bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Värt att veta om batterier till bärbara datorer

En stor fördel med bärbara datorer jämfört med stationära stationära datorer är att de är mobila och kan användas överallt. För att det ska fungera även utan vägguttag i närheten är bärbara datorer utrustade med ett batteri. Fungerar inte ditt batteri till bärbara datorer riktigt längre, laddar den till exempel extremt snabbt eller laddar inte alls, skapar ett reservbatteri en lösning. Was du måste tänka på när du köper och hur du kan förlänga batteriets livslängd, får du veta i vår guide.

  • Was är ett laptop-batteri?

  • Kriterier för köp av bärbara batterier - det är viktigt 

  • Vårt praxistipp: Lång batteritid 

  • FAQ - vanliga frågor om batterier till bärbara datorer 

 

Was är ett laptop-batteri?

Bärbara datorer är som standard utrustade med ett batteri som gör det möjligt för användaren att använda datorn även utan strömförsörjning från vägguttaget - praktiskt när man är på språng och ingen nätström inom räckhåll. Allmänt: Batteriet är en kort form för ackumulator. Det är ett laddningsbart strömminne som används inom många områden. Dedikerade batterier för bärbara datorer är, vad gäller konstruktion, kapacitet och laddningsspänning, speciellt utformade för användning som strömkälla för bärbara datorer. Som alla uppladdningsbara batterier har även bärbara batterier en begränsad livslängd eller ett begränsat antal laddningscykler. Med tiden minskar batterieffekten was nom att det laptopbatteriet töms snabbt tills en batteridrift i batteriläge är omöjlig. Ett reservbatteri måste her. I vår e-butik finns ett stort urval batterier till bärbara datorer från olika tillverkare för diverse laptopmärken och med olika specifikationer.

Kriterier för köp av bärbara batterier - det är viktigt

När du väljer ett nytt laptopbatteri är det viktigt att se till att modellen passar till din bärbara dator. I regel finns en översikt över kompatibla enheter där batteriet kan användas, i respektive produktbeskrivning eller i tillverkarens datablad. I vår butik kan du filtrera resultaten enligt märke och därmed direkt till en översikt över potentiellt passande bärbara batterier. Det finns varianter för nästan alla vanliga märken och modeller från kända tillverkare av bärbara datorer, bland annat för MacBooks från Apple (till exempel Apple MacBook Air) och bärbara datorer från Dell, Lenovo, Samsung, Toshiba, HP och många andra.

Ett annat viktigt kriterium är batterikapaciteten (nominell kapacitet) uttryckt i mAh (milliamperetimmar). Den anger hur mycket energi cellen kan lagra eller avge under en viss tid tills urladdningsslutspänningen uppnås. För att kunna bedöma prestandan hos ett laptop-batteri räcker inte detta värde i sig. Du måste också känna till spänningen, eftersom den information som ges i mAh per volt måste förstås. Relevant för jämförelser är mängden wattimmar (Wh) som erhålls genom kapacitet och spänning (kapacitet x spänning: 1000). Hos oss batterier till bärbara datorer finns fyra- och femsiffriga mAh-området och med en spänning mellan 3,7 och 15,2 V.

Dessutom finns det olika batterityper, som används här. Vanligt inom området bärbara datorer är bland annat litiumjonbatterier (litium-jon), till exempel litium-polymer-batterier (litium-polymer, kort LiPo), nickel-kadmiumbatterier (NiCd) och nickel-metallhybridbatterier (NiMH). De vanligaste är dagens litiumbatterier, eftersom de har låg egenvikt, was särskilt stor fördel med mobila enheter som bärbara datorer. De punkter som har en hög energitäthet. Detta värde är särskilt relevant för bärbara apparater, eftersom det avgör hur mycket energi som kan sparas i hur mycket utrymme som kan sparas eller vilken kapacitet per volym- eller viktenhet som är möjlig. Batterier med hög energitäthet har alltså större kapacitet än batterier med låg energitäthet på samma volym eller massa.

