bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Lära sig om ljusslingor

  • was är en ljusslinga?

  • Vilka ljusslangar finns det?

  • Vad måste man tänka på när man köper ljusslingor?

  • Det rätta fokus: Möjliga tillbehör

  • FAQs: De vanligaste frågorna om ljusslangar

  • Sammanfattning: Så hittar du rätt ljusslang

was är en ljusslinga?

En ljusslang är en dekorbelysning som är speciellt lämpad för fester och speciella effektbelysning. Ljusslangar som används för att tända ljusarmaturer är transparenta slangar som innehåller små ljuskroppar. Tack vare den släta ytterväggen är det mycket enkelt att linda lysrör för att linda objekt eller dra loss dem från föremål utan att trassla in slangen eller hänga dem på hörn och kanter. En annan fördel med en ljusslang är att slangens mantel bryter ljuset från glödtråden och därmed undviks bländning i stor utsträckning. Förutom tillfällig partybelysning eller säsongsbunden belysning (som juldekoration) passar ljusslangar även för permanent belysning i trappor, vägar eller balkongräcke.

Vilka ljusslangar finns det?

Halogen ljusslang

Små halogenljuskällor används i halogenlampslangar. Halogenljuskällor är tekniskt sett små glödlampor vars glödlampor kan hålla längre och lysa heller tack vare halogener. Det är ingen svårighet att kassera halogenljuskällor, eftersom dessa får sopas i vanliga hushållssopor, precis som glödlampor. Halogenlysrör har oftast högre Leuchtkraft än sådana med LED-lysrör. Halogenljusslangar är vanligtvis för inom- och utomhusbruk (Caskasse IP 44). En fördel är att den är dimmbar, är den tekniskt betingade högre energiförbrukningen.


LED-ljusslang

I LED-ljusslangar används LED-ljuskroppar, som förbrukar mycket mindre ström än halogenljuskällor. Led-lampor arbetar med ljusdioder och blir därför mindre varma än halogenlampor. Tack vare den låga strömförbrukningen kan även ljusslangar med batteridrift som tillåter effektbelysning vid sidan av en strömkälla. De är i regel lämpliga för inomhus- och utomhusbruk (Cassa IP 44). Vissa LED-ljusslangar, så kallade löpljusslangar, har effektprogram som låter dig skapa ljusflöden, vågor eller blinkning.

Ljusslang

EL-kabel

ELSNÖRE, elektroluminescens-snöre eller ljusband arbetar inte med armaturer i en slang, utan själva kabeln är tillverkad av speciella material som drivs av ström. Med EL-linor kan betydligt mindre radier läggas än med ljusslangar och ingen värmeutveckling sker på grund av avsaknaden av lampor. Strömförbrukningen av EL-lina är mycket låg. Med EL-snöre kan intressanta effekter uppnås, men till skillnad från halogen eller LED-ljusslingor produceras mindre ljusstyrka, ljusutbytet är betydligt lägre.

Vad måste man tänka på när man köper ljusslingor?

  • Önskad längd

  • Ljusstyrka

  • Led, halogen eller EL

  • Fastsättning

Vårt praktiska tips

För att så länge som möjligt ha glädje av den nya ljusslangen är det absolut nödvändigt att hålla sig till tillverkarens rekommenderade böjningsradier och inte underskrida dem. Ljusslangar bör aldrig° böjas under 20 C, eftersom det är lättare att kyla av plasten. Kopplar man om ljusslangen före böjning och dragning i ca 10 till 15 minuter, värmer den och böjer och kabeldragning blir enklare. Men var försiktig: Innan montering bör ljuskedjan kopplas bort från nätet igen!

     

Det rätta fokus: Möjliga tillbehör

Förlängningskabel:
De flesta lampslangar har förutom den egentliga slanglängden en anslutningskabel på ca 1,5 m längd. Speciellt utomhus är uttagen ofta tunt sömmade och önskad monteringsplats kan komma längre bort från nästa strömkälla. Om en förlängningskabel behövs, bör du beställa den direkt för att börja monteringen omedelbart.

Timer:
När ljuskedjan ska användas som permanent belysning, kan ett kopplingsur användas för att bestämma när ljuset ska komma. På så sätt kan du spara ström utan att lämna trapp och vägar belysning permanent.

Fästmaterial:
För montering finns speciella inre takrännor, U-skenor och fästklämmor, med vilka ljusslangar snabbt och enkelt kan dras utan att orsaka skador.

FAQs: De vanligaste frågorna om ljusslangar

Blå ljusslinga

Kan ljusslangar användas för indirekt belysning?
Ljusslangar är perfekt för att användas som indirekt belysning, eftersom de är lätta att installera. För att undvika överhettning, är LED-ljusslangar att föredra för denna användning.

Är ljusslangar dimbara?
Du kan dimma halogenljus, LED-ljusslangar endast om det uttryckligen nämns i artikelbeskrivningen.

Kan ljusslangar kortas av eller förlängas?
Det finns inget entydigt svar på detta. Vissa ljusslangar kan kortas av och förlängas, andra inte. Eftersom det handlar om strömförande dekorationsobjekt, bör bruksanvisningen konsulteras innan man riskerar eventuella olyckor.

Sammanfattning: Så hittar du rätt ljusslang

Att hitta rätt ljusslang är framför allt en fråga om personlig smak. Ljusslangar finns i olika färger, längder, ljusstyrkor och tjocklekar och deras användningsområden är ännu fler. Just när det gäller säsongsdekorering är flexibiliteten hos ljusslingor och möjligheten att använda dem på ett annat sätt varje år stora fördelar. Om det redan finns en önskemål bör man inte bara fastställa längden på den ljusslang som behövs, utan även undersöka strömförsörjning och monteringsmöjlighet, för att inte uppleva dåliga överraskningar vid monteringen. När man har löst dessa frågor är vackra dekorationseffekter garanterat.