bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om temperatursensorer

  • Vilka funktioner kan temperatursensorer ta på sig?

  • Vilka temperatursensorer finns det?

  • Anslutningsmöjligheter för temperatursensorer

  • FAQ - vanliga frågor om temperatursensorer

 

Vilka funktioner kan temperatursensorer ta på sig?

Temperatursensorer används som temperaturgivare, temperaturvakt, inkopplingsströmbegränsare, överbelastningsskydd, överhettningsskydd och för självreglerande värmeelement.

En grundläggande distinktion görs

  • Temperatursensorer som måste anslutas till en mätare och en extra styrenhet för att ändra sitt motstånd vid temperaturförändringar
  • Temperatursensorer som direkt ger en elektrisk signal för bearbetning för styrning
     

Temperaturberoende motstånd kallas även termistorer. De är utformade som värmeledare eller kalledare.

NTC-termistor: Motståndet i värmeledare minskar med ökande temperatur. De har en negativ temperaturkoefficient ( n egative t temperaturintervall c oefficient). NTC-motstånd kallas därför också NTC-motstånd.

Kalledare: Motståndet i kalledare ökar kraftigt i ett visst temperaturområde vid stigande temperatur. De har en positiv temperaturkoefficient ( p ositive t temperaturintervall c oefficient). Kalledare kallas därför PTC-resistor.

 

Kalledare i detalj

Kalledarna inkluderar platinamotmätmotstånd och kiselmätmotståndet:

Temperatursensor

Platin-temperatursensorer är mycket populära vid montering i industriella motståndstermometrar och i integrerade kretsar, eftersom Platin-materialet ändrar sitt elektriska motstånd vid temperaturavvikelser nästan linjärt. Denna effekt fungerar i mätområdet från -200 °C till +850 °C, även om databladen av platinamotstånd på grund av andra använda material i praktiken kräver specifika begränsningar av användningsområdet.

PT100:n har ett ofta utförande av en temperaturberoende platinamotstånd, som vid en temperatur på 0 °C har en standardiserad nominell resistans på 100. Resistansvärden för alla temperaturer kan läsas av i tabellform. Den engelska beteckningen för dessa temperaturgivare är resistance temperature detector, kort RTD . Olika fabrikat och typer av konstruktioner skiljer sig åt i fråga om mätnoggrannheten. Dessutom finns även Pt500-, Pt1000 och Pt2000-motstånd med platvärmegivare.

Mätmotstånd för kisel används för mätning, styrning och reglering av temperatur i luft, andra gaser och vätskor. Kisel-temperaturgivare är även för temperaturmätning i vätskor under tryck. Dess användningsspektrum finns i mätområdet från -50°C till +150 °C. För temperatursensorer används n-ledande kisel.

 

Ytterligare funktioner från temperatursensorer i detalj

Förutom de förändrade sensorerna finns temperatursensorer som direkt ger en elektrisk signal för vidare bearbetning. Oftast handlar det om halvledartemperaturgivare med begränsat temperaturområde. Ofta ger en mikrokontroller i sådana direkta temperatursensorer en automatisk korrigering av mätfel på den egentliga sensorn. Praktiska exempel på hur temperaturförändringar kan överföras till direkta elektriska signaler är:

  • Digital signal beroende på temperatur
  • Temperatur, proportionell spänning
  • Proportionellt mot temperatur
 

Vilka temperatursensorer finns det?

Temperaturgivare tillverkas som lindad tråd eller med tunnskiktsteknik.

  • Vid utförande som tråd lindas det temperaturkänsliga materialet antingen på utsidan eller under ett hölje på en glas- eller keramikkropp (mantelgivare).
  • Vid tunnskiktsteknik förbinds en tunnfilm av det temperaturkänsliga materialet med andra element i temperatursensorn.

Användninggäller modeller som mantelgivare, ytgivare eller givarelement:

  • Mantelsensor: Temperaturgivaren gömmer sig i ett skyddsrör som skyddar sensorn mot påverkan från omgivningen.
  • Ytgivare: Ytgivare är så tunna som möjligt för att hålla kontakten med en platt eller formad yta, från vilken temperaturen ska mätas. De temperaturkänsliga brickorna på ytavkännare tillverkas med tunnskiktsteknik.
  • Givarelement: Som givarelement kallas den med tråd lindade temperatursensorn. Denna konstruktion är ganska enkel, så att den även kan användas vid lite plats för temperaturmätning.

För övrigt: Mätmotstånd finns oftast i ett skyddsrör för för för för för förebyggande av materialslitage på grund av påverkan från omgivningen.
NTC-termistor är ofta skivformad som ett chip eller halvledarpärla. Kalledare finns till exempel i form av stav, skivor eller pärlor. Termoelement består av två sammankopplade ledare som vid Uppvärmning orsakar en spänningsändring genom olika elektronkoncentration.

 

Anslutningsmöjligheter för temperatursensorer

Temperaturgivare

Vid anslutningsmöjligheter för temperatursensorer skiljs tvåledarteknik, treledarteknik och fyrledarteknik åt:

  • Tvåledarteknik: Sensor och utvärderingskoppling är kopplade tillsammans med en tvåtrådig ledning. Eftersom sensorn och ledningsmotståndet finns i en rad, kommer det till en mätvärdesförfalskning som kräver kompensation.
  • Treledarteknik: Här kan du kompensera ledningsmotstånd och temperaturberoende genom att en extra ledare förs till sensorn, vilket skapar två mätkretsar.
  • Fyrledarteknik: Effektmotstånd och temperaturberoende är till stor del opåverkad. Genom sensorn flyter en konstant ström. Spänningsfall på sensorn tas bort och vid ingången till en högresistiva utvärderingskrets.
 

FAQ - vanliga frågor om temperatursensorer

Temperatursensor

Vad betyder temperaturmätområde (min.) och (max.)?

Många temperatursensorer kan bara mäta temperaturen och de behöver dessutom anslutna mätenheter och separata styrenheter för utvärdering av mätningen. Dessutom är mätområdet för många temperatursensorer begränsat på grund av deras konstruktion, eftersom komponenter som används annars blir inaktuella eller skulle skadas. I butiken hittar du temperatursensorer för mätområden från -270 °C till +1360 °C. De särskilda villkoren för användning anges i respektive produktdatablad.

Vilken typ av kontakt behöver jag för en temperatursäkring med automatisk avstängning?

Om temperatursensorn ska skyddas mot överhettning, genom att den bryter kretsen när en viss maximal temperatur uppnås, behöver du en öppnare. I filtret ”avstängningsknapp” kan du göra en förinställning av avstängningstemperaturen hos oss, som begränsar dina sökresultat ytterligare. I vår online-butik hittar du möjliga avstängningstemperatur från +30 °C till +170 °C.

Hur styr jag automatisk påslagning av luftkonditionering, motorer och liknande med hjälp av temperatursensorer?

För detta behöver du en temperaturgivare med en specifik startknapp, som du kan välja i filtret. Först när denna temperatur nås kopplas kretsen till exempel för att driva en kylning eller en motor, och vid lägre temperaturer avaktiveras den. Bandbredden av valbara påkopplingstemperaturer är i vår shop +20 °C till +155 °C.