bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

  

WLAN-accesspunkter: Anslutning för trådlös internetuppkoppling

  • Funktionen av en WLAN-accesspunkter

  • Enheter för företag och privatanvändare

  • Kriterier för WLAN-accesspunkter

  • Vårt praxistipp: Använd flera trådlösa accesspunkter

  • FAQ - vanliga frågor om WLAN-accesspunkter

  • Sammanfattningsvis: Hitta rätt modeller för varje användningsområde

WLAN-accesspunkter
 

Funktionen av en WLAN-accesspunkter

En WLAN-anslutningspunkt används som en central anslutningspunkt för WLAN-kompatibla enheter som ska anslutas till det lokala nätverket. Med en sådan basstation kan du ge användare tillgång till trådlös Internetanslutning, utöka ditt befintliga WLAN och/eller öka prestandan på den trådlösa överföringshastigheten. De kan användas både i hemmet, på kontor, i skolor, inom hälso- och sjukvård eller inom industrin.


Så fungerar en WLAN-anslutningspunkt:

WLAN-kompatibla enheter kan anslutas till accesspunkten (ofta i förkortning) för att få åtkomst till det lokala nätverket eller Internet. WLAN-AP ansluts via LAN-kabel till nätverket och spänner över ett eget WLAN.

Vid behov kan flera APS utarbetas för att ge alla användare fullständig åtkomst. Även gamla, gamla, gamla routrar kan ta över funktionen av accesspunkter.

WiFi accesspunkt
 

Enheter för företag och privatanvändare

Även prestandan hos WLAN-routern i privata hushåll kan förbättras med en WLAN-AP. Väggar, dörrar och installationsföremål kan försvaga WLAN-signalen hos en router, så att du inte har en stark signal inom alla områden i huset. I så fall kan routern kopplas till en ytterligare basstation, så att du kan surfa snabbt, säkert och stabilt på Internet i hela huset - och vid behov också.

För övrigt: I hemmet används ofta billigare apparater, som har få inställningsalternativ. Professionella Business-tillämpningar erbjuder ofta ytterligare funktioner, till exempel central hantering av flera WLAN-åtkomstpunkter via ett passande programvarupaket eller möjlighet att dela upp separata SSID:er i användargrupper och att installera olika säkerhetsnivåer. Även speciella utföranden av trådlösa accesspunkter med väderbeständiga höljen för utomhusbruk används i stora företag.

Alla typer av WLAN-accesspunkter hanteras vanligen via en webbgränssnitt. Denna är vanligtvis enklare att använda vid apparater för hemmabruk, men erbjuder fler inställningsmöjligheter för erfarna IT-experter vid Access Points för företag.

 

Kriterier för WLAN-accesspunkter

När du köper en enhet bör du i förväg kontrollera vilka funktioner som är viktiga för dig och hur respektive var du vill montera enheten.


Överföringshastighet, WLAN-standarder och Dual-Band:

Ett av de viktigaste kriterierna är överföringshastighet. Kontrollera därför, innan du köper, den maximala hastigheten för din valda modell, se de stöder WLAN-standarderna och se om Access Point är kompatibel med dina tillgängliga produkter. Aktuella WLAN-standarder är Wi-Fi 4 (IEEE802.11n) och Wi-Fi 5 (IEEE802.11ac) samt efterträdaren Wi-Fi 6 (tidigare 802.11ax), som kommer att fortsätta att använda frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz.

WLAN-standardEffekt
802.11b11 Mbit/sek
802.11g54 Mbit/sek
802.11g+++125 Mbit/sek
802.11n300 Mbit/s
802.11ac867 Mbit/sek

Många WLAN-basstationer använder två olika radiofrekvenser vid dataöverföring. Välj en enhet med dualband, och förutom frekvensområdet på 2,4 GHz får du även tillgång till området med 5 GHz. Med vissa trådlösa accesspunkter har du möjlighet att skapa olika SSID:er med 2,4 GHz eller 5 GHz för olika användargrupper. Praktiskt är att vissa modeller automatiskt flyttar över den nuvarande användningen av dubbla band till det mindre överbelastade frekvensbandet.

