammsugaren är ofta komplicerad att hantera.
  • Enkel styrning av WLAN-kompatibla modeller via app. 
  • Energisnål förbrukning med litiumjonbatteri.
  • Möbler får inte repor eller bucklor på motsvarande ställen av roboten tack vare gummibeläggningen, eftersom den i regel stöter emot mjukt.
  • Passar till nästan alla hårda golv, t.ex. laminat, linoleum, parkett, kakel, PVC, men även för mattor med låg lugg.
  • Inom affärsområdet kan kostnaderna skrivas av.
  • Robotdammsugare kan inte bara användas i privata rum. Även kontor kan göras så rena.
 

Nackdelar: 

  • Tack vare den i jämförelse med vanliga dammsugare låga effekten kan robotdammsugare inte ersätta dessa fullständigt. Just områden med många möbler, i hörn, fogar eller under låga möbler måste ofta dammsugas manuellt. Men man behöver inte längre så länge roboten har gjort ett förarbete.
  • För högplatspappning är robotens rengöringsförmåga oftast för låg. Många modeller kan inte alls slima ut sådana höga mattor. Se därför på informationen från tillverkarna.
  • Vissa robotdammsugare kan trassla in sig i kablar eller dra med sig anslutna föremål på kabeln. Men det finns idag modeller som identifierar lösa kablar och omkör dem.
 

Vårt praktiska tips: Dra gränser

Att köpa en Sauter är en chans att städa upp före sin första användning. För kläder, väskor eller leksaker måste absolut komma bort från golvet. Dessa kan hindra robotdammsugaren från att gå vidare. Den kan dessutom förbli hängande eller hålla smådelar. Även de långa draperier, snoddar och kablar har inte förlorat något på marken. I värsta fall hänger robotdammsugaren sig eller tar med sig lampor och bärbara datorer på sina kablar. 
Bäst kan du inte lämna din nya dammsugarrobot ensam under de första körningarna. Om du observerar den, märker du andra svåra områden.
Om robotdammsugaren ska kunna undvika hela rum som är ogästade eller kompletta, utan att det behövs begränsningar. Det är antingen magnetband, barriärer av infrarött ljus eller virtuella No-Go-areas som anges i smartphoneappen. Dessa stoppar robotdammsugaren, så att den går i en annan riktning.

 
 

Kriterier: Vilken robotdammsugare passar mig?

Många som väljer att köpa en robot går in i en helt ny mark. Just när du väljer rätt enhet saknas de enskilda erfarenhetsnivåer som man kunnat samla hos en dammsugare under en längre tid. Därför förklarar vi nedan de viktigaste egenskaper som ni bör ta hänsyn till. Vi går även in på robotdammsugare inom industrin.

Fallskyddet förhindrar att robotdammsugaren faller över steg.

Tack vare sensorerna stoppar robotdammsugaren i tid.

Sensorer förhindrar stötar från föremål.

Sensorer: Dessa är viktiga eftersom de undviker kollisioner med möbler, fall över trappor eller hängningar på dörrtrösklar. Ju fler sensorer en dammsugare har, desto exaktare fungerar i regel rumsdedentifikation och undvikande av kollisioner.

Rengöringslägen: Olika rengöringslägen ger fördelar. På så sätt kan du förutom det vanliga rengöringsläget ställa in speciella program som spot-läge eller väggföljning. Detta kommer att göra det möjligt att inrikta sig på särskilda områden.

Sensorer förhindrar stötar av till exempel leksaker och möbler.

Batteritid: Beroende på R-storlek

Batteriets drifttid och dess utformning är ganska olika för samma modell. Om botten till exempel till stor del är konstruerad med mattor, förbrukar robotdammsugaren betydligt mer energi än när du står på hårda golv, samtidigt som hastigheten minskar. I dessa fall kan det vara så att roboten klarar av hela området med en batteriladdning. Under normala förhållanden kan de hålla ca 30 till 120 minuter beroende på modell. Dammsugningsrobot för industriell användning är på förhand kraftfullare, eftersom ytorna ofta är större. Här håller batteriet upp till 200 minuter.

