bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om avstörningsfilter

  • Was alstras elektromagnetiska störningar?

  • Åtgärder mot störningar

  • Vilka avstörningsfilter finns?

  • Köpkriterier – det är det som är viktigt

  • Vårt praktiska tips: Ett nätfilter per strömanslutning

  • FAQ – vanliga frågor om avstörningsfilter

Was alstras elektromagnetiska störningar?

Vi är ständigt omgiven av elektromagnetiska vågor. Radiostationer, mobila nät eller ditt WLAN-nät i hemmet strålar energi på olika frekvenser. Och det är vad som är önskvärt. Alla dessa vågor är bärare av information som vi har tillgång till med passande enheter som radio, TV, smartphone eller dator - för att bara nämna några.

Avstörningsfilter för montering på ett kretskort.

Det finns också elektromagnetiska vågor som kan störa den önskade mottagningen och behandlingen av informationen och som kan orsaka störningar. Har du hört att radion knäcker när du trycker på strömbrytaren? Knaprig något i HiFi-förstärkaren om du har telefonerat med mobilenheten i det fasta nätet? Även switchade nätenheter arbetar med högre frekvenser och utstrålar därmed arbetsfrekvens. Varje dator har en taktgivare som ger störande signaler för processorn. På samma sätt kan kraftförsörjningen i hemmet med 230 volt leda till oönskad, hög frekvens av störningar.

Allt detta bör normalt inte ske, eftersom hjälpmedel används för att förhindra oönskad störstrålning: Avstörningsfilter.  Så olika möjligheter att komma in från störsignaler, så olika är även uppbyggnad och elektriskt utförande av detta filter.

 

Åtgärder mot störningar

För att minska radiostörningar finns det olika möjligheter:

Radiostörningar kan redan reduceras vid källan, till exempel genom förmotstånd, kondensatorer och/eller drosslar (spolar). Sådana komponenter för avstörning ska vara så nära källan som möjligt för att eliminera inledningarnas antennverkan.

Det finns även möjlighet till avskärmning av störkällan, t.ex. genom ett metallhölje med hög frekvens.

Filtrering av ledningar från och till störningskälla är till exempel möjlig med genomföringskondensatorer.

En ytterligare lösning är galvanisk separering av signalkälla och signalmottagare.

De elektriska komponenter som kan lösa denna uppgift är avstörningsfilter. Det finns olika typer av konstruktioner med olika element.

Avstörningsfilter, med IEC-kontakt och brytare.

 

Vilka avstörningsfilter finns?

Avstörningsfilter (allmän)

Det är induktans eller kapacitans som till exempel är monterade direkt på motorer med kollektorborstar (stavdammsugare) eller i kopplingslådor med större elmotorer för att undertrycka de störningar som sådana maskiner kan orsaka.

Beroende på användningsområde är dessa filter utformade med speciella tekniska data och utformade så att de klarar viss miljöpåverkan.

Radioavstörningsfilter mot ledningsbundna störningar.

Radioavstörningsfilter

Huvuduppgiften för avstörningsfiltret är avstörning från nätsidan av strömförsörjningar och elektronikenheter. Det här filtret undertrycker frekvenser i elnätet som ligger över 63 Hz. De installeras främst på din-skenor direkt i husanslutningslådor. Du leder beroende på behov hög ström upp till 16 ampere.

Speciellt för borttagning av högfrekventa störningar i koaxialkablar används så kallade mantelströmfilter. Dessa filter, som bara innehåller två kondensatorer, kan enkelt kopplas in som en ”kapacitetskopplare” mellan konsumenten och antennanslutningen och lämpar sig väl för dämpning av frekvenser över 1 GHz, så att analog och digital radio- och TV-mottagning fortfarande är möjlig utan problem.

För användning i avstörningsfilter delas kondensatorerna i två klasser: X-kondensatorer och Y-kondensatorer. På X-avstörningsfilter är kondensatorer kopplade mellan faser eller fas och neutralledare. Klass Y-avstörningskondensatorer används för att överbrygga basisolering för att undvika miljöfaror vid en kortslutning.

Avstörningskondensatorer finns som komponent och komplett som fleranslutnings-komponent.


