bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om CD-spelare

  • Grundläggande till CD- och CD-spelare

  • Dagens funktioner från CD-spelare

  • Vilka olika typer och CD-spelare finns det?

  • Vårt praktiska tips

  • Vad bör man tänka på när du köper och använder CD- och CD-spelare?

Grundläggande till CD- och CD-spelare

CD-spelare

En CD-spelare är en spelare för ljud-CD-skivor, som är optiskt, digitalt dataminne. Som standard har en ljud-CD en diameter på 12 centimeter, är 1,2 millimeter Dick och har plats för 74 minuter musik. Korrekt kortbeskrivning för en audio-CD är CD-DA (Compact Disc Digital Audio). Den innehöll ursprungligen bara ljuddata och inte ytterligare multimediainnehåll.

På en cd-skiva är digitala spår inbrända som visar ljudsignaler som en digitalt kodad sekvens AV JA-/NEJ-information. En CD-spelare läser in denna information beröringsfritt tillsammans med en laserdiod, dekrypterar ordningen och omsätter den med hjälp av en analog/digital konverteringsenhet i hörbara signaler.

Dagens funktioner från CD-spelare

Senast när bärbara ljuduppspelningsapparater har kommit upp finns det en önskan om allt större datamängder och därmed mer musik på datalagringsenheten. Det ledde till utveckling av olika ljudformat eller kompressionsmetoder för att minska stora musikfiler.

Detta omfattar följande:

  • MP3: MP3-processen är en utveckling av Fraunhofer-institutet för integrerade kretsar. MP3 var världens första kompressionsmetod och är nu licensfri. Med hjälp av den kan ljudfiler förminskas till upp till 15 procent - vid akustiskt knappt märkbara förluster.
  • WMA: Windows Media Audio är en kompressionsprocess för Microsoft och en del av Windows Media-plattformen. Det är jämförbart med MP3 och innehåller också förluster.
  • AAC: Advanced Audio Coding har utvecklats av Moving Picture Experts Group (MPEG). Det är även en förlustfri ljuddatakompression, men ger en bättre uppspelningskvalitet. Proceduren kan även användas vid DAB+ digitalradio.

Med de här komprimerade ljudfilerna kan man lagra flera gånger så mycket data på en vanlig CD. Men även CD-spelaren var tvungen att bli ökända för att kunna spela upp dessa format, was realiserades på kort tid. Moderna CD-spelare bär ofta logotyperna för ljudformat som de kan spela upp. Oavsett om du spelar MP3-CD:n eller WMA-CD:n finns det alltid angivna.

När det uppstod ett behov av att själv producera CD-skivor, gick den industriella bränningsprocessen in i apparater som passade i ett datorstandardfack. Dessa ”brännare” kan beskriva CD-R (R för recordable, en gång skrivbar) och CD-RW (RW för rewritable, omskrivbart) med data. Dessa funktioner finns idag även för DVD- och BluRays. DVD- och BluRay-spelare är i regel bakåtkompatibla till audio-CD.

För integrering i hemanläggningar hör en USB-A-anslutning, optiska och fortfarande analoga anslutningar till standarden för nästan alla lite högvärdiga CD-spelare. LCD-skärmarna på framsidan informerar för det mesta om titelnummer, titellängd, antal titlar och annan tillgänglig information om innehållet, om denna finns tillgänglig på CD. Uppspelningsprocessen kan programmeras på många olika spelare.

Om en fullförstärkare är integrerad i CD-spelaren, kan andra komponenter kopplas på. På så sätt kan en CD-spelare gestaltas som en fullvärdig HiFi-anläggning. Via WLAN-anslutning kan även streamingtjänster användas med enheten. Många CD-spelare med förstärkare erbjuder AirPlay, en teknik som utvecklats av Apple för trådlös överföring av mediainnehåll från mobila enheter. Förutom FM-radion får även DAB+ digitalradio som en integrerad komponent växande spridning.

Sedan länge finns det så kallade High End-Audio-området. CD-enheterna i detta segment är mekaniskt frikopplade, använder urmätta komponenter och särskilda former av strömförsörjning. Inom detta område har man sedan några år försökt etablera Pure-Audio-CD-skivor. Det är BluRay-skivor med ett extremt högupplöst ljudformat. Eftersom den är kompatibel med vanliga Blu-ray-spelare behöver man inte extra Pure-Audio-CD-spelare för uppspelning.

Vilka olika typer av CD-spelare finns det?

CD-spelare finns i olika utföranden. Man kan till exempel skilja mellan följande:

Enkel CD-spelare:

Det är oftast mycket högkvalitativa enheter med avancerad mekanik som kan spela upp alla ljudformat. Vissa modeller har en inspelningsfunktion för CD-R/CD-RW, som även kan styras med analoga signaler.

CD-växlare:

De här enheterna kan spela in upp till 100 CD-skivor och spela upp i olika lägen. Därtill förs CD-skivorna till uppspelningspositionen med hjälp av växelmekanismen eller läseraren rörs till den valda CD:n.

 

Bärbar CD-spelare

Det är apparater med batteri- eller batteridrift som kan användas när du är ute och reser. Ibland är de även utrustade med en USB-anslutning. De oftast i rund form konstruerade instrumenten är knappt större än själva CD:n Bärbara kombienheter har en kraftfull radio och ibland en kassettbandspelare med ombord. CD-uppspelningsenheterna klarar av CD-R och CD-RW och det finns knappt någon representant av denna konstruktion som kan spela okomprimerade ljudformat. Via en AUX-in-anslutning kan sådana enheter även anslutas till hemmaanläggningen. Till de bärbara enheterna hör många barn-CD-spelare som utmärker sig genom sin robusta konstruktion och enkla CD-uppspelning via högtalare. Delvis har de också en karaokefunktion. Barn CD-spelare levereras ofta med barnvänliga tillbehör som klistermärken eller passande midsing-CD.

Kombinerade anordningar:

Sådana CD-spelare är utrustade med radiomottagning, en bränningsfunktion och/eller en slutförstärkare samt olika anslutningar.

Vårt praktiska tips

Det finns många instruktioner för att själv rengöra en CD-spelares laserlins. Detta innebär dock en risk för att apparaten fungerar. Moderna laserlinser är tillverkade av plast och får under inga omständigheter komma i kontakt med lösningsmedel.

 

   

Vad bör man tänka på när du köper och använder CD- och CD-spelare?

CD-spelare

Vid köpet bör du ta hänsyn till befintliga anslutningar på CD-spelaren och möjligheterna att ansluta till WLAN. Det är lämpligt att överväga en apparat som är bakåtkompatibel med dataenheterna i din musiksamling.

Eftersom ljud-CD-skivor är optiska skivor, bör de hållas fria från smuts och repor som stör uppspelningen. Det bästa skyddet är en försiktig hantering och säker förvaring.

Föroreningar kan även påverka släde som rör lasern på CD-spelaren. Observera att dina garantianspråk i regel upphör genom att produkten öppnas i förtid.

Om en laser mekaniskt har körts ut bör en fackperson göra en ny justering.

Bra att veta: Hållbarhetstiden för cd-skivor och liknande databärare är mellan 10 och 30 år. Tillverkarna anger olika tidsperioder.