bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Flexibel säkerhet: Kodlås, fingeravtryckssystem och transponder

Elektroniska låssystem i allmänhet och kodlås i synnerhet används för att skydda rum eller byggnader mot obehörigt tillträde. De ersätter dörrlås och nycklar och erbjuder en hög säkerhetsnivå. Vilka typer av elektroniska lås som finns, får du reda på i vår guide.

  • Elektroniska stängningssystem och deras fördelar

  • Typer av elektroniska låssystem

  • Vårt praktiska tips: Använd säkra sifferkoder

  • Kriterier för inköp av elektroniska stängningssystem – vad är det som är viktigt?

  • FAQ – vanliga frågor om elektroniska stängningssystem

 

Elektroniska stängningssystem och deras fördelar

Kod

Ett kodlås ger snabb åtkomst till obehöriga personer.

Elektroniska låssystem ingår i säkerhetstekniken. De används i hushållen på samma sätt som i forskningslaboratorier, läkarmottagningar, företagsbyggnader och offentliga inrättningar som sjukhus.

De elektroniska stängningssystemen är i huvudsak moderna tillträdessystem som skyddar inbrottsskyddet och möjliggör tillförlitlig tillträdeskontroll.

Fördelarna med elektroniska dörrlås talar för sig själva: Eftersom det inte behövs någon nyckel för att använda dem, kan ingen gå förlorad eller hamna i händerna på obehöriga. Detta ger en högre säkerhetsnivå.

Dessutom kommer den administrativa bördan att minimeras. Bostadsbolagen har till exempel ofta en rad olika nycklar som man måste hålla överblicken över. De måste märkas utförligt, vid behov märkas separat och förvaras på ett korrekt sätt. Sådana omständigheter uppstår inte med hjälp av elektroniska stängningssystem.

 

Typer av elektroniska låssystem

Elektroniska lås finns i olika utföranden och kan byggas upp på annat sätt beroende på funktionen. Till de vanliga typerna hör:

Kodlås

Ett elektroniskt kodlås kan endast öppnas genom att ange en fördefinierad kod och är därför oftast konstruerat utan mekanisk låscylinder. Ett kodlås är en typ av läsare som består av en elektronisk enhet och ett tangentbord via vilket en PIN-kod anges. Alla som känner till koden kan låsa upp kodlåset. Knappsats och kodlås behöver inte nödvändigtvis vara monterade i en enhet. Ofta är tangentbordet placerat på ett visst avstånd till själva kodlåset.

Kodlås kan vara enkelt eller komplicerat konstruerat. Högkvalitativa modeller gör det möjligt för varje person som har rätt till tillträde att tilldelas en individuell kod och registrera tidpunkten för tillträde. På så sätt kan du protokollföra vem som har öppnat vilken dörr. Genom att regelbundet förnya PIN-koden kan säkerheten ökas ytterligare. Kodlås med sifferkod används ofta på kontor eller butiker. För tillträdeskontroll till enskilda rum eller hela byggnader.

Codechlösser kan också vackert integreras i dörrhandtag. 

 

RFID-låssystem

RFID-lås är ett praktiskt alternativ till klassiska kodlås. RFID står för radiofrekvensidentifiering och betecknar en kommunikationsteknik baserad på elektromagnetiska vågor som gör det möjligt att automatiskt och kontaktlöst identifiera personer eller föremål. RFID-lås består av en skrivare eller läsare och en transponder som är utrustad med ett mikrochip och som fungerar som skiva. Läsaren har en antenn och skapar ett elektromagnetiskt fält.

Transponderöppningssystem

Om transpondern befinner sig inom räckhåll för detta fält, kan ett datautbyte ske, det vill säga, chipet läsas av av läsaren. Om det rör sig om ett skrivredskap kan transpondern med nya uppgifter beskrivas omvänt. Transponder finns i två utföranden: 

Passiva transpondrar saknar egen spänningsförsörjning. De får sin energi från det elektromagnetiska fält som avger avläsningsapparaten. 

Aktiva transponder är däremot utrustade med egen energiförsörjning, oftast i form av ett batteri. Båda transpondrarna har sina för- och nackdelar. Passiva transpondrar är nästan underhållsfria, men kan endast användas med liten räckvidd, medan aktiva transpondrar fungerar inom stor räckvidd, men måste dock underhållas.

En RFID-lås har fördelen jämfört med ett elektroniskt kombinationslås att användaren inte behöver märka någon kod. I stället ska den som har åtkomst behålla transpondern till läsaren, som avläser de mottagna uppgifterna, med hjälp av den interna databasen och låsa dörren vid en träff. Tidsstyrningar är också möjliga med hjälp av RFID-lås: Vissa utföranden ger möjlighet att lägga in ett tidsintervall inom vilket dörren kan öppnas utan transponder. Därigenom får även personer tillträde som inte använder det digitala stängningssystemet. Ett billigare alternativ till RFID-teknik är för övrigt låssystem med kort. Här handlar det om programmerade magnetkort som sätts in och avläsas i en kortläsarenhet. Chipkort har inte lika komplex design som transpondrar och kan därför köpa dem till ett överkomligt pris.

