Vad ska du tänka på när du köper LED-fasadbelysning?

Vad ska du tänka på när du köper LED-fasadbelysning?

22 jul 2020

Utomhusbelysning: Fokus på LED-fasadbelysning

LED-fasadbelysning fästs på byggnadens fasad och lyser upp utvalda områden. Till skillnad från konventionella vägglampor för utomhusbruk, som är utrustade med glödlampor, använder tillverkarna av dessa lampor moderna LED-lampor.

Fördelen med LED-fasadbelysning är deras robusta karaktär och långa livslängd. En annan fördel med LED jämfört med moderna energibesparande lampor är att de direkt lyser med full effekt utan tidsfördröjning.

Vad finns det för olika LED-fasadbelysning?

LED-fasadbelysning skiljer sig bland annat åt på färgen. Det finns olika färger på ljuset för fasadbelysning: kallvit, neutral vit, dagsljus varmvit. Dessutom kan utomhuslamporna delas in i olika kategorier.

LED-utomhusbelysning med högtalare (fasad)

Vill du skapa stämning i trädgården med skön musik? Detta är möjligt med en LED-utomhuslampa med inbyggda högtalare. På detta sätt slår du två flugor i en smäll.

Till alla LED-utomhusbelysning med högtalare ›

LED-utomhusbelysning med säkerhetskamera

Vill du ha bra belysning och samtidigt säkra ditt hem eller företagslokal? Välj i så fall en LED-utomhuslampa med inbyggd säkerhetskamera.

Till alla LED-utomhusbelysning med säkerhetskamera ›

LED-fasadbelysning

Detta är en mycket klassisk fasadbelysning som avger ljus med LED. Modellerna kan monteras på väggen på olika sätt. I många versioner kan du välja inte bara den ljusa färgen utan också höljet. Vissa modeller har en driftspänning på 12 volt och har en elektronisk transformator och en anslutningskabel. De flesta lampor använder vanliga kraftkablar som energikälla.

Till alla LED-fasadbelysning ›

LED-fasadbelysning med rörelsedetektor

Med dessa modeller har du inte bara en energibesparande armatur för utsidan, utan också ett intelligent system som kan kopplas på och stängas av oberoende. Integrerade rörelsesdetektorer är särskilt användbara om du vill belysa vissa delar av din egendom, till exempel uppfart, carport eller vägen till garaget. När du gör ditt val ska du vara uppmärksam på rörelsedetekteringsområdet och om du kan ställa in det själv under vissa omständigheter. Armaturer av hög kvalitet levereras med så kallade sensorgränsremsor, med vilka du kan begränsa detekteringsområdet individuellt.

Till alla LED-fasadbelysning med rörelsedetektor ›

LED-husnummerbelysning med och utan rörelsesdetektor

Denna utomhusbelysning erbjuder flera fördelar. Den lyser upp ditt husnummer så att besökare enkelt kan hitta din entré efter solnedgången. LED-tekniken sparar inte bara energi utan ger också trevlig belysning vid ingången. Speciellt smart utformade modeller kan styras individuellt och ställas in med en tids- och skymningsbrytare.

Till alla LED-husnummerbelysning med och utan rörelsesdetektor ›

Vad ska du tänka på när du köper LED-fasadbelysning?

Utomhusbelysning bör i allmänhet ha ett robust och väderbeständigt hölje. När det gäller utseendet väljer du såklart modell efter egen smak. Tack vare LED:ers långa livslängd (cirka 20 år) behöver du i stort sett aldrig byta lamporna. Var noga med att köpa det du behöver för montering av lampan och kom ihåg att lamporna måste anslutas till en strömkabel vid installation.

 • IP-klasser: vattenbeständighet
  Var uppmärksam på utomhusbelysningens vattentäthet när du gör ditt val. Utomhusbelysning kräver en lägsta skyddsklass för IP44, men IP65 är ännu bättre. Skalan sträcker sig från IP23 (stänkskydd, för ingångsdörrar och markis) till IP44 (stänkskydd, lämplig för ytterväggar och tak) och IP65 vattentät, lämplig för installation på markisen) till IP67 (vattentät, kan användas var som helst utomhus).
 • IK class: resistance against “vandalism”
  IK-klassen utomhusbelysning ger graden av skydd hur stor lampans motstånd är. Beroende på hållfastheten hos slaget som armaturen måste klara finns det 10 skyddsnivåer. Ju högre IK-klass, desto större skyddsgrad. För att illustrera: med IK-08 kan du till och med slå den med en hammare med full kraft.
 • Vilka andra funktioner har LED-fasadlampor?
  Utöver de funktioner som beskrivs ovan har de som designar moderna LED-fasadlampor även integrerat flera andra praktiska och användbara funktioner i de olika modellerna:
 • Dimbara fasadlampor
  Dimbar fasadbelysning kan ställas in så ljust eller mörkt som du vill, allt efter din egen smak.
 • Hur ljuset sprids
  Från indirekt, varm ljusemission till en ljusemission uppåt, nedåt eller i alla fyra riktningar, det finns något för alla behov. Modeller med diffusorer suddar gradvis ut ljuset medan skymningsarmaturer automatiskt upptäcker när det blir mörkt.
 • Vridbar
  Vridbara eller roterande modeller kan också flyttas flexibelt i olika riktningar även efter det att de har monterats fast på fasaden.

Till all utomhusbelysning ›

Senaste artiklarna

Hur kan du på ett enkelt sätt spara energi?

6 Dagar sedan

Hur kan du på ett enkelt sätt spara energi?

Conrad installerar innovativt gränssnitt åt Norges främsta energileverantör

24 aug 2021

Conrad installerar innovativt gränssnitt åt Norges främsta energileverantör

En virusfri miljö genom UVC-desinfektion

10 aug 2021

En virusfri miljö genom UVC-desinfektion

Med eMobility är du miljömedveten och sparar pengar

4 aug 2021

Med eMobility är du miljömedveten och sparar pengar

Forskningsanläggningen ESS väljer inköpslösning från Conrad

21 jun 2021

Forskningsanläggningen ESS väljer inköpslösning från Conrad

EU:s nya energimärkning från 1 mars 2021

21 jun 2021

EU:s nya energimärkning från 1 mars 2021

Nu kan du enkelt jämföra produktspecifikationer

3 jun 2021

Nu kan du enkelt jämföra produktspecifikationer

Förklaring: Lödstationer för olika målgrupper

12 maj 2021

Förklaring: Lödstationer för olika målgrupper

90% plastfri förpackning 2020

19 feb 2021

90% plastfri förpackning 2020

Den nya EU-förordningen för drönare 2021

11 feb 2021

Den nya EU-förordningen för drönare 2021