bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

Värt att veta om ändlägesbrytare

  • Hur fungerar Positionsbrytare?

  • Konstruktion och typer av ändlägesbrytare

  • Skyddstyper av ändbrytare

  • FAQ - vanliga frågor om terminaler

Hur fungerar en positionsbrytare?

En knapp på slutlagringsbrytaren registrerar mekaniskt positionen för ett rörligt föremål. Det kan till exempel vara en dörr eller en maskindel. Därefter genererar brytaren en signal som leds vidare elektriskt och initierar en automatisk reaktion vid vissa händelser.

Enkel ändlägesbrytare och koppla av strömkretsar. Till exempel kan en ändlägesbrytare slå på ljuset när kylskåpsdörren öppnas eller stoppa motorn när golvet rör på och porten därmed är stängd.

Med utflödesreglare övertar ändlägesbrytare funktionen att upptäcka ett arbetssteg och ta nästa steg i arbetsflödet. Till exempel kan de registrera en tippad transportbehållare i slutet av ett transportband och sedan slå på förpackningslinjen. Tack vare dessa positionsfunktioner kan man utföra komplicerade styrprocesser inom maskinindustrin.

Trädform och typer av ändlägesbrytare

Ändlägesbrytare kan vara slutare, öppnare eller omkopplare som baserat på en sensor för positionsdetektering genererar en signal för styrning. Positionsbrytare finns med många olika manövreringstyper:

Ofta är sensorn på strömbrytaren en rullspak. Andra ändlägesbrytare arbetar t.ex. med vajer, stöt, fjäderstav eller mekaniska spakar för att registrera rörelsen och konvertera den till en växling.

Särskilda undergrupper till de slutliga kontrollgrupperna är följande:

  • Kabelströmbrytare manövreras manuellt med drag. Vanliga användningsområden för strömbrytare är att starta maskiner eller stänga eller öppna elektriskt drivna skåp, dörrar och portar.
  • Säkerhetsbrytare är elektromekaniska driftmedel för att stänga eller koppla bort strömkretsar. De används för att skydda människor eller maskinell utrustning mot yttre påverkan. Ofta har de ett separat ställdon för att mekaniskt registrera, utvärdera relevanta positioner och initiera en kretsprocess vid definierade händelser.

Vårt praxistipp: Nödstopp

Nödavstängningsbrytare är alltid utformade som öppnare för att garantera säkerheten vid brott. Detta innebär att anläggningen stoppas omedelbart om ett brott i en avbrutna tråd inträffar och en återstart inte är möjlig innan reparation av den berörda komponenten.

   

Skyddstyper av ändbrytare

Ändlägesbrytare används ofta för säkring av processförlopp och bör därför skyddas mot yttre påverkan.

För elektronisk driftutrustning finns det skyddstyper som definieras både i din en 60529 och ISO 20653:2013. IP-koder är engelska för International Protection eller Ingress Protection (skydd mot intrång).


Exempel: En ändlägesbrytare med kapslingsklass IP65 är därför dammtät, samt helt skyddad mot beröring och ger skydd mot vattenstrålar från valfri vinkel (figur 3).

Få reda på mer om IP-skyddstyper

FAQ - vanliga frågor om terminaler

Är ändlägesbrytare programmerbara?
Nej. Men de kan genom kabeldragning anslutas till en minnesprogrammerprogrammerbar styrning.

Hittar ICH fotoceller och rörelsesensorer?
Nej. Ändlägesbrytare är elektromekaniska komponenter, medan fotoceller använder optiska avkänningsmekanismer. Även rörelsesensorer tas vanligtvis upp optiskt istället för mekaniskt. Här hittar du i vår butik bland sensorer för aktiva komponenter, fotoceller och rörelsesensorer.

Was måste du ICH när du använder positionsströmbrytare med metallhölje?
Ändlägesbrytare med metallhölje monteras gärna i tuffa arbetsmiljöer. För att garantera beröringssäkerhet måste ett sådant hölje absolut uppnås!