 

Låssystem med fingeravtryck

Åtkomstsystem med fingeravtryck ska ha ett sensorfält där den som har åtkomst lägger sina fingrar. Fingeravtrycken skannas och jämförs med den inbyggda databasen. Om de biometriska kännetecknen är identiska med de uppgifter som lämnats in, öppnas dörren.

Fingerprint-baserade låssystem ska anses vara särskilt inbrottssäkert. Det beror dels på att varje persons fingeravtryck är individuellt, dels på att den som har tillgång till det kan identifieras entydigt.

För det andra är de risker som finns i andra elektroniska låssystem, till exempel att transpondern hamnar i fel händer eller att koden glöms bort från kodlåset, uteslutna i åtkomstsystem med fingeravtryck.

Högklassiga låssystem av detta slag kan lagra flera fingeravtryck och därmed indexera olika åtkomstpersoner.

Kodlås med fingeravtryck-skanner och elektriskt låssystem.

 

Smarta låssystem

Smartphonen blir till en dörrnyckel.

Det finns också låssystem som kan integreras i smart Home via WLAN eller Bluetooth och som kan styras via app.

Du känner igen behörighet när smarttelefonen är i närheten och öppnar dörren utan att du behöver göra något.

Smart stängningsteknik ger hög användarkomfort, men har även svagheter.

Om man säger upp besök, kan man till exempel fästa Gastaccounts och därmed ge flera personer tillgång utan att behöva byta nycklar.

Liksom med fysiska nycklar, transpondrar och smartkort finns det dock en risk för att telefonen kommer att stjälas och i värsta fall användas för att olagligt få tillträde till hemmet.

 

Vårt praktiska tips: Använd säkra sifferkoder  

Hur mycket säkerhet ett kodlås har beror inte på hur enkel eller komplex den valda koden är. I princip är det lämpligt att använda en PIN-kod som inte har något samband med den egna personen eller nära anhöriga. Födelse- eller bröllopsdata är lätta att fastställa och därför inget bra val för ett kodlås. Korta sifferkoder är dessutom enklare att knäcka än långa, så du bör välja en sifferföljd som består av så många siffror som möjligt, om du fortfarande är lätt att komma ihåg dem. Upprepade siffror i koden måste också undvikas.

 

 

Kriterier för inköp av elektroniska stängningssystem – vad är det som är viktigt?

När man köper elektroniska stängningssystem måste man först överväga vilken typ av tillträdeskontroll som är bäst lämpad för det egna ändamålet. Om inbrottsskydd och säkerhet är viktigast är låssystem med fingeravtryck det rätta valet. Större flexibilitet erbjuder däremot lås med transpondrar eller chipkort. Dessa kan helt enkelt lämnas ut till den som har rätt till tillgång utan att först behöva registrera fingeravtryck. När det gäller låssystem med kombinationslås är antalet användare i regel obegränsat, men av säkerhetsskäl rekommenderas att koden ändras regelbundet. Detta skapar en viss börda som måste beaktas.

För att installera digitala låssystem är det nödvändigt att programmera, därför är det viktigt att veta hur detta ska ske och om man behöver särskild programvara eller tillbehör för detta. Helst medföljer was vad som behövs för programmeringen. Det bör också anges om stängningssystemet kan utökas. Detta gäller för eventuell uppgradering och maximalt antal transpondrar, platser för fingeravtryck eller appanvändare.

IP-skydd spelar också en viktig roll i låssystem. Vid användning utomhus måste läsapparater och tangentbord vara stänkvattenskyddade för att t.ex. kunna fungera i regnet. Transpondrarna bör helst till och med vara vattentäta. Ofta monteras de i nyckelringar eller armband, vilket gör att de enkelt kan transporteras, men även utsätts för många yttre påverkan.

 
 

FAQ – vanliga frågor om elektroniska stängningssystem

Finns det elektroniska låssystem med inbyggd larmanläggning?

Ja. Det finns modeller som utlöser ett larm när någon försöker göra något med våld. Dessutom finns låssystem som kan anslutas med det egna larmsystemet. Du slår på eller av larmsystemet när du går in i eller lämnar huset.
 

Kan ICH komplettera min dörr med ett kodlås eller annat elektroniskt dörrlås?

Detta är i de flesta fall möjligt utan problem. Det finns passande set för nästan alla typer av dörrar att komplettera, oavsett om du använder kodlås eller annat låssystem. Installationen är i regel okomplicerad, men bör i tveksamma fall utföras av en fackman.