Nätfilter

Det här filtret håller störningar från lågspänningsnätet (230 Volt) på en strömförsörjnings-anslutning på en enhet. Samtidigt förhindrar den att eventuella störningsfrekvenser från den anslutna enheten återlämnas till lågspänningsnätet via eluttaget. De är oftast inbyggda i anslutningskontaker och anpassade till apparatens strömförbrukning. Problematiskt - inte bara medicinska apparater - så kallade avledningsström, som uppstår genom att Filmkapaciteten är ansluten till skyddsledaren. I moderna filter är de genom tekniska åtgärder så låga att de uppfyller kraven i internationella standarder (UL/IEC).

Många nätfilter består av en IEC-kontakt med integrerad elektronik (drosslar och kondensatorer). Vissa utföranden har dessutom en strömbrytare och säkringar. Nätfilter finns även för kretskortsmontering.

Nät-avstörningsfilter är till exempel monterade i grenuttag ibland i kombination med ett överspänningsskydd.


NF-avstörningsfilter

Lågfrekvens-avstörningsfilter håller störningar tillbaka i NF-komponenter, till exempel i ljudanläggningar på bilar eller mellan komponenter på HiFi-anläggningen. Störningar uppstår ofta på grund av olika masspotentialer på radio och förstärkare eller genom strålning från andra bilkomponenter, som generator eller startmotor. Avstörningsfilter av den här typen kan exempelvis vara inbyggda i RCA-ledningar. Realiseras genom så kallade mantelströmfilter (engelska: Ground Loop isolator) eller Massfilter (Ground Breaker) för jorskoppling. Denna separering kan genomföras med hjälp av kopplingskondensatorer eller transformatorer. Den praktiska lösning som slutligen används beror på den önskade frekvensen.

Dessutom finns det speciella tillämpningar för dataanslutningar på datorer.

 

Köpkriterier – det är det som är viktigt

Den första reflektionen bör vara om du vill avstöra enskilda enheter eller komplexa strömkretsar. Om du behöver installationsarbeten i lågspänningsnät, bör du använda hjälpen från en fackman. Den har kvalificerade mätinstrument för att kontrollera avstörningselementens effektivitet.

Enklare är det att installera enskilda nätfilter. Med tillräckligt utrymme i höljet kan befintliga apparatuttag bytas mot sådana med nätfilter. Se till att anslutningarna är färgkodade och att de säkert fästs.

Om det finns för lite utrymme för installation, är konstruktion av en central strömfördelare möjlig. Här kan flera nätfilter via en parallellkoppling användas på en enda vägganslutning. Men varning: Varje nätfilter är endast avsedd för en viss strömbelastning, det sträcker sig från 1 till 20 Ampere. Filter på minst 3 A (motsvarande cirka 700 watt) bör användas för att säkra nummer.

 

Vårt praktiska tips: Ett nätfilter per strömanslutning

Många kopplingslister för nätström har bara ett enda nätfilter för alla uttag. Detta kan dock ha en negativ inverkan på alla anslutna HiFi- och TV-komponenter, eftersom strömmotståndet (impedansen) för fördelarfältet ändras till nätet. I stort sett inga störströmmar längre in i nätet, men i andra anslutna enheter. Det är mer ändamålsenligt att förse varje strömanslutning med ett eget nätfilter eller använda en fördelare med enkel- eller åtminstone gruppavstörning.

 

FAQ – vanliga frågor om avstörningsfilter

Was betyder uttrycket "EMI-filter"?

Förkortningen EMI avser ”Electromagnetitic Interference”, dvs. elektromagnetiska störningar eller radiostörningar. Den elektromagnetiska kompatibiliteten ska ange komponentens förmåga att förhindra sådana störningar. Därför kallas de passiva komponenterna även EMC-filter.

Kan ett nätfilter integreras i en egen inbyggd kabel?

Detta är möjligt utan vidare. I stället för en lösning med krympslang eller isoleringstejp rekommenderar vi att du köper ett nätfilter med PVC-kåpa och integrerad nätströmbrytare.

Finns det nätfilter utan PIN för skyddsledaren?

Nej, det finns inte. Det beror inte bara på säkerheten, utan också på de funktionella aspekterna. Skyddsledaren - i regel ansluten till konsumentens metallhus - är absolut nödvändig för filtren av högfrekventa vågor. Vatten- och värmeledningar i ett hus eller en lägenhet (jorden) kan fungera som en enorm antenn för radiofrekvenser och bör därför ingå i filterfunktionen.