bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Hemmabiosystem – mer än bara avslappnad biokänsla hemma

En imponerande bioupplevelse består i regel av flera faktorer. Först och främst handlar det om film och dess verksamhet . Men was uppfattas inte så direkt i det första ögonblicket, är ljudet. Men utan kraftfullt ljud kommer de bästa scenerna och den coolaste action inte riktigt till sin rätt. 

Och det är precis det som was på ett så framgångsrikt sätt praktiseras på bio som ni borde utnyttja i näringslivet. Du får inte glömma att imponerande videor med presentationer eller produktföreställningar visas på mässor eller evenemang. 

För den här uppgiften är praktiskt beprövade hemmabiosystem alldeles för förutbestämda. Vi säger gärna vilka skillnader det finns i systemen och was att beakta vid val eller installation. Och vid behov kan vi ta med dig din nästa presentation med bioljud och passande popcornmaker.

  • was är hemmabiosystem?

  • Vilka hemmabiosystem finns det?

  • was tänk på när du installerar ett hemmabiosystem?

  • was du måste tänka på när du köper ett hemmabiosystem?

  • was skiljer egentligen en HiFi-anläggning från hemmabion?

  • Passande hjälp vid installation eller problem: Mila Friends

  • Vanliga frågor om hemmabiosystem

  • Sammanfattning: Så finns det ett passande hemmabiosystem

 
 

was är hemmabiosystem?

Filmskapare har redan för länge sedan upptäckt att mycket bra filmer med passande musik och med överraskande ljudeffekter blir mycket bättre. Det är inte för inte som filmproduktion och biografer får det perfekta ljudet. Eftersom inga tryckfulla och välklingande högtalare kan integreras i moderna plattskärmar, behövs ljudanläggningar eller hemmabiosystem med externa högtalare för den perfekta ljudutformningen.  

Ett hemmabiosystem innehåller flera komponenter som ger ett ljud som nästan påminner om äkta bioljud. Men den som vill sätta ihop sin egen hemmabio utifrån enskilda komponenter måste oftast få grepp om den i väskan. De enskilda delarna är i sig relativt dyra. Det blir billigare med ett komplett hemmabiosystem som innehåller alla högtalare, en subbas, Blu-ray-spelare, av-mottagare, anslutningskabel och en utförlig beskrivning av konstruktionen.  

Antalet HiFi-högtalarboxar beror på det aktuella hemmabiosystemet och hur många utgångar av-receivern ställer till förfogande. Till ett hemmabiosystem behövs också en så stor TV-apparat som möjligt. Många personer kan dessutom integrera en filmduk och en projektor i hemmabiosystemet.

 
 

Vilka hemmabiosystem finns det?

I hemmabiosystem skiljer man mellan 2.1 och 9.1 olika utföranden. De två siffrorna anger alltid antalet högtalare och subbasar. Subbasen står för djupa toner och högtalarna ger surroundljud. Med ett 2.1-system finns det till exempel två högtalare och en aktiv subbas. I ett 9.1-system finns till och med nio inbyggda högtalare plus subwoofer, vilket ger dig ett gigantiskt ljud.

2.1 hemmabiosystem

2.1 hemmabiosystem

Sittplats (1); tv (2); fronthögtalare vänster (3); fronthögtalare höger (4): Subwoofer (5).

Här ingår två fronthögtalare och en subwoofer. Användaren får här endast en ljudsättning framifrån. 

2.1 hemmabiosystem är ganska kompakt och därför ideal för små utrymmen. De är dock endast avsedda att förbättra TV-apparatens ljudkvalitet. 

Det finns inte någon riktig surroundeffekt som man upplever på bio.

 

5.1 hemmabiosystem

5.1 hemmabiosystem

Sittplats (1); tv (2); fronthögtalare vänster (3); fronthögtalare höger (4): Subwoofer (5); centerhögtalare (6); surroundhögtalare vänster (7); surroundhögtalare höger (8).

De populäraste hemmabiosystemen är 5.1 system med fem högtalare och en subbas. Här kan du skapa en äkta biokänsla. 

I ett 5.1 hemmabiosystem sitter tre fronthögtalare framför användaren och två surroundhögtalare bakom den. Mellan de två huvudhögtalarna, som sitter till höger och vänster om tv:n, placeras centerhögtalaren. 

Han eller han eller han är sedan ansvarig för att avtala språket. De två surroundhögtalarna bakom användaren ger perfekt surroundljud.

5.1 system för medelstora och stora rum.

 

7.1 hemmabiosystem

7.1 hemmabiosystem

Sittplats (1); tv (2); fronthögtalare vänster (3); fronthögtalare höger (4): Subwoofer (5); centerhögtalare (6); surroundhögtalare vänster (7); surroundhögtalare höger (8); Surround-Back högtalare vänster (9); Surround-Back högtalare höger (10).