En känd nackdel med NiCd-batterier är att de har så kallad minneseffekt. Det innebär att batteriet så att säga ”märker” hur högt energibehovet är och inte längre laddar upp helt när det först har laddats i ett icke-helt urladdat läge. Spänningsfall uppstår, så att den verkliga kapaciteten i laptopbatteriet inte längre kan användas fullt ut.

För att kunna bedöma ett batteris livslängd lönar det sig att se eventuella laddningscykler. Värdet ger information om hur ofta ett batteri kan laddas ur och laddas upp, med försiktighet. Hur länge ett batteri kan användas beror i hög grad på hur det hanteras. En viktig aspekt för att förlänga batteritiden är "korrekt" uppladdning. Djupturladdningar måste undvikas; det är bättre att ladda batteriet innan det är tomt. Det gäller särskilt batterier med litiumjonbatteri som kan ladda ur hela batteriet. Eftersom ingen minneseffekt uppstår är det inga problem att endast delvis ladda ur den. De laddningscykler som anges av tillverkaren är dock ett viktigt kriterium vid köp. Det lönar sig att investera i batterier med många cykler, eftersom man helt enkelt kan använda dem längre.

Vårt praxistipp: Lång batteritid

Den som ofta är ute och reser eller är ute från elnätet är beroende av att batteriet stannar en tid tills det behöver laddas. Hur länge du kan använda den bärbara datorn med batteridrift beror inte bara på batteriets specifikationer (t.ex. kapaciteten), utan även på hur datorn används. Det lönar sig att växla till energisparläge och till exempel att justera skärmens ljusstyrka för att spara energi. Program som inte behövs och externa medier eller hårdvara bör deaktiveras eller demonteras. Ta reda på vilka program som drar mycket ström till, titta på task-managern i Windows. Program som orsakar hög CPU-belastning bör du stoppa eller radera, om du inte verkligen behöver dem.

FAQ - vanliga frågor om batterier till bärbara datorer

Varför laddar inte mitt laptop-batteri?

Om du ansluter din bärbara dator med batteriet till elnätet och batteriet inte laddas upp, kan det ha olika orsaker. Problemet kan ligga hos själva batteriet, men även hos laddaren, nätenheten eller kabeln samt hos den bärbara datorn. Först och främst gäller det att testa enkla problemlösningar: Ta bort batteriet, torka eventuellt av kontakterna med en torr trasa och använd den igen; prova en annan laddningskabel eller nätenhet; installera om batteridrivrutinen. Om allt inte lyckas kan det vara så att det bärbara batteriet har överskridit sin livslängd eller är defekt. Då måste du köpa och använda ett nytt batteri.

Kan ICH även använda min bärbara dator utan att använda ett batteri?

Det finns bärbara datorer som bara fungerar när "laptop-batteriet" används, men oftast är det möjligt att använda enheten med nätenhet och utan batteri. Beroende på laddningselektronik kan det till och med vara fördelaktigt för batteriets livslängd, eftersom ständiga delladdningar och urladdningar undviks. En nackdel kan vara att datorn stängs av abrupt när man drar ur kontakten; ett inbyggt batteri skulle dock säkerställa ytterligare strömförsörjning. Dessutom är batterierna ibland utformade som en del av höljet, så att den bärbara datorn inte står stabilt när batteriet inte används.

Lönar det sig att köpa ett externt batteri?

Ett externt batteri kan vara ett användbart komplement om originalbatteriet i din bärbara dator inte håller tillräckligt länge och du behöver längre drifttid. Det kan till exempel vara fallet vid längre resor, om inte alltid en kontakt är i närheten. Så kallade powerbanks erbjuder ofta olika anslutningar och spänningar och passar därför för olika enheter. De är relativt billiga, men ibland ganska skrymmande.