bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Få mer information om solcellsladdarna

  • Varför behöver du solcellsladdare?

  • Elproduktion med hjälp av solenergi?

  • Hur fungerar en solcellsladdare?

  • Hur är en solcellsladdare uppbyggd?

  • Vilka prestandaparametrar är viktiga för solcellsladdarna?

  • Vilka solcellsladdare hittar du hos Conrad?

  • Vad bör du tänka på när du använder solcellsladdarna?

Varför behöver du solcellsladdare? 

Vandringen tar till kvällen - om smartphone-batteriet håller sig länge? Det är en berättigad fråga, eftersom det är just användningen av kort på mobila enheter som förbrukar mycket ström, eftersom det i bakgrunden finns en kontinuerlig GPS-positionsbestämning.

En möjlighet att vaka över sådana och andra situationer är så kallade powerbanks, det är extra, laddade batterier. En annan möjlighet är en mobil laddare som använder solljuets kraft via solcellsmodul för att omvandla den till elektrisk energi.

Den snabba utvecklingen av kraftfulla och samtidigt små solceller har minimerat solcellstekniken på byxfickor- eller ryggsäckformat - beroende på effektbehov. Det är inte bara för långa turer som apparaten ska användas, utan även på svårtillgängliga eller särskilt skyddade platser är solvärmetekniken det första valet av strömförsörjning, till exempel i vilda foderautomater, varningslampor i bergen, men även vid tältning på avlägsna platser.

Elproduktion med hjälp av solenergi?

Begreppet solenergiproduktion är inte helt korrekt ur fysikaliskt avseende. Enligt energibevarandesatsen kan energi inte ”produceras” eller ”försvinner”. I ett slutet system är summan av all energi konstant. Den totala energin behålls. Den kan bara omvandlas till olika former. Verkningsgraden för omvandlingen beskriver hur mycket procent av den ursprungliga energiformen som kommer fram i den omvandlade (önskade) energiformen. De så kallade förlusterna är bara andra oönskade energiformer som tillsammans med önskad energi ger 100 procent av den ursprungliga energin. Det bästa exemplet är den klassiska glödlampan, där det önskade ljuset endast utgör 5 procent av den energi som används. De återstående 95 procenten avges som värmeenergi.

Hur fungerar en solcellsladdare?

Grunden för omvandlingen av solenergi till elektrisk energi är den så kallade inre fotoelektriska effekten. Detta är en komplex process där man genom att sätta upp ljusenergi kan separera laster i kemiska element och övergå till olika zoner. Denna rörelse av elektroner skapar en riktad ström, fotoströmmen. Denna process utlöper i ljusbestrålade halvledarmaterial, av vilka kisel är det viktigaste. Begreppet ”riktad ström” hänvisar till att solceller alltid avger likström. Genom att dessa funktionsenheter sammanfogas blir det möjligt att använda spänningsnivåer.

Hur är en solcellsladdare uppbyggd?

En solcellsladdare består av sammankopplade solceller. Solcellsmodulernas placering är ytlig för att ge så mycket solljus som möjligt. Det finns flexibla och styva versioner. Laddarens verkliga solcellsmodul är försedd med en transparent säkerhetskåpa för att skydda mot väderpåverkan vid användning (smuts, hagel). Bakom den ligger de egentliga solcellerna som är elektriskt sammankopplade.

Bärbara enheter kan oftast fällas ihop eller vikas och levereras omgivna av ett väderbeständigt material inklusive transportvaddering. Några tillverkare erbjuder öglor och karbinhakar som gör att du kan fästa solmodulen på exempelvis en ryggsäck.

Regleringselektroniken är kombinerad med ett tillhörande, inbyggt eller separat batteri, som i slutändan används som (mellan-) minne för drift eller laddning av ytterligare enheter. Det interna batteriet kan oftast även laddas med andra källor om solljuset inte räcker eller inte är tillgängligt.

Solcellsstyrd laddare levereras oftast i driftklart skick eller är enkla att montera. Den elektriska installationen är lika enkel, oftast utan verktyg.

Vilka prestandaparametrar är viktiga för solcellsladdarna?

Solcellsdriven

Den enhet som är vanlig inom solcellstekniken är ”watt peak” (från det engelska ordet ”peak”, tyska: ”Zugnich”). På samma sätt används multiplar som kilowatt-Peak och härledda förkortningar som WP eller kWp. Den här så kallade enheten används för att jämföra olika solceller. Ur rent fysikalisk synvinkel är denna enhet inte normgivande som beteckning för den elektriska effekten (enhet: Watt) av solceller. För användaren är den tillgängliga spänningen och strömmen relevant.

Andra viktiga parametrar är laddarnas storlek och vikt. Moderna, hopfällbara solcellsladdare har storlekar under ett din A4-ark (21 x 29,7 centimeter) och väger mindre än ett kilo. Det finns små hanterbara format som är mindre effektiva.

Vilka solcellsladdare hittar du hos Conrad?

De viktigaste urvalskriterierna för solcellsladdarna i Conrad Online-shop är:

  • Antalet och typen av tillgängliga laddningsanslutningar (utgångar)
    dessa sträcker sig från olika USB- via teleplugg och uttag till Apple dockningsanslutningar och tillverkarspecifika speciallösningar
  • Den maximalt tillgängliga laddningsströmmen: 300 till 10.000 milliampere
  • Laddningsströmmen hos solcellerna: 90 till 8.000 milliamperetimmar
  • Solcellernas effekt: 0,55 till 120 Watt

Vad bör du tänka på när du använder solcellsladdarna?

Solcellsstyrd laddare får inte komma i kontakt med vätskor, eftersom fukt är solmodulernas största fiende. För att få skydd, ta bort enheterna och låt dem inte falla. Även repor och smuts skadar funktionen. De yttre skyddselementen får inte skadas vid transport och montering.

När laddningsspänningar är inställbara, välj rätt värde för att undvika skador på anslutna apparater.

Powerbank

Undvik användning vid extrema temperaturer. För dessa laddare finns rekommenderade användar-temperaturområden.

Använd alltid tillverkarens ursprungliga eller rekommenderade kablar. Särskilt Apple-enheter kan vägra att ladda batteriet om inte en markerad kabel används.

Se till att den egentliga solcellsmodulen riktas söderut utan skuggning vid fast monterade solenergipaneler.

Låt er inte bli bländade av termer. Använd de tekniska uppgifterna som grund för ditt köpbeslut.

Notera instruktionerna noggrant innan användningen påbörjas.

Observera miljökraven för bortförsel av solcellsmoduler, uppladdningsbara batterier och andra elektriska komponenter.