7.1 hemmabiosystem hör redan till de högkvalitativa hemmabiosystemen. Här ingår sju högtalare och en subbas i leveransen. 

De två till 5.1-systemen extra Surround Back-högtalarna måste dock placeras bakom surroundhögtalarna. Surroundhögtalarna kan vandra upp till höjden på användarplatsen. 

7.1 system är därför endast lämpade för stora rum där det finns tillräckligt med plats bakom användaren för Surround-Back-högtalaren. 

Se till att filmerna innehåller 7.1 ljudspår när du köper DVD- och Blu-ray-skivor. 

Obs! Beroende på utrustning och antal högtalarutgångar kan av-mottagaren integrera ytterligare satellithögtalare i surroundsystemet, för att förbättra ljudupplevelsen.

 

Vårt praktiska tips: Beakta rumsstorlek

Välj ditt nya ljudsystem efter storleken på ditt rum. För stora rum behöver du kanske också fler högtalarboxar för att uppleva ett bra bioljud. För mindre rum runt 20 kvadratmeter räcker även ett 5.1 hemmabiosystem för att ge fantastisk ljudkvalitet.

 
 

was tänk på när du installerar ett hemmabiosystem?

Ett bra ljudsystem bör inte bara låta bra. Även installationen ska vara ren.

Installationen är naturligtvis beroende av storleken på det aktuella hemmabiosystemet. Surroundsystem med fem eller fler högtalare är mer komplicerad att installera än en 2.1 anläggning. Placeringen av fronthögtalare och subbasar är relativt okomplicerad, eftersom dessa komponenter oftast placeras i omedelbar närhet av TV:n eller av-mottagaren. Du behöver alltså bara relativt korta kablar som även enkelt kan monteras dolt. 

Annorlunda förhåller det sig med högtalarna på baksidan. Här måste längre kablar dras och döljas. Det är därför särskilt praktiskt att köpa ett ljudsystem med trådlösa högtalare eller en trådlös subwoofer. Dessa kan anslutas trådlöst eller W-LAN till hemmabiosystemet och är relativt lätta att installera. Även om man inte har så mycket erfarenhet av att ställa upp hemmabiosystem.

Annars gäller det naturligtvis att ta hänsyn till rätt placering av TV, Blu-ray-spelare, fram-, bak- och centerhögtalare samt subwoofer. Vid tveksamhet kan du se i bruksanvisningen, där placeringen av de medföljande högtalarna i regel förklaras exakt.

 
 

was du måste tänka på när du köper ett hemmabiosystem?

Förutom antalet högtalare finns det även andra faktorer som du bör ta hänsyn till när du köper ett hemmabiosystem. Se till högtalarnas funktioner, anslutningsmöjligheterna och musikbelastning165.

Högtalare

Vissa hemmabiosystem har trådlösa högtalare. Dessa är enklare att installera, särskilt när det gäller bakre högtalare. Dessutom behöver du inte bekymra dig om att irriterande kabelhärvor ska döljas. Trådlösa högtalare ansluts oftast trådlöst till varandra och till TV:n.

Gränssnitt (funktionsgeneratorer)

Beroende på utförande har hemmabioanläggningar de olika gränssnitten och anslutningarna. Bland de viktigaste är optiska digitalingångar, HDMI-anslutningar, RCA-uttag och USB-, nätverks- och antenn-anslutningsmöjligheter. Var noga med att se till att anläggningen har de nödvändiga ingångs- och utgångsgränssnitten vid köp av ditt hemmabiosystem, som du behöver för att ansluta de befintliga enheterna.

Nätverks- och internetfunktioner

Beroende på modell har hemmabiosystem olika internet- och nätverksfunktioner, till exempel smart-TV, WiFi, skärmspegling eller appar. WiFi innebär till exempel att du kan integrera ditt hemmabiosystem i ett befintligt WLAN-nät. På så sätt kan du komma åt din anläggning via en smartphone-app eller en smart-TV och spela upp musik, videor eller andra ljudmedier. Moderna hemmabioanläggningar är i regel mycket bra utrustade med Internet- och nätverksfunktioner.

Musikbelastning

Musikbelastningen beskriver den tvåsekunders impulbelastningsförmåga som en högtalare kan klara av utan materialskador. Den maximala kapaciteten hos hemmabioanläggningar kan uppgå till flera hundra watt. Med ett enkelt 2.1-ljudsystem är belastbarheten i regel mindre än vid ett stort 5.1- eller 7.1-hemmabiosystem. För dig som vill ha en solid 5.1 anläggning är det perfekt med en maximal tillåten belastning mellan 400 och 1200 W.

 
 

was skiljer egentligen en HiFi-anläggning från hemmabion?