Yta: Beroende på enligt tillverkaren klarar vanliga dammsugarrobotar av mellan 40 och 180 m² per batteriladdning. Högklassiga enheter kan köras tillbaka till laddningsstationen under sugningen, så snart batteriet lutar mot slutet. Efter laddning börjar dessa enheter där de slutade. De kraftfulla industrirobotdammsugare upp till 500 m.²

Vårt praktiska tips: Minska ytan

Märker du att din robot inte helt klarar av att sudda ytor, rekommenderas att ytan minskas. Du kan t.ex. sätta den i vardagsrummet den första dagen och stänga dörren till andra rum eller bygga en virtuell vägg. Den andra dagen badar badkammaren, den tredje dagen sovrummet och så vidare.

  

Rengöringstid: Robotdammsugare som navigerar efter kaoset-principen behöver mer än enheter som kartar rummet och kör ordnade linjer. Kaoset-principen gör att roboten rengör vissa ställen två eller tre gånger. Bra för renlighet, dåligt för hela rengöringen. En ordnad avfart går snabbare, men varje plats kommer bara att passera en gång.

Volym: I denna faktor ligger robotdammsugaren oftast mellan 50 och 70 dB(A). Om robotdammsugaren arbetar när du inte är hemma är det inte så viktigt. Går den dock om du är hemma eller om ditt husdjur bara är med roboten, är en tystare modell det bättre, nervskonande valet.

Tack vare sidoborstar rengör robotdammsugaren även hörn.

Timerfunktion: Inget behöver, men bekvämt. På så sätt kan dammsugarroboten programmeras så att den till exempel varje dag eller varje vecka samtidigt roterar genom bostaden. De behöver inte tänka på att sätta i gång den.

Borstar: Avgörande för renlighet är bland annat antalet olika borstar. Valsborstarna sitter under apparaten och transporterar smuts i riktning mot sugöppning. Vissa robotmodeller har en valsborste, andra har två.
Utrustning med sidoborstar är också meningsfull. Den runda formen gör att robotdammsugare är svåra att komma åt i hörn. Tack vare de sidoborstar som sticker ut under enheten är dessa ställen lättare att nå. Även här finns det modeller med en eller två sidoborstar.

Smutsbehållarens volym: Generellt rekommenderas smutsbehållaren att tömmas efter varje användning. Behållarens kapacitet bör dock vara minst tillräcklig för att möjliggöra passage. Dammsugningsrobot har en kapacitet på upp till 0,6 liter, industriella modeller på ca 2,5 liter.

 
 

Tillbehör för dammsugarrobot

Den virtuella väggen hindrar robotdammsugaren från att köra vidare.

Om du har robotdammsugare under en längre tid är det bra att byta borstar och filter. Dessa kan beställas separat och även finnas i olika servicekatser. Om batteriet inte håller så länge efter några år som i början, erbjuder vissa tillverkare även här en ersättning.
Ett användbart verktyg är även virtuella väggar. Målet är att tillfälligt eller permanent utesluta områden från robotens rengöringsområde. Tillverkarna använder olika tekniker, till exempel infraröda sensorer eller magnetband. Den som har en enhet med app-styrning kan i app på vissa enheter även ange så kallade No-Go-linjer som kan ändras flexibelt. 

Den virtuella väggen skyddar husdjurens illrar.

Styrningen av en sugrotare sker genom en virtuell vägg

Virtuella väggar kan begränsa området.

Till tillbehör till robotdammsugare

Oftast medföljer robotdammsugaren och då kör enheten tillbaka efter rengöringen eller när batteriet är tomt. Där dockar den sig och laddar sitt batteri. Fjärrkontroller kan ofta beställas separat eller på den.

 
 

Slutsats: was duga robotdammsugare?

Dammsugarrobot är underbar för (daglig) grundrengöringen av golvet och motiverar sitt köp. För att rent hålla hörn, fogar, mattor med hög blommiga vinklar och områdena bakom eller under vissa möbler är dammsugaren oftast fortfarande den bättre apparaten. På grund av sin lägre sugeffekt är de inte på samma prestandanivå som dammsugare. Ändå är de perfekta för permanent ren golv i bostaden och på kontoret, utan att använda dammsugaren varje dag.