bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om dammpumpar och fontänpumpar

I centrum av den tekniska utrustningen i varje damm står dammpump. Den ger rörelse och filtrering av vattnet och uppfyller delvis även kreativa krav i form av vattenspel. De pumpar som används utmärker sig genom en robust konstruktion, motorer med lågt underhåll och höga säkerhetsstandarder för drift i vatten...

  • Was är damm- och fontänpumpar?

  • Vilka damm- och fontänpumpar finns hos Conrad?

  • Was tänk på när du köper damm- och fontänpumpar?

  • Vad bör man tänka på vid installationen av dammpumparna?

  • Hur känner man igen defekter och felkällor i dammpumpar och fontänpumpar?

Was är damm- och fontänpumpar?

I centrum av den tekniska utrustningen i varje damm står dammpump. Den ger rörelse och filtrering av vattnet och uppfyller delvis även kreativa krav i form av vattenspel. De pumpar som används utmärker sig genom en robust konstruktion, motorer med låg underhåll och höga säkerhetsstandarder för drift i vatten. Det senare återspeglas i de skyddstyper som används i vatten. Kapslingsklass IPX8 skyddar till exempel mot inträngande vatten när vatten dyker upp för en obestämd tid. Därför är de elektriska komponenterna oftast helt gjutna i plast.

Syftet med vattenpumparna för dammar är att skapa och upprätthålla ett visst vattentryck för att garantera önskat vattenflöde över nivåskillnader mellan vattenkällan och just detta vattenutlopp.

 

Vattnet sugs in via en filteranordning. Filtret håller tillbaka grova mekaniska komponenter som kan skada motorn eller själva den drivna pumpen. En motor driver den egentliga pumpen inuti höljet, som suger in vattnet och trycker till utgången. Vattenutmatningen kan ske via ett fontänrör eller till andra komponenter för vattenrengöring eller vattenåterföring. Vissa modeller har en extra anslutning för skimmer - utrustning som utformats särskilt för att rengöra vattenytan. Nya generationer av dammpumpar har inbyggda, skiktade filter och kan användas multifunktionella.

Som motorer används ofta energieffektiva spaltrörsmotorer. Denna motorkonstruktion har en hermetiskt tät tätning mellan rörliga och stående komponenter och ett bra effektutbyte. Ofta säkras drivmotorerna med termobrytare mot överbelastning.

Pumparna har olika kapacitet och utrustning, vilket ger ett stort prisintervall upp till den genomsnittliga tresiffriga euronivån.

Bruksanvisningar är i regel utförligt illustrerade för att förenkla installation av damm- och fontänpumpar samt deras regelbundna underhåll.

Vilka damm- och fontänpumpar finns hos Conrad?

Urvalet av dammpumpar och fontänpumpar kan filtreras hos Conrad efter olika kriterier, t.ex. pris, nyheter och erbjudanden, kundutvärdering och tillgänglighet i filialerna.

Med hjälp av urvalet efter tillverkare (märke) hittar du passande komponenter för komplettering till ditt system.

De tekniska parametrarna för pumpar är indelade i Shop-menyn enligt:

  • Flöde från 400 till 40.000 liter per timme
  • Effektförbrukning från 5 till 950 Watt
  • Kategori som flytande vattenspel, fontänpump, dammpump eller vattenspelspump
  • Uppfordringshöjd från 0,7 till max. 9,5 meter

Egenskaper: Med belysning, filterfunktion, dimmaskin eller skimmeranslutning

Was tänk på när du köper damm- och fontänpumpar?

Uppskatta de verkliga behoven innan du köper. Det bör finnas en reserv, särskilt vid tryckhöjden, för att säkert utesluta överbelastning.

Få information om vattenkvaliteten på den avsedda platsen, för att till exempel kunna vidta åtgärder mot förkalkning.

De pumpar som används bör uppfylla alla vanliga säkerhetsstandarder.

Vad bör man tänka på vid installationen av dammpumparna?

Elektriska installationer vid trädgårdsdammar och simbassänger ska uppfylla de lagstadgade krav som gäller på den plats där de ska anläggas. Detsamma gäller för vattentekniken. Tänk på att ni arbetar med ”malmvattnet” och ”elektriciteten”. Det finns risk för elektriska stötar. Se till en torr miljö för alla kabelanslutningar och kabelförlängningar.

Använd endast kabel som är godkänd för användning utomhus. Anslutningskablar till 230-voltsnätet får inte ha mindre tvärsnitt än gummislang med H05RN-F. Förlängningssladdar måste uppfylla din VDE 0620. Använd endast ledningar i oreglerade tillstånd.

Om kabeln eller höljet är defekt får apparaten inte användas. I sådana fall får vissa anordningar inte repareras, utan måste kasseras.

Pumpar får inte köras torrt, eftersom det genomströmmande vattnet också kan ha en kylfunktion.

Om en säkerhetstransformator används ska denna vara skyddad mot inträngande vatten och ha ett minsta avstånd på 2 meter från dammkanten.

Dra alltid ur kontakten till alla enheter i vattnet innan du utför arbeten på enheten.

Säkra pumpen via ett jordfelsbrytare. Den erforderliga märkfelström hittar du i bruksanvisningen.

Skydda pumpen mot frost. Vid risk för frost bör pumpen tas från dammen och lagras på en frostsäker plats.

Kontakta en auktoriserad kundtjänst eller vid tveksamhet tillverkaren om problem inte kan lösas.

Se till att du inte bara ser till pumpen utan även till inbyggnadsmiljön. Vid ingrepp som inte är förutsett i bruksanvisningen, slocknar i regel också produkttillverkargaranti. 

Hur känner man igen defekter och felkällor i dammpumpar och fontänpumpar?

  • Ovanligt höga driftljud från pumpen eller betydligt försämrad pumpeffekt
  • Om pumpen inte startar, kontrollerar du säkring, spänning och alla strömförande element för avbrott eller kortslutning. Framdrivningsenheten kan vara blockerad.
  • Om pumpen inte transporterar vatten, kontrollerar du vattennivån vid källan, eventuella filter samt in- och utlopp för nedsmutsning eller kalk, sugledningen mot skador, böjning eller tilltäppning, oro för korrekt driftspänning och pumphus för skador. Även för långa ledningar eller för låg slangdiameter och ett överskridande av den maximala tryckhöjden kan leda till att vattenpumpning inte uppstår.
  • Vid vattenspelets fritta kan kalk lagras ur vattnet, vilket påverkar kastbilden eller till och med blockerar fontänröret helt.
  • Vid läckage på pumpen kontrollera att pumphuset har återsätts exakt efter bruksanvisning, till exempel efter underhåll. Kontrollera på lösa skruvar, sprickor och skador, kontrollera också pumpmembranet, alla anslutningar och ledningar för skador.