Design

Designen spelar framför allt en viktig roll när apparaten måste monteras på en synlig plats. Många Access Point-enheter med inbyggda antenner, men det finns även modeller med två eller flera svängbara antenner. I vår e-butik hittar du rätt enhet för alla behov och smak i kompakt storlek - vissa liknar rökdetektorer, andra är platta och fyrkantigt eller kan jämföras med den klassiska formen av WLAN-routrar.

Montering;

Enheterna försörjs med ström antingen via nätenhet eller via nätverket. Om du inte har ett ledigt eluttag inom det område där WLAN-AP ska användas, se till att den valda modellen Power over Ethernet (ofta med PoE korsade) stöder och får ström via nätverket. Denna teknik ger dig mer flexibilitet vid monteringen.

De flesta AP:er kan du placera som vilken router som helst, men många tillverkare ger dig fler möjligheter. En stor del av modellerna är tillverkade för vägg- eller takmontering, utomhus varianter får du i regel med ett speciellt montageset för väggar eller stolpar.

Säkerhet och kryptering:

Så att ingen extern obehörig kan komma åt ditt nätverk, bör du ha tillgång till säkra krypteringsstandarder, som WPA eller WPA2. För större användargrupper är speciella åtkomstkontroller, grupp- och gästnätverk-inställningar intressanta.

 

Ytterligare funktioner:

Ett så intuitivt, webbaserat användargränssnitt som möjligt är fördelaktigt för alla användargrupper. Inställningar som ger åtkomst, LAN-portar eller anslutningsmöjligheter för trådbundna enheter som skrivare, VLAN-stöd eller tilldelning av nätresurser är användbara både för företag och för privatpersoner. Outdoor-varianter har dessutom i regel ett vattenfast hölje, vissa är försedda med inbyggd åskavledare. Kontrollera också hur många klienter - alltså WLAN-kompatibla enheter - en enhet är konstruerad.

 

Vårt praxistipp: Använd flera trådlösa accesspunkter

Om du vill försörja ett större område med stabilt nät, lönar det sig att använda flera åtkomstpunkter som du ansluter - även privat. För en så smidig installation och användning som möjligt av enheterna och en automatisk inställning av klienter vid byte av ort rekommenderas WLAN-Access-Points från samma tillverkare.

 

FAQ - vanliga frågor om WLAN-accesspunkter

Hur kan flera APS hanteras?

Via ett webbaserat användargränssnitt kan du konfigurera varje åtkomstpunkt separat. En mängd enheter kan också hanteras centralt via ett Management-användargränssnitt. Med vissa mjukvarulösningar kan du se olika information om användning eller utnyttjande av de enskilda modellerna.

Måste användaren ansluta sina enheter manuellt till en annan WLAN-basstation vid byte av plats?

När motsvarande konfiguration av APS ändras, växlar din enhet till nästa tillgängliga AP. I regel är det svårt att se vilket byte som helst utan fördröjning och avbrott.

Hur många klienter stöder en enhet samtidigt?

Det beror på vilken modell som väljs. Om du vill att åtkomstpunkten ska vara tillgänglig för många användare, bör du kontrollera informationen när du köper den. Vissa modeller stöder upp till 50 klienter samtidigt, andra är utformade för 100 eller fler.

 

Sammanfattningsvis: Hitta rätt modeller för varje användningsområde

Om data ska skickas via WLAN via anslutning, är moderna enheter som behärskar 802.11n- eller 802.11ac-standarden att föredra framför äldre varianter. Den maximala överföringshastigheten bör också beaktas, så att klientenheterna kan kommunicera med varandra med bra prestanda. Om ett stort område måste täckas tillförlitligt kan flera modeller kopplas samman. I så fall bör även antennerna vara utbytbara, så att du kan välja mer kraftfulla exemplar för att maximera WLAN-nätverkets räckvidd och optimera anslutningen.

Varning: Alla enheter bör vara kompatibla med varandra. I en professionell miljö är det en fördel om APS kan utökas utan större ansträngning och enkelt kan kommunicera med varandra för att säkerställa en enhetlig hantering av alla åtkomstpunkter.