bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om hall-sensorer

  • Was efterklangssensor?

  • Hur fungerar sensorerna?

  • Var används hallsonderna?

  • Was är viktiga funktioner hos hallsensorer?

 

Was efterklangssensor?

Under Hall-sensorer, även kallade Hall-sonder, sammanfattas olika aktiva komponenter, som alla bygger på halleffekten, utsedd enligt den amerikanska fysikern Edwin Hall: Effekten beskriver uppkomsten av elektrisk spänning i en ledare, när den befinner sig i ett magnetfält och samtidigt genomflödas av ström. Den spänning som uppstår kan mätas av komponenten. På så sätt kan sensorn användas både för mätning av magnetfält och vid en viss magnetfältstyrka som elektrisk brytare.
 

 

Hur fungerar sensorerna?

Sensorn använder halleffekten för att mäta den resulterande spänningen eller reagera på ett magnetfält. Uppbyggnaden av sonderna är enkel i grundformen: De består av en liten halvledarplatta och anslutningar för strömförsörjning, för jord och en utgång för signalen. Signalspänningsutgången läggs oftast ihop med strömförsörjnings massutgång. Om halvledare flödas igenom med ström, kan signalen tas ut via utgången. Förutom standardformen finns det dock en mängd andra format. På så sätt har sensorer för mer komplexa uppgifter ytterligare komponenter, som utökar sondernas operativa förmåga genom stabilare signalutmatning och som anpassas till sensorernas form.

 

Var används hallsonderna?

Hall-effekt-sensorerna har tack vare sin enkla funktion och med stor bandbredd av användningsmöjligheter ett mångskiftande användningsområde. Detta sträcker sig från kontaktlös brytare via användning som varvtalsmätare eller i digital komfort till kommutering av likströmsmotorer. Hall-sensorer finns därför i en mängd olika industrienheter. Den används även i hushållsapparater eller vid hobbyarbeten, t.ex. vid tekniskt modellbygge eller vid lödning.

 

Was viktiga funktioner vid köp av hallsensorer?

På grund av det stora antalet användningsområden är även variansen av tillgängliga Hall-sonder mycket stor. För att hitta rätt komponent för ditt projekt bör du beakta följande kriterier.

Driftspänning-/ mätområde

För att garantera säker och fackmässig användning av Hall-effekt-sonderna är driftsdata för sensorn elementärt viktiga. I detta sammanhang ska hänsyn särskilt tas till driftspänningsområdets och mätområdets karakteristiska egenskaper. Driftspänningen visar hur hög spänningen måste vara för att sensorn ska fungera, men också hur hög den får vara innan den skadas eller inte längre fungerar. Liknande förhåller det sig med mätområdet. Den visar vilken spänning sensorn kan ge ut som signal.

Hus och utgångar

Beroende på typ av sensor är formen och därmed höljet redan förbestämt. Ändå bör man här se till monteringsmöjligheterna, t.ex. genom fästflänsar. För mindre sonder kan installation även ske via utgångarna. Man bör ta hänsyn till om dessa finns i form av till exempel kontakter, en kabel eller som lödställe.

Polaritet

Hall-effekt-komponenter kan utlösas bipolära eller unipolär. Vid köpet bör man se till att sensorn har rätt polär inriktning i förhållande till Nord- och sydpolen eller om en bipolär sensor krävs, som kan lösas i båda polerna.

Utsignal

Utsignalen kan ges antingen digitalt eller analogt. Beroende på användning krävs en av två: För vissa sensorer kan man välja mellan två utmatningstyper, andra har bara en av möjligheterna. Dessutom kan latching eller icke-latching Hall sensorer väljas. Latching sonder ger efter en aktivering alltid samma signal, medan non-latching-sensorer bara sänder ut en signal vid aktivering.

Dessa kriterier är de grundläggande relevanta aspekterna som du bör ta hänsyn till när du köper en hall-sensor. Men det finns också en mångfald

Användningsmöjligheter – en rad andra faktorer som gör sonderna förutbestämda för speciella insatser.