Stereo (bak) och hemmabiosystem (fram)

En HiFi-anläggning består oftast av en CD-spelare, en förstärkare och två boxar för uppspelning av stereosignalen. Hemmabiosystem är däremot betydligt mer komplexa. Beroende på utförande har de en av-receiver med Blu-ray-spelare eller DVD-spelare och integrerar upp till nio eller fler högtalarboxar. Dessutom ingår en subwoofer i uppspelning av basfrekvenser i alla hemmabiosystem. De andra högtalarboxarna återger de övriga frekvenserna och är tekniskt perfekt anpassade till varandra. Dessutom är högtalarboxar anordnade i ett hemmabiosystem runt användaren, så att hela rummet fylls i med ljudet och en bioupplevelse uppstår. Vid en normal stereoanläggning sker ljudsättningen endast från en riktning. I regel kan inte heller ljudkvaliteten jämföras med ett hemmabiosystem.

 
 

Passande hjälp vid installation eller problem: Mila Friends

Mila
Mila-logo


   Vill du uppleva äkta biokänsla hemma,
ansluta enheter optimalt och placera högtalarna perfekt?
   Låt dig
snabbt och effektivt stödjas av en Mila Friend. Nu är det dags att komma överens!

   Mila ger dig hjälp och stöd vid olika tekniska
frågor eller problem. Personer med Hohem-kunskaper tar på sig
de uppgifter som ni själv inte klarar av.
   Boka vår Mila Friends-service online och få
det stöd du behöver när det passar dig bäst.

 
 
 

Vanliga frågor om hemmabiosystem

was skiljer mellan ett hemmabiosystem och en soundbar?

På grund av sin platta konstruktion erbjuder tv-apparater för högtalare bara ett begränsat monteringsdjup. Därför lämnar ljudet i de inbyggda högtalarna ofta övrigt att önska. Den som vill spara på installationskostnaderna för ett hemmabiosystem kan välja en Soundbar som en allt-i-ett-lösning. En soundbar kan placeras under eller framför tv:n, för att spara plats, och anslutas direkt till tv:n. TV-ljudet levereras nu via Soundbar, vilket gör att ljudkvaliteten förbättras avsevärt. Även om avancerade SoundBars delvis kan arbeta med externa subwoofers och skapa en konstgjord klang elektroniskt, når ljudkvaliteten i en Soundbar inte upp till ett 5.1-surroundsystem.

 

was är skillnaden mellan Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos och Dolby True HD?

Ray Dolby har på 1960-talet uppfunnit de första förfarandena för aktiv brusreducering och med Dolby Surround driver du på utvecklingen av surroundljud.

Dolby Digital presenterar övergången från analogt surroundljud till digitalt surroundljud och har introducerats på biografer på 1990-talet. Den digitala uppspelningsprocessen kan stödja 5.1 system och är den vanliga standarden för DVD-skivor.

Dolby Digital Plus utvecklades 2005 för uppspelning på HD-TV-apparater och streamingtjänster och kan teoretiskt stödja upp till 13.1 system. Tack vare den avancerade datakomprimeringen behöver Dolby Digital Plus bara mycket låg bandbredd.

Dolby Atmos är den tredje ljuddimensionen och används helst på biografer. Genom att använda höjdhögtalare kan även ljudupplevelser från ovan återges realistiskt. För återgivning krävs 5.1 system med två extra höjdhögtalare. Dessa system beskrivs under 5.1.2.

Dolby True HD är en digital flerkanalsstandard där ljuddata överförs utan förlust. Det används på Blu-ray-skivor, eftersom det tack vare intelligenta lagringsmetoder finns tillräckligt med plats på detta medium.

was innebär DTS-HD resp. DTS-HD Master Audio?

DTS står för Digital Theater-system. I utförandet HD eller HD Master Audio är den ett ljudformat för förlustfri överföring av ljuddata. Därmed är den jämförbar med Dolby True HD och är avsedd för 7.1 system.

 
 

Sammanfattning: Så finns det ett passande hemmabiosystem

Välj först om du vill ha ett 2.1, 5.1, 7.1 eller 9.1 underhållningssystem. Observera att den äkta biokänslan först kan uppnås med minst fem högtalare. Ju fler högtalare din hemmabio har, desto mer differentierat är ljudupplevelsen. Observera också om högtalarna kan integreras i ett WLAN-nätverk eller anslutas trådlöst till TV:n. Den som har trådlösa högtalarboxar profiterar från en större installationsfrihet. Du kan bygga upp bakboxarna på många olika ställen, utan att behöva ta hänsyn till irriterande sladdar. smart-TV- och app-kompatibla hemmabioanläggningar är också praktiska. Här kan man enkelt komma åt högtalarna från surfplatta, TV eller smartphone och spela upp musik eller video.